Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Andrej Plenković:

Premostili smo najveću ekonomsku krizu od 2. svjetskog rata. Nema mjesta panici

Zagreb: Andrej Plenković obratio se medijima nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/3
02.11.2020.
u 21:00

Poručio je i kako nema panike jer je zdravstveni sustav dovoljno snažan izdržati pritisak te kako su mjere koje poduzimaju temeljene na strategiji koja je proporcionalna dinamici zaraze.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak kako nema mjesta panici u borbi protiv širenja koronavirusa, a odgovarajući na kritike predsjednika Republike, poručio je kako se Vlada bavi ozbiljnim problemima te "nema vremena za trivije".

"Postoje oni koji su pristupili ozbiljno borbi s koronavirusom i oni koji ga uspoređuju s karijesom ili kažu da se može rukovati i da ne treba nositi masku. Poruka je u tom slučaju miniranje discipline i ponašanja sukladno preporukama struke. Stožer radi na temelju zakona, pod apsolutnim nadzorom Vlade i sve što radimo radimo u interesu zdravstvenog stanja sugrađana i smanjenje širenja epidemije", rekao je premijer gostujući u Dnevniku HRT-a.

Dodao je kako se njegova Vlada, za razliku od drugih, stalno bavi važnim temama, poput zdravstvene situacije, proračuna, radnih mjesta i sličnog i "nemaju vremena za trivije", referirajući se time na današnju izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića koji je poručio da o potpunom zatvaranju ekonomije i suspenziji ljudskih prava ne mogu odlučiti ni ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak niti premijer Plenković, već Hrvatski sabor.

Na pitanje je li nakon svih polemika između Ureda predsjednika Republike i Vlade moguća suradnja, premijer kaže kako je moguća sukladno ustavnim ovlastima. "Onoliko koliko treba, koliko je realno moguće", poručio je.

Zdravstveni sustav ima kapacitet izdržati pritisak

Govoreći o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj, Plenković je kazao kako hrvatski zdravstveni sustav ima kapacitete koji su u stanju izdržati pritisak koji se događa.

"Trenutno vidimo da postoje naznake da imamo sporiji rast nego što je bio prije nekoliko tjedana. Efekti bržeg rasta od prije nekoliko tjedana se sada vide i manifestiraju u povećanom broju preminulih sugrađana", kazao je premijer.

Poručio je i kako nema panike jer je zdravstveni sustav dovoljno snažan izdržati pritisak te kako su mjere koje poduzimaju temeljene na strategiji koja je proporcionalna dinamici zaraze.

"Policijskog sata nema i niti se o tome uopće raspravljalo. Restiktivnih mjera koje bi bile nalik na lockdown iz proljeća također nisu na dnevnom redu jer smo svjesni posljedica za gospodarstvo, financije i naš način života", ponovio je Plenković.

Referirao se i na izjave koalicijskog partnera, čelnika Reformista i varaždinskog župana Radimira Čačića da je sitaucija u toj županiji dramatična te da im nedostaje respiratora, rekavši kako su župan Čačić i ministar zdravstva Vili Beroš dogovorili da će varaždinska bolnica dobiti tri respiratora kroz dva dana.

Govoreći o pregovorima sa sindikatima i povećanju plaća dogovorenom za prvi dio sljedeće godine, premijer je kazao kako su odlučili omogućiti isplatu božićnica.

"Otvaramo razgovor s predstavnicima sindikata da vidimo u kojoj dinamici možemo projicirati eventualna povećanja. Očekujem od svakoga jedan osjećaj za realnost", istaknuo je premijer.

Govoreći o proteklih 100 dana njegove Vlade u drugome mandatu, Plenković je kazao kako su se izrazito dobro borili s dosadašnjim izazovima, naglasivši da su organizirali parlamentarne izbore u najoportunijem trenutku uslijed najava da će jesen i zima donijeti jačanje epidemije koronavirusa te su na taj način omogučili stabilnost institucija.

"Unutar 100 dana smo pripremili i rebalans i proračun te poreznu reformu, novi val rasterećenja, koja u četvrtak ide na Vladu. U 100 dana smo napravili i vrlo važne daljnje korake u borbi protiv korupcije, nema zaštićenih, nema onih koji su nedodirljivi, postoji samo ime i prezime, bez obzira na stranku. Tijela koja se time bave, DORH, USKOK i policija rade samostalno, nepristrano, sukladno zakonu, bez da o tome moraju informirati nekoga", zaključio je premijer Plenković.

Komentara 16

TU
tutic
22:13 02.11.2020.

mislite da je merkelica uvela lockdowna i zadala udarac ekonomiji samo tako bezveze, pa merkelica je dobila duboke i ozbiljne analize što će se desiti ako uvedu lockdown a što ako ne...kod nas smo se odlučili za bergamo scenarij broj mrtvih dan će biti veći od 100, a pitanje koliko ekonomije ćemo spasiti....

ST
stefj
22:23 02.11.2020.

Kako premostili? A kriza tek kreće... No očito je bitno samo to da se nisu niti malo smanjila prava u javnim strukturama, da su im primanja konstantno rasla, da nema i dalje reformi u tom sektoru... Stalno se priča o velikim novcima koji su se potrošili na pomoć gospodarstvu, no prešućuje se da se od 40 milijardi samo 7 odvojilo za gospodarstvo, od čega je opet veliki dio otišao za poduzeća u vlasništvu lokalne uprave ili drugih javnih struktura... Ne samo to, nego i dalje taj dio rashodovne strane proračuna nesmetano raste, sve investicije su ukinute, tako je planirano i za slijedeću godinu. Nema tu neke velike razlike prema prošloj krizi, jedina razlika je (za sada) da se porezi nisu puno dizali, no zaduženje je kud i kamo veće... I ne samo to, već su za funkcioniranje uhljeba potrošili novac dobiven iz EU fondova za projekte (i javnih i privatnih tvrtki). Već kasne s isplatama obaveznih rata, ako ne dođu novci od pomoći, cijeli sustav EU poticaja će se raspasti... Interesantno je kako novinari to ništa ne istražuju. Nit im nije sporan stalan rast plaća u javnom sektoru, niti im nije sporno što se EU novci namijenjeni specifično za projekte dijele okolo, a rupa u proračunu nikada u povijesti veća...

TU
tutic
21:11 02.11.2020.

stvarno živi u nekoj svojoj paralelnoj stvarnosti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije