Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

100 dana Plenkovićeve Vlade: Pogledajte kako su građani ocijenili rad premijera i ministara

Građani su podijeljeni oko poteza i odluka Vlade. Ipak, odobrava ih 48 posto, a ne odobrava 45 posto građana, ne zna njih 7 posto.
31. listopada 2020. u 22:08 40 komentara 4226 prikaza
Zagreb: Na sjednici Vlade RH raspravljano o rekordnom broju oboljelih od koronavirusa
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/9

Andrej Plenković drugi je premijer u modernoj hrvatskoj povijesti koji dva puta vodi Vladu. Nakon 100 dana, baš kao i za njegove prethodnike, Dnevnik Nove TV u ekskluzivnom istraživanju saznaje kakvo je raspoloženje građana.

Nakon 100 dana, školskim ocjenama, Andrej Plenković može računati na trojku ili 2,8. Zanimljivo da je 2017., nakon 100 dana rekonstruirane Vlade i koalicije s HNS-om, dobivao ocjenu 2,9. Oreškovićeva Vlada je nakon 100 dana jedva dobila dvojku, odnosno 2,3. Zorana Milanovića nakon 100 dana u Banskim dvorima 2012., građani su ocjenjivali trojkom ili 2,7. I na kraju, nakon 100 dana u Banskim dvorima 2009., Jadranku Kosor i njezinu Vladu ocjenjivali su s 3,1.

Zagreb: U NSK održana 17. sjednica Vlade Vlada o rebalansu proračuna Plenković: Minimalac će biti veći za 150 kuna. Marić: Potpuni oporavak krajem 2022.

Građani su podijeljeni oko poteza i odluka Vlade. Ipak, odobrava ih 48 posto, a ne odobrava 45 posto građana, ne zna njih 7 posto.

I 2017. većina građana odobravala je poteze tadašnje Plenkovićeve Vlade, njih 47 posto, a 41 posto nije odobravao.

Oreškovićeva Vlada odmah nije dobila povjerenje i 53 posto građana nije ju odobravalo, a samo njih 35 posto ju je odobravalo. Milanovića kao i Plenkovića nakon 100 dana odobravalo je 49 posto građana, a 45 posto nije. I na kraju, Vladu Jadranke Kosor nakon 100 dana odobravalo je 49 posto građana, a nije odobravalo njih 39 posto.

U 100 dana Vlada je nešto radila, ali i ponudila puno najava za drugi mandat. Građanima smo ponudili da izaberu najbolje i najgore poteze.

Video: Plenković sa suradnicima obišao groblje Mirogoj uoči blagdana Svih svetih

5 najboljih poteza Vlade

Prvi je najava porezne reforme, i to podupire 52 posto građana. Vladine mjere za gospodarstvo na drugom su mjestu s potporom od 50 posto. Najava lokalne reforme je na trećem mjestu, podupire je 48

posto građana. Najava zabrane rada nedjeljom za 47 posto građana je dobar potez. Vraćanje duga veledrogerijama podupire 45 posto građana.

5 najgorih poteza Vlade

Na prvom mjestu je najava kupovine borbenih zrakoplova, to ne odobrava 42 posto građana. Slijedi kraj moratorija na ovrhe, što ne odobrava 33 posto građana. 17 posto njih ne voli najavu zabrane rada nedjeljom. Odlazak Vladinih dužnosnika u Grubore ne odobrava 15 posto, a osudu radikalizma 11 posto građana.

Izaslanstvo Sabora obišlo Mirogoj povodm blagdana Svih Svetih nazvao ga "vjerni Gogo" Jandroković: Neću se uvlačiti u nikakve polemike i ne želim govoriti o Milanoviću

Kakva je Vlada u odnosu na očekivanja

U skladu s očekivanjima misli njih 51 posto, iznad očekivanja je za 7 posto građana. Da je ispod očekivanja, misli 36 posto, a ne zna njih 6 posto.

Kakav je premijer nakon 100 dana

I premijer je za većinu građana u skladu s očekivanjima – misli to 52 posto. Samo je 8 posto građana premijer iznenadio, a njih 36 posto smatra da je ispod očekivanja, ne zna 4 posto.

Zagreb: Premijer Plenković sa suradnicima obišao groblje Mirogoj prvih 100 dana Vlade Plenković: Nitko od nas nikad nije govorio o policijskom satu

Hoće li Vlada riješti probleme

Prvi i najveći je korona. Sudeći po svemu, većina građana smatra da će Vlada dobiti borbu protiv koronavirusa. To misli 52 posto građana, ali njih 40 posto misli suprotno, ne zna 8 posto. Ostale bitke Vlada neće dobiti. Tako 76 posto građana misli da Vlada neće dobiti borbu protiv korupcije, a da hoće, misli njih 20 posto, ne zna 4 posto. Vlada će biti neuspješna i u izlasku iz recesije, 57 posto građana misli da neće uspjeti, dok njih 38 posto misli suprotno. Ne zna 5 posto.

I premijerovu posljednju veliku političku bitku - smanjivanje radikalizacije i govora mržnje u društvu, Vlada neće dobiti, misli to 57 posto građana, a da će je dobiti smatra 39 posto, ne zna 4 posto.

NAPOMENA

Istraživanje je provedeno na stratificiranom slučajnom uzorku od 600 punoljetnih građana Republike Hrvatske. Uzorak je stratificiran prema regiji i veličini naselja, a odstupanja strukture uzorka od strukture populacije prema spolu, dobi i stupnju obrazovanja korigirana su postupkom otežavanja. Istraživanje je provedeno od 28. do 30. listopada 2020. godine. Pogreška mjerenja je +/-4%.

'Mali' nametnik
Ulazeći u automobil primijetila je nešto neobično u vratima: Kada je shvatila o čemu se radi, preuzeo ju je strah
Digitalizacija
Modernizacija potrošačkog iskustva
Papir je prošlost, stiže era aplikacija
  • Neo001:

    Veliki dio bagre živi normalno, dobro unatoč brojnim lošim okolnostima zahvaljujući Plenkoviću i njegovom timu. Da su nam ostali kukulele termiti sa slučajnim Hrvatska bi bila u rasulu, na rubu propasti, ruglo svijeta.

  • Lastan:

    Teško je biti premijer u ovakvim uvjetima. S obzirom na okolnosti da ti oporba od samog početka baca klipove pod noge i pokušava te srušiti vlada se super drži. Ne mogu si uopće pojmiti što bi bilo da je na ... prikaži još! vlasti Slučajni ili njegov pajdaš Škoro.

  • ibanezz:

    Sudeci po komentarima nitko ne podupire vladu. Sva sreca u ovakvim anketama ne sudjeluju samo zgubidani koji non stop vise po portalima, tako da su rezultati bar donekle vjerodostojni