Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Predsjednik Statutarne komisije SDP-a glasao protiv suspenzije pobunjeničke četvorke

Rekao je da kao predsjednik Statutarne komisije ne smije, ni želi komentirati odluku niti rezultat glasanja.
05. rujna 2018. u 11:09 1 komentara 585 prikaza
Ne prestaju prijetnje sankcijama ‘pučistima’ Hajdaš-Dončiću, Zmajloviću i Grbinu
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Statutarna komisija SDP-a u utorak kasno uvečer potvrdila je odluku Glavnog odbora stranke o dvogodišnjoj suspenziji obnašanja stranačkih dužnosti i članskih prava za četvoricu članova Predsjedništva - Peđu Grbina, Sinišu Hajdaša Dončića, Mihaela Zmajlovića i Vedrana Babića, no, kako se neslužbeno doznaje, odluka nije donesena jednoglasno.

Grbin i urotnici vjerojatno budućnosti u Bernardićevu SDP-u nemaju, a ne čini se da se namjeravaju prestati baviti politikom dan nakon odluke Reakcije suspendiranih SDP-ovaca: Postali smo predmet sprdnje. Bernardić sam sebi radi cirkus!

Po informacijama iz izvora bliskih Statutarnoj komisiji, od osam članova tog tijela dvojica su glasala protiv odluke kojom se potvrđuje suspenzija "pobunjeničke" četvorke, i to predsjednik Komisije Zoran Bauer Bojan Kralj.

U kratkom telefonskom razgovoru Bauer je tek rekao da stoji uz sinoćnje priopćenje stranke u kojem piše da je Statutarna komisija potvrdila odluke Glavnog odbora, te najavio da će obrazloženje odluke biti za najdulje  tri dana napisano i dostavljeno suspendiranima.

Rekao je da kao predsjednik Statutarne komisije ne smije, ni želi komentirati odluku niti rezultat glasanja.

SDP problemi u stranci Statutarna komisija SDP-a potvrdila suspenzije četvorici članova

Drugi sugovornici iz Statutarne komisije neslužbeno su pojasnili da su dvojica glasala "protiv" zato što smatraju da o suspenziji Mihaela Zmajlovića s dužnosti predsjednika SDP-a Zagrebačke županije i Siniše Hajdaš Dončića sa čela Krapinsko-zagorskog SDP-a ne može odlučivati Glavni odbor, već samo Predsjedništvo stranke ima tu ovlast.

Osim toga, dodaju, Statutarna komisija smatra da uopće nije nadležna za raspravu i političku ocjenu je li četvorka svojim istupima i djelovanjem počinila štetu stranci jer Komisija ne može ocjenjivati političku odluku Glavnog odbora.

"Eventualno možemo provjeriti je li procedura koja je prethodila donošenju takve odluke u skladu sa Statutom ili nije, ali nismo nadležni za ocjenjivanje političkog dijela odluke Glavnog odbora", pojašnjavaju. Pritom napominju da su oni tijelo koje bira Glavni odbor, pa nije logično da bi tijelo koje je servis Glavnog odbora moglo ocjenjivati njegove političke stavove.

Hrvoje Nekić Uoči sjednice Član SDP-ove Statutarne komisije dao ostavku zbog pritiska s vrha stranke

To znači da Statutarna komisija uopće nije raspravljala o meritumu problema i glavnoj krivnji koja se stavlja na teret suspendiranima, a to su njihovi kritički istupi o načinu na koji Davor Bernardić vodi SDP.

Hrvoje Nekić, koji je bio deveti član Statutarne komisije, u ponedjeljak je dao neopozivu ostavku na članstvo u tom tijelu zbog "kontinuiranih pritisaka pojedinih kolega iz stranačkog vodstva koji traže, čak i zahtijevaju, da glasa za potvrđivanje tih suspenzija, što mu je potpuno neprihvatljivo".

U petak u Kamanju neformalni sastanak 80-tak članova SDP-a koji žele smjenu Bernardića

Na marginama Dana općine Kamanje, uspješne općine u Karlovačkoj županiji koju vodi SDP,  u petak će se u Društvenom domu Kamanje okupiti namanje 80 članova SDP-a koji žele neformalno raspraviti stanje u stranci i donijeti neke zaključke nakon suspenzije četvorice članova Predsjedništva SDP-a, doznaje se od općinskog načelnika i SDP-ova saborskog zastupnika Damira Mateljana.

renata rašović Ima li u SDP-u žena? Ima. Onda neka preuzmu stranku

"Očekuje se da će većina okupljenih biti potpisnici pisma kojim se tražila smjena predsjednika SDP-a Davora Bernardića i novi unutarstranački izbori, a uz njih načelnici i gradonačelnici općina i gradova kojima upravlja SDP, a nisu bili potpisnici pisma", rekao je Mateljan Hini.

Cilj je sastanka, dodao je, pokazati da postoji kritična masa u stranci koja će zauzeti stajalište i donijeti zaključke kako dalje nakon što je Statutarna komisija potvrdila odluku Glavnog odbora stranke o dvogodišnjoj suspenziji četvorice članova Predsjedništva - Peđe Grbina, Siniše Hajdaša Dončića, Mihaela Zmajlovića i Vedrana Babića. 

"Nema u tome ničeg dramatičnog ni neobičnog, ali je važno da se sastanak održi i da javnost zna da postoji kritična i homogena masa članica i članova SDP-a koji traže smjenu Bernardića i nove izbore. Želimo pokazati da smo još tu, da postojimo i imamo viziju kako treba izgledati SDP", rekao je Mateljan i najavio da će na sastanak biti pozvani i predstavnici medija.

Pogledajte video: Razgovor s Bojanom Glavaševićem


Norveška rukometna reprezntacija
Hrvatska u finalu
Pogledajte što norveški mediji pišu nakon poraza, još ne mogu vjerovati da neće u finalni boj
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
  • BANZO:

    Ove treba zajedno sa bivšim ministrima Ćaćićem i Vrdoljakom strpati uz Jakovčića, Komadinu i Vojka Obersnela u Remetinec zbog 550 mil eura duga i pljačke u brodogradilištima zbog političkog pogodovanja koalicionom partneru tj.IDS-u.