Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVETKOVINA

Pravoslavni vjernici na istoku Hrvatske proslavili Božić

Paljenje Badnjaka u Vukovaru
Foto: Branimir Bradarić
1/2
07.01.2019.
u 14:35

Tradicionalnim običajima, molitvama u crkvi i okupljanjem obitelji pravoslavni vjernici na istoku Hrvatske proslavljaju Božić

Tradicionalnim običajima, molitvama u crkvi i okupljanjem obitelji pravoslavni vjernici na istoku Hrvatske proslavljaju Božić. Prema običajima jučer je obilježeno paljenje Badnjaka i večernja molitva. Božićni dan započeo je jutrenjima i jutarnjim molitvama. Čitane su i poslanice patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja. U kuće se unosi slama, a najmlađi članovi obitelji se darivaju. Trpeze su na Božić uvijek posebno bogate, a ovaj veliki blagdan se slavi u krugu obitelji.  

-Upravo je Božić prava prilika da se zapitamo volimo li mi Slavoniju stvarno ili samo riječima. Vjernik kršćanin ljubav prema domovini mora pokazivati djelima, a ne samo riječima. Zamislite braćo da se svi na stranu dobra svrstamo, bez obzira “krstimo” li se zapadnim ili istočnim obredom i bratski zbijemo redove i oko dobra se okupimo. Da svako od nas ono što mu je zadaća uradi na najbolji način, sumnje nema, Bog Svevišnji bi nas pomogao, i ovu našu Slavoniju i našu državu Hrvatsku u kojoj živimo. Krajnje je vrijeme da u društvu počnemo afirmirati vrijednosti kao što su marljivost, rad, povjerenje i poštenje, rekao je obraćajući se okupljenim vjernicima u vinkovačkoj pravoslavnoj crkvi Silaska Svetog Duha na Apostole paroh, protojerej stavrofor Predrag Azap.

Govorio je i o iseljavanju kazavši kako mladi ne odlaze u Njemačku ili Irsku zato što je u Hrvatskoj siromaštvo.

-Mladi odlaze zbog nepravde jer nemaju jednaku priliku za život. Čovjek se neprekidno nada da će biti bolje, to je poruka i ovogodišnjeg Božića. Vjernikova nada je prosvjed protiv nepravednosti. To je borba za ono da svi imaju jednake šanse. Svima je nama želja i božićna molitva u srcima da se naša djeca rađaju u našim gradovima i selima, a ne u dalekim, hladnim metropolama, rekao je vinkovački paroh Predrag Azap.

Iz PU Vukovarsko-srijemske nisu ukazali na nikakve incidente da su se dogodili tijekom proslave Badnjaka i Božića.

>>Pogledajte video: Pravoslavni vjernici 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar vlgovna35
vlgovna35
06:00 27.04.2019.

hhahaha a stavili sliku za Badnje vece to jeste Bozic, eto koliko vi znate

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije