Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iskorak u 1989.

Povratak hladnoga rata i Berlinskoga zida

Russian President Vladimir Putin (L) meets with U.S. President Barack Obama on the sidelines of the G20 Summit in Hangzhou, China, September 5, 2016. Sputnik/Kremlin/Alexei Druzhinin/via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY
Foto: Reuters
1/3
04.10.2016.
u 22:10

Ovaj je tjedan najzornije pokazao da je svijet polariziran kao prije tri desetljeća, a geopolitička 'dvorišta' još su aktivnija

Kada bi se danas probudio netko tko je zaspao 1989. godine, puno toga ne bi mu bilo jasno, ali ne i politička situacija u svijetu. Ona bi mu bila potpuno jasna. Putin je jučer obznanio da suspendira sporazum sa SAD-om o eliminaciji viška plutonija u vojne svrhe zbog “neprijateljskih poteza Washingtona”, a Obama je odmah uzvrtatio da prekidaju svaki dijalog s Rusijom o Siriji.

Stari sukob u novom ruhu

Odnosi među najvećim svjetskim silama na geopolitičkoj pozornici gotovo su navlas isti kao da hladni rat i utrka u naoružanju nikada nisu ni završili. Svijet je polariziran kao i prije tri desetljeća, a geopolitička “dvorišta” aktivna su kao nikada prije.

Glavni suparnici na svjetskoj političkoj sceni i danas zveckaju oružjem, borbeni zrakoplovi lete tik uz granice zračnih prostora suprotnih snaga, ruski bombarderi spuštaju se Atlantikom sve do obala Velike Britanije. Retorika je žestoka gotovo do iste razine kao što je bila u vrijeme kada je Hruščov cipelom lupao po govornici Glavne skupštine UN-a.

U nekim elementima situacija je gotovo ista. Krajem osamdesetih sovjetske su se postrojbe grčevito borile protiv mudžahedinskih postrojbi u Afganistanu koje su imale više ili manje neskrivenu podršku SAD-a. Danas je ova pozornica preseljena znatno zapadnije, na područje Sirije, no scenografija je ostala gotovo ista. Rusija aktivno zračnim udarima potpomaže službenu sirijsku vlast i predsjednika Assada, dok Zapad aktivnu potporu pruža pobunjenicima koji pokušavaju svrgnuti režim. Dodatni faktor u ovoj računici, kojega prije 30 godina nije bilo, bar ne u obliku kakav je danas, islamski su radikali ISIL-a, Al-Nusre i Al-Qa’ide.

Problem s angažmanom Zapada u Siriji leži u činjenici što pobunjeničke snage nisu jasno razdvojene na sekularne postrojbe koje imaju puni legitimitet u borbi protiv Assadova režima i islamističke teroriste koji su na području Sirije osnovali kalifat.

Sličnost sa situacijom s kraja osamdesetih ne leži samo u zbivanjima na Bliskom istoku već i u događanjima u Europi. Doduše, granica između dvaju blokova znatno je pomaknuta na istok i svojevrsna linija razdvajanja više ne leži između Njemačke i Poljske ili Mađarske i Austrije, već su današnje “vruće zone” na istočnim granicama baltičkih zemalja i zemalja nekadašnjih članica Varšavskog pakta poput Ukrajine ili Slovačke. Ipak, sve se češće čuju analize kako bi Rusija mogla izvesti iznenadni prodor prema Europi, a NATO ojačava svoje, makar još uvijek simbolično prisustvo na istočnim granicama saveza.

Pokazivanje mišića

Posebna je priča nova utrka u naoružanju koja se razbuktava u svom najjačem obliku. Zapad je instalirao proturaketni štiti koji, vrlo očito, služi za rušenje raketa ispaljenih iz Rusije, a Moskva odgovara postavljanjem balističkih projektila usmjerenih na glavne europske gradove.

Rusija je kao posljednji potez suspendirala sporazum o uništavanju plutonija koji je moguće koristiti za izradu nuklearnog oružja, SAD suspendira pregovore o Siriji... Svijet je učinio iskorak – u osamdesete.

>> Rusija na mjestu glavnog tajnika UN-a hoće ženu i to iz Istočne Europe

Komentara 72

DA
damocles
22:35 04.10.2016.

rat u siriji se vodi zbog gas pipeline koja bi trebala ici kroz siriju prema europi

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
22:57 04.10.2016.

Povratak hladnog rata i "berlinskog zida",mislin da je taj zid sad pomaknut u Ukraini i trebalo bi ga staviti pod navodne znakove,jer je to pojam razjedinjenja jednog te istog naroda.Mislin da je Putin iskusni KGB-ovac i zapad će imati dosta problema sa njim.

Avatar lvan12
lvan12
22:30 04.10.2016.

Malo da ispravimo clanak! Uz Ruske letove bombardera uz granice UK, autor je zaboravio napisati da Americki bombarderi i ratni brodovi plove i lete po baltiku i crnom moru uz granice Rusije!!! Zapad u Siriji ne pruza potporu pobunjenicima, to je kriva rijec, vec pruza potporu teroristima al-Nusre i sl. organizacijama!!! AfD nije radikalno desna strana jer upce ne zastupa radikalne elemente kao npr. Merkel o naseljavanju milijun imigranata bez papira i sa laznim osobnim ispravama u Njemacku, i to unutar godine dana... to bi puno prije bio opis radikalnog. A i program AfD je vise "lijeviji" nego "desniji"!!! Eto sada je clanak mrvicu objektivniji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije