Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Debakl u Berlinu

Merkel priznala pogrešku: Da mogu, vratila bih povijest unatrag!

Angela Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
19.09.2016.
u 14:37

Kancelarka Merkel prvi put je tako jučer priznala vlastite pogreške u imigrantskoj politici i distancirala se od svoje mantre “uspjet ćemo”

“Da mogu, vratila bih kotač vremena unatrag”, komentirala je jučer njemačka kancelarka Angela Merkel rezultate lokalnih izbora u Berlinu, gdje je njezina stranka Kršćansko demokratska unija (CDU) ostvarila najgori rezultat u povijesti.

Kancelarka Merkel prvi put je tako jučer priznala vlastite pogreške u imigrantskoj politici i distancirala se od svoje mantre “uspjet ćemo”, koju je u proteklih 12 i pol mjeseci stalno ponavljala govoreći o uspješnoj integraciji izbjeglica i migranata. Tu rečenicu “Wir schaffen das (Uspjet ćemo)" jučer se nije usudila niti kazati.

– Ne može se tek tako dati zaštita stotinama tisuća ljudi. To se može brzo izreći, ali ne može se brzo provesti – samokritično je, što je za Merkel potpuno atipično, komentirala kancelarka.
Merkel je priznala da samoj sebi zamjera što se “predugo oslanjala na Dublinsku uredbu”, koja je trebala zaštititi vanjske granice EU. 

Merkel je priznala da je Njemačka otvaranjem svojih granica bila izgubila kontrolu nad useljeničkim valom.

Najavila je sada kancelarka da će se boriti da se takva situacija više ne ponovi.

“Izvukli smo pouke iz toga. Ponavljanje takve situacije ne želi nitko, ni ja”, komentirala je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Povod za obraćanje njemačkoj javnosti bio je katastrofalan rezultat njezinoga CDU-a na lokalnim izborima u Berlinu – CDU je dobio samo 17,6 posto glasova, što je  5,7 posto manje nego na izborima 2011. Broj mandata CDU-a pao je s 39 na 31, tako da demokršćani više neće sudjelovati u vlasti u Velikoj koaliciji sa socijaldemokratima.

SPD je ostao najjača stranka u Berlinu, ali je također izgubio dosta glasova tako da SPD i CDU ne mogu više imati većinu. Račune im je pomrsila populistička Alternativa za Njemačku (AfD), stranka koja je prvi put nastupila na izborima u Berlinu i s 14,2 posto glasova osvojila 25 mandata.

>> Izbori u Berlinu: CDU teško poražen, uspjeh populista iz AfD-a

Komentara 144

IV
ivaba
15:02 19.09.2016.

Gdje ste "velika" novinarska pera u Hrvatskoj......koliko ste napadali nasu predsjednicu Grabar Kitarovic kad je to rekla u jeku izbjeglicke krize.....

NI
Nikomah95
15:02 19.09.2016.

Njemačkoj bi bilo najbolje kotač povijesti vratiti natrag na 1933. i odigrati sve ispočetka, samo malo pametnije i s malo manje megalomanstva. Danas bi i mi živili u puno uređenijoj državi, staroj 75 godina, bez tzv."manjina".

Avatar niwrad
niwrad
15:09 19.09.2016.

Priznala pogrešku? To je kao da mene netko zaposli da upravljam velikim imanjem, nakon toga bez znanja gazde pustim na njegovo imanje stotine klošara i samovoljno odredim da oni imaju pravo spavati u gazdinoj kući i trošiti njegov novac. Kad se gazda vrati jednostavno kažem: pogriješio sam. Ne to nije pogreška, to je krađa i devastacija tuđe imovine, kazneno djelo za koje moram odgovarati. Merkelica je zaposlenica njemačkog naroda koja nema NIKAKVO pravo puštati u njemačku 'košare' koji nemaju ništa sa njemačkim narodom i davati im resurse koje je taj narod stvarao stoljećima. Njezin zadatak je da štiti sigurnost naroda koji ju plaća i da upravlja zajedničkom(javnom) imovinom tog naroda na njegovu dobrobit. Ovo što su si moderni političari dopustili to je kazneno djelo. Za izbjeglice se moraju brinuti međunarodne organizacije, a ne pojedine države isto kao što se za klošare mora brinuti socijalna država, a ne pojedina obitelj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije