Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Povjerenstvo hitno, do ponedjeljka, piše svoj prijedlog zakona

Dalija Orešković: Ovo je crno na bijelo dokaz toksičnosti namjera Vlade da se onesposobe sve institucije koje se bore protiv korupcije
26. svibnja 2018. u 12:08 4 komentara 779 prikaza
Rok je kratak, ali uspjet ćemo jer smo probleme s važećim zakonom već detektirali u praksi
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Treba li Zakon o sukobu interesa precizno opisati što su zabranjena djelovanja dužnosnika ili Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa o tome može odlučivati ‘u hodu’, pitanje je zbog kojega je jučer zaiskrilo između Ministarstva uprave i Povjerenstva.

Lovro Kuščević Lovro Kuščević: 'Povjerenstvo ne razumije, dobili su još veće ovlasti'

Kako smo već izvijestili, Ministarstvo je Povjerenstvu 9. svibnja poslalo nacrt novog zakona iz kojega je izbačena cijela odredba kojom je popisano što sve dužnosnici ne smiju raditi – od primanja nedopuštenog dara do korištenja položaja kako bi se pogodovalo sebi ili povezanim osobama. Iako ministar Lovro Kuščević u tome ne vidi ništa sporno, u Povjerenstvu su uvjereni da bi im takav zakon znatno smanjio ovlasti i njihovo djelovanje sveo na administriranje imovinskih kartica. Istog je mišljenja i bivša predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković.

– To je samo još jedan od dokaza toksičnosti namjera ove Vlade da se onesposobe sve institucije koje sudjeluju u prevenciji i borbi protiv korupcije. To je sada crno na bijelo dokaz – uvjerena je D. Orešković.

Nova šefica Povjerenstva Nataša Novaković sazvala je, pak, konferenciju za novinare s koje je izvijestila da su se članovi radne skupine koja radi na novom zakonu na posljednjem sastanku suglasili da predloženi nacrt nije dobar temelj za daljnji rad. Povjerenstvo je zato odlučilo da stvari neće pokušati ispravljati intervencijom u nacrt koji je na stolu, već će izraditi vlastiti prijedlog, temeljen na važećem zakonu.

– Zakon nije bitan samo za Povjerenstvo, već je izuzetno bitan i za dužnosnike koji će se prema njemu morati ponašati. Taj akt mora biti izuzetno dobro napravljen, normiran. Jer, kad nešto denormirate, otvarate pravnu nesigurnost pa više nitko neće znati kako se ponašati – objasnila je Novaković. Otkrila je i da im je na sastanku radne skupine prošli tjedan za izradu novog prijedloga dan rok do ponedjeljka u 10 sati. Iako je rok kratak, u Povjerenstvu su uvjereni da će ga uspjeti ispoštovati jer su probleme s važećim zakonom već detektirali kroz praksu.

Ipak, nejasno je što će se na kraju dogoditi s njihovim prijedlogom jer je ovlašteni predlagatelj Ministarstvo uprave, a ne Povjerenstvo. Ministar uprave Lovro Kuščević ni najmanje se ne uzrujava zbog optužbi da želi razvlastiti Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u jeku afere Hotmail. Štoviše, i dalje tvrdi da je nacrtom povećao ovlasti Povjerenstvu koje će “dobiti širinu da procjenjuje što je sve sukob ineteresa”.

– Nisam mogao još šest mjeseci čekati da Povjerenstvo predloži svoje rješenje. Sada čujem da dan i noć pišu svoj prijedlog zakona, a u utorak imamo sjednicu radne skupine na kojoj će Ministarstvo uprave vidjeti prijedlog zakona Povjerenstva. Tri su mogućnosti; da se usvoji prijedlog Ministarstva, da se usvoji prijedlog zakona koji je napisalo Povjerenstvo, ali najrealnije je da će novi zakon biti kompilacija našeg i njihova prijedloga – rekao je Kuščević. On tvrdi da Povjerenstvo na dosadašnjim sjednicama radne skupine nije imalo konkretne pritužbe na prijedloge Ministarstva. I sad je, nastavio je, spor samo u različitim pogledima na popis kažnjivih oblika ponašanja dužnosnika.

Rok je kratak, ali uspjet ćemo jer smo probleme s važećim zakonom već detektirali u praksi
1 / 15
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa Sukob interesa Povjerenstvo pokreće postupak protiv Martine Dalić: 'Nije postupala vjerodostojno' Sabor će opet raspravljati o slučaju Nataše Novaković nataša novaković Šefica Povjerenstva za sukob interesa objavila što posjeduje i kolika joj je plaća Novaković: Povjerenstvo je otvorilo slučaj imenovanja Tonka Obuljena u HAKOM-u
PoKRENI
PONOSNO VOLONTIRAMO
Korporativnim volontiranjem do boljih promjena u društvu
  • Deleted user:

    To je tek radni materijal. Oko svega će se dogovoriti povjerenstvo i vlada. Opet zenzacionalizam, opet histerija! Dalija, ti si svoje profućkala. Odi kod Bere pa kmečite zajedno.

  • Avatar fredi
    fredi:

    Zanimljivo, kaže ministar da je spor "samo" u različitim pogledima na popis kažnjivih oblika ponašanja dužnosnika. Po reakciji Povjerenstva moglo bi se zaključiti da to nije "samo", nego bit zakona.