Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vrijedan eksponat

Potraga za zlatnicima u Topuskom: Mještanin ih našao i prodao ispod vrijednosti

Zlatnik rimskog cara Konstancija Drugog kovan u Sisku sredinom 4. stoljeća
Foto: Gradski muzej Sisak
13.05.2020.
u 16:51

Pronalazak zlatnika po zakonu mora biti prijavljen Ministarstvu kulture

Ostavu vrijednih zlatnika pronašao je ovih dana jedan mještanin Topuskoga, građevinski radnik. Radnici su uređivali Ulicu Spiegelbad i u zemlji koja je dovezena za njeno uređenje,  jedan od njih je našao limenu kutiju. Bila je puna zlatnika koje je on, neupućen u njihovu vrijednost, prodao u jednoj zlatarni, kažu ljudi, za 10.000 kuna, a lako je moguće da samo jedan od njih vrijedi toliko pa čak i puno više.

„Pretpostavka je da mu je zlatar isplatio cijenu lomljenog zlata, no numizmatička vrijednost zlatnika je daleko veća od same cijene zlata“ – rekao nam je umirovljeni arheolog Lazo Čučković, koji je nekoć vodio arheološka istraživanja u Topuskom. Ni Čučković ne može pretpostaviti iz kojeg su razdoblja zlatnici jer je Topusko bilo naseljeno od prapovijesti.

Priču nam potvrđuje više izvora, no nitko ne imenuje (ne)sretnog nalaznika. U potragu za zlatnicima, čii je pronalazak po zakonu morao biti prijavljen Ministarstvu kulture, uputio se i Konzervatorski odjel Ministarstva kulture u Sisku, koji je obavijestio i policiju, ali i sama Općina Topusko koja već godinama nastoji u Topuskom uspostaviti muzej.

"U tom bi muzeju ovi zlatnici sigurno bili vrijedan eksponat“ – kazuje nam načelnik Ivica Kuzmić koji se nada da će zid šutnje biti razbijen te će se ući u trag zlatnicima.

Koji su zlatnici pronađeni, još nitko ne zna, no u Topuskom su prilikom arheoloških istraživanja ranije nađeni mnogi rimski carski novčići, a u obližnjoj Sisciji (Sisak) bila je carska kovnica koja je kovala i zlatnike.  Primjerice,  zlatnik cara Vetranija kovan 350. godine u Sisku je na aukciji u Švicarskoj prije nekoliko godina dosegao cijenu od 170.000 franaka. Topusko je bilo i poznato rimsko lječilište za rimsku elitu, od početka 13. stoljeća ovdje su bili Cistreciti, a često navraćali i templari.

No, ovdje je za vrijeme Austro ugarske bilo i elitno lječilište koju je redovno posjećivala vojska i bogata klijentela, a u zgradi tzv. Spiegelbada je bila uređena i prigodna prostorija s kadom za potrebe bana Josipa Jelačića i njegove supruge Sofije. U konačnici, za 2. Svjetskog rata, ovdje se nalazila i poznata partizanska baza i zasjedao je ZAVNOH.

Potraga za zlatnicima traje, jer su oni, po Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, vlasništvo Republike Hrvatske. Nalaznik po tome ima pravo na najmanje 10 posto vrijednosti pronađenih zlatnika, a to je, kažu nam svi, zasigurno više od 10.000 kuna koliko je dobio od zlatara. No, sada je za nagradu kasno jer svoj pronalazak Topuščanin nije prijavio.

 

Ključne riječi

Komentara 21

DU
Deleted user
19:31 13.05.2020.

Barem je nešto uzeo. Da je prijavio dobio bi kavu i zahvalnicu od Nine Obuljen Koržinek

Avatar jeremija1
jeremija1
18:15 13.05.2020.

U čemu je problem ? Pa znaju kojem ih je zlataru prodal

Avatar Cro_co_deal
Cro_co_deal
19:27 13.05.2020.

Vi bi isplatili 10% od vrijednosti?! Kad? Kad se Ikača namiri.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije