Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jaše prema Izraelu

Portugalca u Hrvatskoj oduševili konji, rakija i gostoljubivost

portugalac na konju
Ivica Galovic/PIXSELL
18.06.2013.
u 19:06

Francisco Jose Faustieno Correia prije pet mjeseci sa svojim je konjem krenuo na gotovo devet tisuća kilometara dug put do Izraela. Prošao je Španjolsku, Francusku, Italiju i Sloveniju, a prije dva tjedna stigao je u Hrvatsku

Brođani koji su ovih dana susreli mladića sa šeširom kako polagano jaše cestom vjerojatno nisu ni slutili da dolazi čak iz Portugala! Naime, Francisco Jose Faustieno Correia prije pet mjeseci sa svojim je konjem krenuo na gotovo devet tisuća kilometara dug put iz svog sela Povoa Da Isenta pokraj Lisabona, gdje ima malu farmu, do Izraela. Prošao je Španjolsku, Francusku, Italiju i Sloveniju, a prije dva tjedna stigao je u Hrvatsku. Kako sam kaže, istim je putem za vrijeme križarskih ratova išao i jedan portugalski kralj.

– Za put sam se pripremao i štedio pet godina, a tri tjedna prije polaska kondicijski sam vježbao i sebe i konja. Radim u maloj tvornici koja proizvodi hranu za konje, a kako bih realizirao svoju ideju, uzeo sam godinu dana neplaćenog odmora – kaže Francisco.

S njim je na put trebao krenuti i njegov prijatelj, ali razbolio mu se konj pa je morao odustati. Portugalski avanturist svaki dan prijeđe 30 kilometara – pola jašući, a pola pješačeći pokraj svoga konja Belmontea. Mi smo ga "uhvatili" u Vrpolju, gdje je njemu i Belmonteu gostoprimstvo nenadano pružio mještanin Krunoslav Katić. Domaćin ga je slučajno sreo na cesti i ponudio mu da na njegovu gospodarstvu nahrani konja, pa je s prijateljima u njegovu čast priredio i mali svečani doček. Odveo ga je i u đakovačku ergelu da vidi lipicance, koji su ga oduševili. Francisco se tri puta na tjedan čuje sa svojima telefonom. Sa sobom nosi i maleni GPS uređaj, pa oni u svakom trenutku mogu znati gdje se točno nalazi.

– Oduševljen sam gostoprimstvom Hrvata, tako nešto nigdje nisam doživio! Svi me srdačno dočekuju i zovu me k sebi, nude mi hranu i vodu za konja, opskrbljuju me raznim potrepštinama za put. Posebno mi se svidjela slavonska rakija (smije se). Rado bih ostao dulje, ali nemam vremena jer čeka me dug put – na tečnom je engleskom ispričao vedri i temperamentni tridesetogodišnjak.

Dodao je kako je u Hrvatskoj stekao mnogo prijatelja, a neki od njih obećali su mu da će doći k njemu u Portugal. Drago mu je što se u Slavoniji mnogi bave konjogojstvom, pa su mu pomogli oko potkivanja konja. Po odlasku iz Vrpolja nastavit će put prema Županji i dalje prema Srbiji, a u srpnju će ga negdje u Bugarskoj posjetiti i djevojka. U Svetu zemlju trebao bi stići u prosincu. Na povratku će u Turskoj konja ukrcati na kamion, a on će natrag avionom.

>>Turistički kruzer na Savi plijenio pozornost Brođana

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije