Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pomor miševa na Kvarneru uznemirio mještane: Dnevno nalazimo na desetke uginulih životinja

Općina Matulji odmah po prijavi na pomor miševa kontaktirala je nadležne službe – epidemiologa, Nastavni zavod i veterinara, a koji su ih izvijestili da nema mjesta panici
05. svibnja 2021. u 08:39 1 komentara 2200 prikaza
Zagreb: Nakon što je ulovljen, mali miš pušten na slobodu
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Žitelji gornjeg područja Općine Matulji proteklih nekoliko dana su uznemireni. Naime, zabilježen je veliki pomor poljskih miševa. Kako kažu žitelji Rupe, Brguda, Bregi, Muna, Žejana, Zvoneće, Jušići unutar njihovih okućnica, pod autima, u vrtovima, na cesti, dnevno nalaze na desetke uginulih životinja. S obzirom na blizinu Gorskog kotara, i mišje groznice koja je tamo zabilježena, Matuljci su alarmirali službe.

Ilustracija PRIDRŽAVAJTE SE PRAVILA Oprez: Mišja groznica pojavila se u više županija

- Tako što još nismo doživjeli. Znalo se nakon deratizacije naći pokoji uginuli miš, ali u ovakvoj količini ne. Evo, neki dan mačka mi je na tepih pred vrata donijela pet krepanih miševa, a susjed ih je oko kuće sakupio više desetaka. Točnije u petak 35, u subotu 17, nedjelju 19 i u ponedjeljak 9 uginulih miševa - rekla je žiteljka gornjeg matuljskog područja za Novi list.

Općina Matulji odmah po prijavi na pomor miševa kontaktirala je nadležne službe – epidemiologa, Nastavni zavod i veterinara, a koji su ih izvijestili da nema mjesta panici. Ipak, s obzirom na sve više zabilježenih slučajeva, Općina Matulji zatražit će daljnje istraživanje pomora.

Šumski miš moguća epidemija Sve više oboljelih od 'mišje groznice', evo kako se zaštititi!

- Odgovor od nadležnih službi bio je da je to najvjerojatnije posljedica deratizacije. Međutim, mi nismo zadovoljni tim odgovorom i smatramo da treba točno utvrditi zbog čega se to događa. I prije se radila deratizacija pa se nikada tako nešto nije događalo. Obratit ćemo se i Nastavnom zavodu i tražit ćemo da se tome posveti malo veća pažnja i ukazati da je, ne tako daleko, u Gorskom kotaru zabilježena mišja groznica - objasnio je Danijel Jerman, pročelnik jedinstvenog upravnog odjela Općine Matulji.

I područje Vinodolske općine bilježi slične pojave, ali koliko doznajemo zasad u puno manjoj mjeri.

Urednik i voditelj HTV-ove emisije Nedeljom u 2, Aleksandar Stankovic
Iskren
Stanković oduševljen: Ovo je muškarac koji zna što hoće, a ne Milanović i Jandroković
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • jorgen:

    Dižete paniku zbog deratizacije, a da nije napravljena onda biste opet dizali paniku i mantrali "u kakvoj to državi živimo".