Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Klima ili bolest?

Polovica europskih žaba mogla bi izumrijeti za samo 40 godina

zaba-novi
Reuters/PIXSELL
18.11.2011.
u 19:13

Najugroženije su vrste žaba i daždevnjaka iz tropskih krajeva Južne Amerike i Afrike

Posljedice naše okrutnosti prema prirodi osjećamo već godinama, a puno više od nas ugrožene su neke vrste životinja kojima prijeti skoro nestajanje. Potvrđuju to i znanstvenici dok iznose najnovija i uznemirujuća predviđanja prema kojima bi u bliskoj budućnosti mogli nestati svi vodozemci koji žive u tropskim krajevima, a slična sudbina mogla bi zadesiti i dio europskih guštera i žaba, i to za samo 40 godina.

Uočeno je da žabe nestaju velikom brzinom, puno većom nego što se dosad smatralo, a znanstvenici još nisu sigurni što je pravi uzrok tog zabrinjavajućeg trenda, piše britanski Telegraph. Jedan od najvjerojatnijih uzroka su klimatske promjene zbog kojih žabe gube svoja prirodna staništa. Suše uzrokuju nestajanje vode iz močvara, što žabama otežava dolazak do hrane i tako jednostavno ugibaju. Osim toga, otkriveno je i smrtonosno gljivično oboljenje chytridiomycosis za koje još nije pronađen adekvatan lijek.

– Naša je studija pokazala da će brojne tropske regije, poput sjevera Južne Amerike, Anda i dijelova Afrike, biti najviše pogođene tom pojavom – rekao je voditelj najnovijeg istraživanja dr. Christian Hof.

Za predviđanje sudbine vodozemaca korišteni su računalni modeli, a u obzir su uzete pojave poput klimatskih promjena, uništavanja staništa i bolesti. Rezultati su objavljeni u časopisu Nature, a pokazuju da će dvije trećine regija s najvećom populacijom žaba i daždevnjaka biti pogođene njihovim nestajanjem do 2080. godine. Najugroženije vrste su žaba Malagasy rainbow i veliki kineski daždevnjak. Istraživačica vodozemaca u londonskom zoološkom vrtu Helen Mredith to je otkriće nazvala strašnim.

Komentara 3

IC
ice12
05:26 20.11.2011.

pa nestali su i dinosauri jos dok nije bilo ljudi, a kamoli nece zabe kad ima ljudi

TJ
tjanes
19:27 20.11.2011.

u budućnosti će i ljudska rasa biti bitno prorijeđena

BK
B Kosa
11:19 23.11.2011.

Americke novine pisu Misteriozan nestanak zaba\' mnoge zabe su vec nestale i nestaju brzo i nestat ce in mnogo prija 40 godina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije