Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Polovica europskih žaba mogla bi izumrijeti za samo 40 godina

Najugroženije su vrste žaba i daždevnjaka iz tropskih krajeva Južne Amerike i Afrike
18. studenoga 2011. u 19:13 3 komentara 15 prikaza
zaba-novi
Foto: Reuters/PIXSELL

Posljedice naše okrutnosti prema prirodi osjećamo već godinama, a puno više od nas ugrožene su neke vrste životinja kojima prijeti skoro nestajanje. Potvrđuju to i znanstvenici dok iznose najnovija i uznemirujuća predviđanja prema kojima bi u bliskoj budućnosti mogli nestati svi vodozemci koji žive u tropskim krajevima, a slična sudbina mogla bi zadesiti i dio europskih guštera i žaba, i to za samo 40 godina.

Uočeno je da žabe nestaju velikom brzinom, puno većom nego što se dosad smatralo, a znanstvenici još nisu sigurni što je pravi uzrok tog zabrinjavajućeg trenda, piše britanski Telegraph. Jedan od najvjerojatnijih uzroka su klimatske promjene zbog kojih žabe gube svoja prirodna staništa. Suše uzrokuju nestajanje vode iz močvara, što žabama otežava dolazak do hrane i tako jednostavno ugibaju. Osim toga, otkriveno je i smrtonosno gljivično oboljenje chytridiomycosis za koje još nije pronađen adekvatan lijek.

– Naša je studija pokazala da će brojne tropske regije, poput sjevera Južne Amerike, Anda i dijelova Afrike, biti najviše pogođene tom pojavom – rekao je voditelj najnovijeg istraživanja dr. Christian Hof.

Za predviđanje sudbine vodozemaca korišteni su računalni modeli, a u obzir su uzete pojave poput klimatskih promjena, uništavanja staništa i bolesti. Rezultati su objavljeni u časopisu Nature, a pokazuju da će dvije trećine regija s najvećom populacijom žaba i daždevnjaka biti pogođene njihovim nestajanjem do 2080. godine. Najugroženije vrste su žaba Malagasy rainbow i veliki kineski daždevnjak. Istraživačica vodozemaca u londonskom zoološkom vrtu Helen Mredith to je otkriće nazvala strašnim.

Nada Šarić
LJEKOVITI SLATKI PELIN
Navala na pripravke iz Hercegovine: Ljudi su zvali i zahvaljivali da im je to spasilo život
HEINEKEN Hrvatska
UTJECAJ KRIZE
Kafići su i dalje omiljena mjesta za druženje, a evo kako na izazove pandemije gledaju hrvatski ugostitelji
  • ice12:

    pa nestali su i dinosauri jos dok nije bilo ljudi, a kamoli nece zabe kad ima ljudi

  • tjanes:

    u budućnosti će i ljudska rasa biti bitno prorijeđena

  • B Kosa:

    Americke novine pisu Misteriozan nestanak zaba\' mnoge zabe su vec nestale i nestaju brzo i nestat ce in mnogo prija 40 godina