Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRANDIOZNI PLAN

Novi način zaštite od Rusije: Zemlje od Poljske do Norveške podižu 'zid od dronova'

FILE PHOTO: Ukrainian servicemen attend training to use drones in Zaporizhzhia region
Foto: VIACHESLAV RATYNSKYI/REUTERS
1/5
25.05.2024.
u 15:54

Regionalne zemlje su se udružile kako bi poboljšale zaštitu svojih granica uz pomoć napredne tehnologije. Ova inicijativa uključuje korištenje bespilotnih letjelica za nadzor i prevenciju sigurnosnih prijetnji

Regionalne zemlje pristale su stvoriti "zid od dronova" kako bi zaštitile svoje vanjske granice pomoću bespilotnih letjelica, rekla je litvanska ministrica unutarnjih poslova Agnė Bilotaitė. Tu novost je izjavila nakon sastanka u petak u Latviji sa svojim kolegama iz druge dvije baltičke zemlje, Poljske, Finske i Norveške, piše LRT.

“Ovo je potpuno nova stvar – zid od dronova koji se proteže od Norveške do Poljske – a cilj je koristiti dronove i druge tehnologije za zaštitu naših granica [...] od provokacija neprijateljskih zemalja i za sprječavanje krijumčarenja”, rekla je Bilotaitė za BNS. Da bi stvorile takav "zid od dronova", zemlje bi koristile bespilotne letjelice za nadzor svojih graničnih područja, kao i sustave protiv dronova kako bi spriječile da se dronovi iz neprijateljskih zemalja koriste za krijumčarenje i provokacije.

Prema Bilotaitė, Litva je već napravila planove za pojačanu zaštitu svoje granice uz pomoć bespilotnih letjelica. Litavska državna granična služba nedavno je uspostavila jedinicu za UAV i u procesu je nabave dodatnih bespilotnih letjelica i sustava protiv bespilotnih letjelica, naglasila je. Sada će zemlje procijeniti koju "domaću zadaću" trebaju napraviti, a zatim će uz pomoć stručnjaka nacionalne vlasti izraditi plan za implementaciju "zida za drone".

POVEZANI ČLANCI:

Litavski ministar nije mogao reći kada će ideja biti implementirana, ali je napomenuo da bi se "zid za bespilotne letjelice" mogao napraviti korištenjem EU fondova. Ministri su se također složili organizirati zajedničke vježbe evakuacije u uključenim zemljama, rekla je Bilotaitė. “Dogovorili smo se da ćemo održati regionalne vježbe kako bismo osigurali evakuaciju stanovništva, da vidimo kako su naše institucije spremne za rad, za međusobnu interakciju, koji su naši kapaciteti za smještaj ljudi, kakvi su kapaciteti drugih zemalja, jesu li spremni primiti određeni broj naših ljudi”, rekao je ministar unutarnjih poslova.

“Imamo još puno pitanja; moramo pogledati sve te algoritme. Vježbe bi bile vrlo vrijedne jer bismo sagledali stvari, procijenili ih i pojačali bismo našu spremnost, dodala je Bilotaitė. Pripremljenost Litve trenutno procjenjuje misija EU-a za evakuaciju, od koje se očekuje da će dati svoje preporuke u lipnju.

FOTOGALERIJA U Zagrebu najmodernija vojna oprema. Pogledajte moćni stroj hrvatske proizvodnje

FILE PHOTO: Ukrainian servicemen attend training to use drones in Zaporizhzhia region
1/35
Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Joker009
Joker009
20:11 25.05.2024.

Ako će se dronovima štititi i od ilegalnih migranata onda super :"D

ST
StožerniGeneral50
17:16 25.05.2024.

Ruse nitko ne voli i ne želi blizu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije