Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POD ISTRAGOM ČETIRI OSOBE I DVIJE TVRTKE

Krivotvorili dokumentaciju prilikom nabavke noćnih vizualnih uređaja za kontrolu granice između EU i Bjelorusije

noćni vizualni uređaji
EPPO
23.05.2024.
u 08:09

Dobavljače se sumnjiči da su krivotvorili i dostavili isprave kojima su neopravdano deklarirali uređaje opremljene specijaliziranim elektroničkim pojačivačima slike

Četiri osobe i dvije tvrtke našale su se na udaru litvanske Službe za istraživanje financijskog kriminala i Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) zbog sumnje u prevaru i krivotvorenje dokumentacije prilikom nabavke noćnih vizualnih uređaja za litvansku državnu graničnu službu. Noćni vizualni uređaji trebali su biti nabavljeni kako bi se bolje zaštitila vanjska granica EU-a s Bjelorusijom. 

Državna graničarska služba je početkom 2022. sklopila ugovor s dvije tvrtke za nabavu uređaja za noćno promatranje. Ugovori su sklopljeni nakon provedenih postupaka javne nabave. Nakon potpisivanja ugovora u ustanovu su isporučena 234 uređaja ukupno vrijedna oko 1,2 milijuna eura. Kupnja je obavljena u sklopu projekta koji financira EU kroz svoj Fond za unutarnju sigurnost (ISF) za mjere hitne pomoći, s ciljem jačanja litavske granice s Bjelorusijom.

No sada je pokrenuta istraga oko te nabave jer se sumnja u krivotvorenje dokumentacije i nezakonito korištenje žiga. Sumnja se i da je samo jedan uređaj udovoljavao tehničkim uvjetima navedenim u postupku nabave. Dobavljače se sumnjiči da su krivotvorili i dostavili isprave kojima su neopravdano deklarirali uređaje opremljene specijaliziranim elektroničkim pojačivačima slike. Do sada je obavljeno 17 pretraga, ispitano je 13 svjedoka, a od četiri osumnjičene osobe, jedna je pritvorena, dvije su u kućnom pritvoru, a jednoj su izrečene mjere opreza.

 

FOTO/VIDEO Veliki ispraćaj predsjednika Raisija, ožalošćeni Iranci preplavili ulice Teherana
noćni vizualni uređaji
1/12

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije