Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
fantomski plin

Policija: Znamo koji je plin ubio dvojicu radnika Portun Ferruma

'19.09.2010., Zagreb, Hrvatska - Dvojicu radnika otrovao je plin u firmi Portun Ferum, policijski ocevid. Photo: Anto Magzan/PIXSELL'
Foto: 'Anto Magzan/PIXSELL'
1/3
29.09.2010.
u 21:30

Uz dimetil disulfid, ugljikov dioksid i metan, u prostoriji je bio još jedan neotkriveni smrtonosni plin, tvrde stručnjaci.

Obdukcija tijela poginulih radnika Slavena Oblizala i Branislava Markuša iz tvrtke Portun Ferrum gotova je. U uzorcima tkiva nad kojima je provedeno toksikološko vještačenje pronađen je spoj dimetil disulfid, priopćila je Policijska uprava zagrebačka.

Dimetil disulfid nije primarni uzrok smrti zaposlenika Portun Ferruma – složili su se toksikolozi Franjo Plavšić, ravnatelj Zavoda za toksikologiju, i Zvonko Habuš, vlasnik Laboratorija ANT, te smatraju da treba nastaviti daljnju istragu.

Naime, na obdukciji je dimetil nađen u plućima i mozgu preminulih te njihovoj odjeći, a da su od njega umrli, imali bi edem pluća, što bi se utvrdilo obdukcijom.

– Ako se i dalje pretpostavlja da je uzrok smrti gušenje, onda dimetil disulfid nije sam izazvao smrt, ali je pripomogao – objasnio je Plavšić.

Šljunčara je uzrok?

Smatra da se simptomi koje su opisali preživjeli zaposlenik i dva policajca uklapaju u djelovanje dimetila jer on nadražuje oči, dišne putove i kožu.

– Ipak, dimetil, koji se pod određenim uvjetima pretvara u paru, mogao je biti dodatna komponenta uz ugljikov dioksid, metan i još neotkriveni smrtonosni plin koji je mogao samo pospješiti i ubrzati smrt – dodao je Plavšić, koji ostaje pri pretpostavci da je smrtonosni plin zajedno s dimetilom došao iz podzemlja.

Slijedeći svoju pretpostavku, nastavit će istraživati, a pri tome će mu pomoći i bušotine obližnje šljunčare.

Da dimetil disulfid dolazi iz podzemlja, složio se i Zvonko Habuš, dodavši da toga plina ima u kanalizaciji. Ostaje pri tvrdnji da je uzrok smrti aluminij fosfid, koji se pod utjecajem vlage razvio u fosfin i otrovao zaposlenike Portun Ferruma.

Ipak, na Habuševe tvrdnje reagiralo je i samo Ministarstvo zaštite okoliša koje tvrdi da njegova tvrtka Laboratorij ANT nema ovlasti za određivanje koncentracije fosfina i sličnih plinova u vanjskom zraku. Što se tiče nalaza iz privatnog laboratorija, vidjet će se treba li njihove tvrdnje uzeti u obzir, rekla je Jelena Bikić, glasnogovornica PUZ-a.

Prebacuje odgovornost

– Nitko nam se nije obratio u vezi s ovim nalazima. Supruzi su javili da dođe u policijsku postaju po osobne stvari preminulog. Čekamo rezultate obdukcije te hoće li policija nekoga kazneno prijaviti. Ako to ne učini, preostaje nam da sami podignemo kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja – poručuju iz jedne obitelji.

Sumnje da su radnici poginuli jer je netko obližnju šljunčaru pretvorio u nelegalno odlagalište opasnog otpada potvrdit će ili otkloniti istraga.

Podsjetimo, Pavle Kalinić, predstojnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, na pitanje koliko u Zagrebu postoji odlagališta ilegalnog otpada, rekao je:

– To Zagreb ne može znati. Oni smeće bacaju i bacaju... Za istragu su nadležni policija i Ministarstvo okoliša.

Odgovore policije i Ministarstva okoliša na postavljene upite još čekamo.

Ključne riječi

Komentara 3

UK
Ugo Kajvez
21:58 29.09.2010.

Problem je dali znaju od kud je došao, da se nebi tragedija ponovila?

AU
aurora08
22:02 29.09.2010.

ak neznaju od kud je dosel, onda je bila sobotaza

MS
My Soul
17:11 01.10.2010.

\"– To Zagreb ne može znati. Oni smeće bacaju i bacaju... Za istragu su nadležni policija i Ministarstvo okoliša.\".......a i Zeleni bi to trebali činiti, ako ovi prethodni zakažu. A što čine Zeleni? Politiziraju na internetu na strani čedomira, pa nemaju vremena za zelene istrage. Dok se Oštri Zoki bavi politikom, ovdje ljudi umiru, a tobože imamo nekakve zelene. Ma da!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije