Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zagađena voda

Policija utvrđuje okolnosti fekalnog onečišćenja u vodovodu u Kaštelima: 'Netko to kontinuirano ubacuje'

Zagreb: Hladna voda iz javnih slavina građanima pruža osvježenje za vrućih dana
Lovro Domitrovic/PIXSELL
24.05.2024.
u 01:00

"Uzeli smo uzorke iz dvije nasumično odabrane bušotine u tom području i analize su bile loše, katastrofalne i ukazuju na prisustvo svih elementa koji se inače nalaze u kanalizacijskom sustavu odvodnje."

Pokrenut je postupak utvrđivanja svih činjenica i okolnosti koje su dovele do fekalnog onečišćenja vodoopskrbnog sustava u Kaštel Lukšiću u dijelu Majurina, izvijestila je u četvrtak splitsko-dalmatinska policija potvrdivši da je nekoliko osoba imalo zdravstvenih poteškoća. 

"S obzirom na to da je nekoliko osoba imalo zdravstvene poteškoće obaviješten je i Nastavni zavod za javno zdravstvo koji je također uzeo uzorke radi provođenja analize vode," priopćeno je iz policije. Kako navode, Vodovod i kanalizacija (VIK) Split je obavijestila stanare zgrada da ne konzumiraju vodu, te su započeli s ispiranjem sustava i osigurali pitku vodu dovođenjem cisterne.

Tehnički direktor  Vodovoda i kanalizacije Split Ivica Perić kaže da je Sanitarna inspekcija skupa s radnicima te tvrtke pregledala 12 vodovodnih bušotina na području Majurina u Kaštel Lukšiću koje su potom isprane i voda iz njih je ispravna za piće ali su nakon toga pregledane još dvije i analize uzoraka bile su, kako je rekao, 'katastrofalne'.

VEZANI ČLANCI: 

"Uzeli smo uzorke iz dvije nasumično odabrane bušotine u tom području i analize su bile loše, katastrofalne i ukazuju na prisustvo svih elementa koji se inače nalaze u kanalizacijskom sustavu odvodnje, a u određenom postotku pojavili su se i uzorci (zagađene) vode u nekoliko zgrada. Ta voda je obilovala bakterijama i fekalnim otpadom, tako da je to potvrdilo naše teze o protuzakonitom ubacivanju vode u naš sustav, " rekao je Hini Perić. Po njegovim riječima netko kontinuirano ubacuje fekalna onečišćenja u vodoopskrbni sustav jer nigdje nisu utvrđena puknuća.

"U srijedu smo počeli ugrađivati u sve bušotine nepovratne zaštitne ventile u vodomjerilima VIK-a, a to ćemo morati i u svakoj kući koja ima bušotinu ugraditi jer to je jedino tehničko rješenje da ubuduće preveniramo sličnu pojavu, " kazao je Perić.

On tvrdi da nitko nije hospitaliziran i da nitko ne bi trebao imati posljedice. "Mi čekamo službene rezultate epidemiološke službe, te smo svi fokusirani na ovaj problem dok ga ne riješimo", rekao je Perić.

>>> FOTO Čiovo ostalo bez 'O': Netko je ukrao betonsko slovo na ulasku na otok

Zagreb: Hladna voda iz javnih slavina građanima pruža osvježenje za vrućih dana
1/13

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije