Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mirkova majka:

'Policija mora znati tko ih je poslao po drogu i neka mi vrate dijete'

'novakovic_tobler1'
Zoran Marinović
08.01.2013.
u 20:54

Policija: Mladići kazneno odgovaraju u zemlji u kojoj su uhićeni. Roditelji se putem ministarstva mogu obratiti institucijama u Paragvaju

Prošle su dvije godine otkako su Domagoj Tobler (23) i Mirko Novaković (22) uhićeni u Paragvaju kad su iz zemlje pokušavali iznijeti 1,2 kilograma kokaina. Skrivali su ga u želucima. Zaustavljeni su u zračnoj luci paragvajskog glavnog grada Asunciona 12. siječnja 2011. Suđenje im pak još nije ni počelo. Sumnjiči ih se za posjedovanje i preprodaju droge. Saslušani su nekoliko puta u državnom tužiteljstvu i na sudu. No od presude su, čini se, još uvijek daleko.

– Ured tamošnjeg tužitelja još nema službenu informaciju o datumu ročišta. Prema ranijim informacijama bivše odvjetnice Domagoja Toblera, ono je zakazano za rujan – kažu nam u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Ponovno su skupa

Prema paragvajskim je zakonima rok za suđenje u redovitom postupku unutar četiri godine od uhićenja.

Na tamošnje tlo mladići su kročili još 6. siječnja. Mirka Novakovića obitelj nije vidjela otkako im je, nešto prije, rekao da ide raditi u Zagreb. Nisu ni slutili da je odletio u Paragvaj, jedno od najvećih svjetskih čvorišta na putu droge. Novca za put dvojac, kažu njihovi roditelji, nije imao. Tko im je kupio avionske karte i poslao ih po drogu, ni danas se službeno ne zna.

– Osječka policija mora znati tko ga je poslao i neka mi vrate dijete! Na prevaru je odveden! – ogorčena je Mirkova majka Jasminka. Sina još nije posjetila jer nema novca za put. Skupljala je i pomoć, no rijetki su bili spremni dati koju kunu obitelji mladića uhićenog dok je švercao kokain. Ni Domagoj ni Mirko prije nisu osuđivani. Domagoj je želio postati vojnik.

– Mirko je zdrav, čeka. Prije bi bio osuđen netko tko je ubio dvoje ljudi nego oni... – uvjerena je majka.

Novaković je od uhićenja u pritvoru u prostorijama SENAD-a, državnog ureda za suzbijanje kriminaliteta droga. Tobler je bio premješten u zloglasni gradski zatvor Tacumbu, no nedavno je vraćen na istu adresu na kojoj je i Mirko.

– Imaju dobre uvjete. Prostorije SENAD-a vrlo su malog kapaciteta, jedva za desetak osoba i tu su uglavnom smješteni stranci koji imaju individualne ili dvokrevetne prostorije, televizor te dvorište po kojem mogu slobodno šetati bez ograničenja – navode nam u ministarstvu. Naši konzularni predstavnici iz Buenos Airesa, koji "pokrivaju" i Paragvaj, nekoliko su puta posjetili mlade Osječane, a bili su i na saslušanjima.

Nije im se javio Interpol

Na prozivke Jasminke Novaković iz PU osječko-baranjske odgovaraju da nisu imali konkretno postupanje u ovom slučaju niti su za to "primili bilo kakav zahtjev Interpola".

– Konkretna kaznena odgovornost mladića koji su uhićeni u Paragvaju u nadležnosti je policije i pravosuđa te zemlje. Za eventualnu pomoć roditelji se mogu, putem Ministarstva vanjskih poslova, obratiti nadležnim institucijama u Paragvaju – kaže Vesna Žnidarić Bolarić, glasnogovornica PU osječko-baranjske.

>> Obrana Osječanina uhićenog u Paragvaju s drogom uložila žalbu

Komentara 41

EX
excell
21:30 08.01.2013.

neka trunu tamo di jesu to je pravo mjesto za njih ...pitajte se koliko bi porodica u nemir doveli sa drogom koju bi prošvercali ...ja njih ne žalim nimalo

DA
damyr26
22:07 08.01.2013.

Kao roditelj Mirkova majka želi vratiti svoje djete kući, što bi svaki roditelj napravio, ali njezin sin kada je radio ono što je radio nije mislio na posljedice koje ga mogu snaći, ako je zanima tko ga je poslao neka ga pita on sigurno zna tko je to. Jedno je sigurno posao nije dobio preko Zavoda za zapošljavanje.

HS
hsinisa
21:27 08.01.2013.

...šmrc... to je sve što imam za reči...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije