Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
policijska suradnja

Policajci iz Srbije dolaze pomoći održavati red na Jadranu

policijska suradnja (1)
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/3
04.07.2011.
u 14:16

Projekt MUP-a “Sigurna turistička sezona “ provodi se već pet godina i jedinstven je u Europi, a Interpol ga preporučuje svim svojim članicama.

U upravi istarske policije u Puli danas su prvi ljudi istarske policije javnosti predstavili svoje kolege iz Austrije i Njemačke te iz Slovenije i Srbije. Projekt MUP-a “Sigurna turistička sezona “ provodi se već pet godina i jedinstven je u Europi, a Interpol ga preporučuje svim svojim članicama.

Kolege iz Slovenije i Srbije prvi su put na ovakvom zadatku u Hrvatskoj. Zajedno s hrvatskim policajcima obavljat će svakodnevne poslove kako bi turistima ljetovanje bilo što ugodnije.

Službenici kriminalističke policije Srbije sudjelovat će u složenim poslovima sprečavanja i otkrivanja organiziranog kriminala na međunarodnoj razini poput trgovanja ljudima, organizirane prostitucije, krijumčarenja ljudima i sličnih kaznenih djela. Kolege policajci iz drugih zemalja radit će na području Puljštine i Poreštine. Neki od njih, poput Johana Zifovitsa koji je gradišćanski Hrvat i austrijskog policajca Mirca Durinovića čiji je otac rodom iz Hrvatske, govore naš jezik.

Dujo Gulić iz Njemačke rodom je iz Sinja, no prvi je put u Hrvatskoj, kao i 28-godišnja Njemica Ariane Sachs koja se kao veseli što će uz posao upoznati i ljepote naše zemlje.

– Nijemci Hrvatsku smatraju sigurnom zemljom i zato je poželjna destinacija za odmor – kazala je Ariane Sachs.

Načelnik Policijske uprave istarske Mladen Blašković kazao je da će kolege iz Srbije pomagati našoj kriminalističkoj policiji, između ostalog, i zato što u Istri ljetuje oko 30.000 gostiju te zemlje, a ljeti znaju stići i organizirane skupine kriminalaca iz Srbije te Bosne i Hercegovine pa će brza informacija kolega iz Srbije biti dobrodošla. Načelnik sektora policije PU istarske Marko Petković naveo je da je prošle godine u Istri boravilo oko 2,726.000 stranaca, a na tri granična prijelaza bilo je više od 10 milijuna putnika. Od ukupno 7109 kaznenih djela prošle godine, čak je 60 djela počinjeno u ljetnim mjesecima.

Komentara 1

KA
karambita
18:36 07.07.2011.

Zivjelo bratstvo i jedinstvo policajaca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije