Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AMERIČKI IZBORI

Podrška koja je mnoge iznenadila: Kako su Kubanci Trumpa održali u utrci

Foto: Reuters
1/6
05.11.2020.
u 11:51

Velika podrška Latinoamerikanaca republikanskom kandidatu, prije svega na Floridi, iznenadila je mnoge

Donalda Trumpa, a protiv svojih interesa, podržali su Latinoamerikanaca, prije svega na Floridi, što je mnoge iznenadilo. No nakon objave prvih rezultata, izašlo nekoliko analiza koje objašnjavaju zašto je to bilo moguće, odnosno da zapravo nije nikakvo iznenađenje.

Strah od Bidena

Trump se, navodi se, floridskim Latinoamerikancima počeo baviti praktično od trenutka kada je zasjeo u Bijelu kuću, pogotovo onima koji žive u najvećem okrugu te države Miami-Dadeu. I dobio je njihovih 55 posto glasova. U okrugu Miami-Dade znatno je povećao svoju podršku, 2016. dobio je 333.999 glasova, a ove godine gotovo 530.000. Bidenu to nije uspjelo te je osvojio čak nešto manji broj glasova u tom najvećemu floridskom okrugu.

VIDEO: Trump se proglasio pobjednikom pa poručio: Ovo je prijevara

Trump je to postigao izravnim potezima slikajući se, primjerice, u Bijeloj kući s Lilian Tintori, suprugom vodećega venezuelskog oporbenjaka koji je u tom trenutku bio u zatvoru. Očito je da je to dobro sjelo Venezuelcima s pravom glasa u Americi. Zatim, česti su bili posjeti potpredsjednika Mikea Pencea i drugih istaknutijih republikanskih političara Floridi, gdje su držali i govore, očito sadržaja koji je bio i više nego prihvatljiv Latinoamerikancima. Svakako, u svemu tome važnu ulogu imaju i Kubanci. Trump je preokrenuo Obaminu politiku detanta s Kubom, što je i objavio u četvrti Mala Havana u Miamiju pred publikom koju su činili većinom kubanski Amerikanci.

Dva je puta njegov savjetnik, jastreb John Bolton putovao u Miami kako bi naglasio da se uvode sankcije protiv ‘tiranske trojke’, Kube, Venezuele i Nikaragve, koje su sve također socijalističke zemlje. Ovome treba pribrojiti i predizborne parole po kojima je Biden socijalist i ”castro-chavist”. A kubanski Amerikanci najveća su latinoamerička manjina na Floridi te su oni i disciplinirani glasači, izlazak im je oko 58 posto, bitno više od ostalih latinoameričkih manjina.

VIDEO: Životna priča Donalda Trumpa

Počelo je s Obamom

Pad popularnosti demokrata među američkim Kubancima počeo još za Baracka Obame, baš zbog te politike detanta prema njihovoj domovini. Već je 2018. republikanski guverner Ron DeSantis dobio čak 66 posto glasova kubanskih Amerikanaca. Ove analize ističu i ‘ljudski’ Trumpov pristup Latinoamerikancima, koji ističu kako im se Trump izravno obraćao govoreći o njihovim problemima, kao prosječnim građanima te se nisu osjećali podcijenjenima.

 

Komentara 57

MI
Mislav
12:32 05.11.2020.

Ovaj novinar ne razumije baš ništa o stvarnom životu. Mlati praznu slamu i piše neke propagadne pamflete. Pazi ovo, glasali su protiv svojih interesa... pa nisu, nego za svoj interes. Oni su sada građani Amerike, ako imaju pravo glasa, znači da su punopravni članovi zajednice koji tamo žive rađaju djecu i održavaju obitelji. Svi "dotepenci" koji dolaze tamo raditi na crno (a protiv toga se bori Trump) ne plaćaju porez, škole ni zdravstvo niti sve druge državne institucije koje postoje u interesu sada Amrikanca, porijeklom s Kube. Možemo govoriti i razglabati jeli to s ljudske strane korektno, ali tako stoje stvari.. Bio je i jedan vic kad dva bosanca plivaju preko Save, nebi li ušli u Hrvatsku i "postali Hrvati". Jedan prepliva, a drugi na pola puta zastane i počne se utapljati- a ovaj koji je preplivao gleda ga i kaže: ma ko j**** bosanca!

Avatar manjejeviše
manjejeviše
12:18 05.11.2020.

Jer ih je zaposli9o i jer su od komunizma pobjegli pa im ne treba "novovalni komunizam " pod nazivom socijalizam !

NE
neboiznadzagreba2
12:14 05.11.2020.

Kubanci su učinili što i većina američkog naroda, podržali su Trumpa, no duboka država nikada neće dozvoliti da se volja američkog naroda ispoštuje. Ako je ovo moguće u najvećoj demokraciji svijeta, što se tek radi drugdje!?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije