Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi pravilnici o lijekovima

Počinju se pratiti ishodi liječenja, neučinkovite lijekove HZZO će brisati s liste

Zagreb: Ministar Vili Beroš obratio se medijima nakon sjednice Vlade
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/3
05.07.2023.
u 19:04

Izmjenama i dopunama navedenih pravilnika uređuje se područje lijekova na listama lijekova HZZO-a koje uključuje i posebno skupe lijekove.

Praćenje ishoda liječenja i uspostava registara nove su mjere kod upotrebe lijekova koje stupaju na snagu sljedećeg tjedna. - Nakon donošenja zakonskog okvira kao preduvjeta za daljnje reformske promjene u zdravstvu, u kontekstu usvojenog Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, donijeli smo izmjene i dopune pravilnika koji reguliraju područje lijekova u Hrvatskoj. Ključni reformski iskorak je uvođenje praćenja ishoda liječenja i uspostava  registara koji po prvi put ulaze kao posebna mjera pri uporabi lijekova na teret HZZO-a -  izjavio je ministar Beroš nakon objave izmjena i dopuna dvaju pravilnika koji reguliraju tržište lijekova, a koji su dio reforme zdravstva: Pravilnika o mjerilima za određivanje najviše dozvoljene cijene lijeka na veliko i iznimno više od najviše dozvoljene cijene lijeka na veliko i godišnjeg izračuna cijene lijeka i Pravilnika o mjerilima za stavljanje lijekova na listu lijekova HZZO-a kao i načinu utvrđivanja cijena lijekova koje će plaćati HZZO te načinu izvještavanja o njima.

Navedeni pravilnici usmjereni su podizanju učinkovitosti liječenja pacijenata, postizanju pozitivnih ishoda liječenja, održivosti sustava, te etičkom postupanju na tržištu lijekova, kao i uvođenju dodatnih mehanizama usmjerenih osiguranju opskrbe tržišta lijekova u RH. -Time smo unaprijedili pravila vezana za globalne promjene u području lijekova, ali i radi reguliranja pitanja koja su se pojavila u dosadašnjoj praksi. Održivost zdravstvenog sustava s pacijentom u fokusu ostaje temeljni reformski cilj što dokazujemo izmjenama pravilnika koji reguliraju tržište lijekova u Hrvatskoj, a  kojima utječemo na racionalizaciju uporabe postojećih lijekova, otvaramo prostor za veću dostupnost novih terapijskih opcija i uspješnije ishode liječenja bolesnika -naglasio je ministar Beroš u svom priopćenju.

Izmjenama i dopunama navedenih pravilnika uređuje se područje lijekova na listama lijekova HZZO-a koje uključuje i posebno skupe lijekove. Uvode se promjene vezane za utvrđivanje cijena lijekova koji su na listama HZZO-a, uključuje se detaljnija razrada procjene farmakoekonomskih analiza uz uvođenje analize troškova i učinkovitosti, unaprjeđenje poslovnih procesa od strane HZZO-a u cilju povećanja učinkovitosti i transparentnosti, preciznije uređenje korištenja podataka i dokaza o statusu lijeka u drugim državama EU, uspostava sustava praćenja ishoda liječenja i vođenja registara, uvođenje odredbi o etičkom postupanju u ugovor o razmjeni podataka, detaljnija regulacija financiranja lijeka pri uvrštenju na listu posebno skupih lijekova ili pri promjeni statusa lijeka, preciznije je određen volumni udio kao kriterij sigurnosti opskrbe kod terapijskog referiranja cijena, a uvodi se i diferencirana veleprodajna marža na način da je ista niža za skuplje lijekove. Izmjene u području etičkog postupanja uključuju i mogućnost da u slučaju da se utvrdi neetičko postupanje nositelja odobrenja lijeka koji je na listama HZZO-a, Upravno vijeće HZZO-a može isti po toj osnovi brisati sa liste lijekova.

VEZANI ČLANCI:

VIDEO: Beroš o fotografiji dviju pacijentica u istom krevetu: "Zgrozila me, bilo je slobodnih kreveta"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije