Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ubijeni lokalni šerifi

Počela likvidacija proruskih separatista u istočnoj Ukrajini

Foto: Youtube Screenshot
1/2
10.02.2017.
u 07:15

Ovako se na kraju ratova likvidiraju nepoželjni i zločinci kao i svi koji bi mogli biti opterećenje i prepreka za trajni mir

Na istoku Ukrajine nešto novo – počela je likvidacija zloglasnih separatističkih proruskih zapovjednika. U atentatu u Donjecku ubijen je zapovjednik lokalnih snaga, 36-godišnji pukovnik Mihail Tolstik zvani Givi u čiji je ured ispaljena granata. Ovo je samo jedan u nizu atentata na proruske ratne zapovjednike u Donbasu.

Heroj njihova doba

I dok lokalne vlasti smatraju da je riječ o terorističkom činu koji su izveli pripadnici ukrajinske obavještajno-diverzantske grupe, analitičari za sigurnost uvjereni su da iza ubojstva stoje “čistači” iz ruskih specijalnih službi. Prema tvrdnji analitičara, zapovjednici samoproglašene Nezavisne Republike Donjeck postali su veliki teret za ruskog predsjednika Vladimira Putina s obzirom na to da su svi pod sankcijama EU i SAD-a te su optuženi za terorizam i ratne zločine.

Prema tvrdnjama američkih medija, postignut je paket dogovora između Putina i Trumpa o rješavanju ukrajinske i sirijske krize, ali pod uvjetom da u mirovnim procesima ne sudjeluju oni koji su okrvavili ruke.

Mihail Tolstik, poznatiji po svome ratnim nadimku Givi, bio je zapovjednik zloglasne bojne Somalija i vojni zapovjednik samoproglašene Nezavisne Republike Donjeck.

Tolstik je rođen u istočnoj Ukrajini, a u vojsci je bio zapovjednik tenkista. Potom je kao civil radio razne fizičke poslove, a na početku sukoba u Ukrajini u travnju 2014. priključio se pobunjenicima. Isprva je bio vozač jednog vojnog zapovjednika, a potom je napredovao. Zapovjednik Givi bio je najpopularnije pobunjeničko lice, svojevrsna zvijezda YouTubea zbog brojnih snimki svojih borbenih akcija.

Tolstik je bio vrlo popularan među snagama u Donbasu i nakon nekoliko uspješnih i vrlo zahtjevnih vojnih akcija postao je simbolom otpora lokalnog stanovništva i “heroj našeg doba”, dečko koji je od tvorničkog radnika postao pukovnik, prije svega zbog nevjerojatno dobro planiranih vojnih akcija i nesporne hrabrosti.

U veljači 2015. godine sankcionirala ga je Europska unija na temelju optužbi da je aktivno podupirao vojne akcije i politiku “podrivanja” stabilnosti i nezavisnosti Ukrajine te da je sam ubijao vojnike i civile.

Njega i njegovu desnu ruku, vojnog zapovjednika bojne Sparta Arsenija Pavlova, koji je također nedavno likvidiran u bombaškom napadu, kao dvojac su zvali “Motorola”. Ubijen je i zapovjednik bojne Prizrak Aleksej Mozgovoj. Na isti način prošle subote u atentatu je ubijen i zapovjednik milicija Luganska Oleg Anaščenko.

Sustavna čistka

Analitičari vjeruju kako se tu ne radi o čistoj slučajnosti i međusobnim obračunima, već da je zapravo riječ o sustavnoj i organiziranoj čistki s obzirom na to da su i njemačka kancelarka Angela Merkel i novi američki predsjednik Donald Trump ozbiljno razgovarali s predsjednikom Putinom o mogućem rješavanju ukrajinske krize u zamjenu za ukidanje sankcija.

Već je poznato, u povijesti ratova, da se na ovakav način na kraju gotovo svakog rata likvidiraju nepoželjni i zločinci kao i svi koji postanu opterećenje i prepreka za trajni mir.

>> Raznijeli separatističkog zapovjednika, zvijezdu mučenja i YouTubea

Komentara 27

MA
Majur
09:48 10.02.2017.

Putin je stara KGB škola i lisac....riješava ih jednog po jednog jer su "teret" postali.

MA
marsovac
11:16 10.02.2017.

kao fora, sankcije nisu nista za rusiju,..........vidi ove cedomire u forumu, gladujte vi dalje zajedno sa rusima na kraju ce oni priznati i Kosovo, a vi se kitite i dalje sa ruskim perjem. Razumijemo vi vas, propuh na traktorima vas otrijeznio sada mozete samo rovariti po forumima.

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
09:36 10.02.2017.

Zasto Karadzic, Mladic i ostali zlotvori nisu pobjegli u Rusiju, nego se skrivali po Srbiji. Jeste li se, Rusofili, ikad zapitali glede toga?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije