Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenum studenata Filozofskog fakulteta protiv ugovora o suradnji s KBF-om

Uprava fakulteta zabranila je ulaz fotoreporterima i snimateljima
06. travnja 2016. u 23:13 244 komentara 15014 prikaza
plenum
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/6

Plenum studenata zagrebačkog Filozofskog fakulteta izjasnio se večeras protiv prijedloga ugovora o suradnji s Katoličkim bogoslovnim fakultetom.

Plenum je sazvan zbog ugovora dvaju fakulteta koji predviđa da KBF provodi dvopredmetni studij religijske pedagogije i katehetike, a da njegovi polaznici za drugi smjer biraju bilo koji drugi studij s Filozofskog fakulteta. Studenti Filozofskog fakulteta smatraju da ih ugovor stavlja u neravnopravan položaj na tržištu rada.

Uprava fakulteta zabranila je ulaz fotoreporterima i snimateljima.

– Studenti, zaposlenici i ostala zainteresirana javnost odlučili su večeras spriječiti potpisivanje tog ugovora, koji se pripremao na netransparentan način. Od takvog ugovora Filozofski fakultet bi imao samo štete – rekao je nakon plenuma za HRT Robert Faber s Filozofskog fakulteta.

Dario Mican s Katoličkog bogoslovnog fakulteta suprotnog je mišljenja te smatra da se ovaj događaj uopće ne može nazvati plenumom. Naglasio je da se ne radi o integraciji, već o suradnji.

– Žao mi je studenata Filozofskog fakulteta jer drugi odlučuju o njihovoj budućnosti – rekao je Mican.

Zahtjeve plenuma, kako je rečeno, poduprli su, između ostalih i Centar za mirovne studije, Radnička fronta, Forum mladih SDP-a, Antifašistički front, Skupina 112, udruga Protagora te Centar za ženske studije.

Na samom početku plenuma, skupu se obratio moderator, koji se predstavio kao Marko, odjeven u crvenu majicu s likom komunista i narodnog heroja NOB-a Rade Končara i njegovom porukom (talijanskim sudu za Dalmaciju koji ga je 1942. osudio na smrt) "Milosti ne tražim, niti bih vam je dao!"

Televizijskim snimateljima Marko je rekao da napuste dvoranu, a sudionicima kazao kako svi, bez obzira na to jesu li s Filozofskoga fakulteta, imaju pravo glasa te ih pozvao da odobre snimanje skupa novinaru jednoga portala za dokumentarni film, pod uvjetom da ga organizator plenuma recenzira i, kako je rekao, iz njega "po potrebi izbaci ono što im ne bude odgovaralo".

Skupina nazočnih to je popratila komentarima o skupu "kao nečijem vrlo dobro organiziranom medijskom projektu".

Moderator Marko je nakon toga pročitao poruku, na srpskom jeziku, studenata iz Srbije s beogradskoga i novosadskog Filozofskog fakulteta te s Filozofskoga fakulteta iz makedonskoga glavnog grada Skoplja, koji daju potporu "zagrebačkim kolegama u borbi protiv klerikalizacije i fašizma". To su oni koji nas dijele, oni predstavljaju domaći i strani kapital, naveo je Marko dijelove poruke srbijanskih i makedonskih studenata te dodao kako u poruci stoji da ih treba zaustavljati sve do pobjede.

Uvodničar iz publike rekao je kako trebaju raspravljati o integraciji Filozofskoga fakulteta i Katoličkog bogoslovnog fakulteta te o dekanovoj izjavi i potrebi vađenja krsnoga lista i preporuke župnika oko upisa na fakultet. Naglasio je kako takve potvrde vrijede samo za katolike te ocijenio to diskriminacijom ostalih. Upitao je i što Filozofski fakultet dobiva potpisivanjem spomenutih ugovora, na što je dobio golemi aplauz.

Kad je u jednom trenutku dvoranom zavladala tišina, moderator Marko je pozvao sudionike da svoja stajališta ispišu na papiru jer će biti objavljena na društvenim mrežama.

Student s Katoličkog bogoslovnog fakulteta istaknuo je kako se u sadržaju sporazuma nigdje ne spominje integracija dvaju fakulteta, nego se radi o ugovoru o njihovoj suradnji, a tekst organizatora nazvao je selektivnim i nelogičnim političkim pamfletom, na što je skupina sudionika plenuma odgovorila glasnim prosvjedovanjem. Upitao je i tko je pisao argumente ponuđene na papiru sudionicima plenuma, no nije dobio odgovor.

Predstavnica organizatora, koja predstavila kao Dejana, poručila je kako je plenum političko tijelo koje pokušava odmah djelovati.

– Znam puno ljudi u Hrvatskoj koji bi bili zadovoljni da ovakav Filozofski fakultet s ovakvim odlukama nestane i nastane drugi – rekao je moderator.

Jedan od govornika je upitao tko zapravo profitira tim ugovorom te ocijenio kako se radi o "napadu konzervativne desnice na ovo malo slobode".  I on je naglasio da je plenum političko tijelo, a ne skup atomiziranih pojedinaca.

>> Spoji li se Filozofski s Katoličkim fakultetom, studenti će u štrajk?

Mary Donor Pavlović i Milan Pavlović
LJUBAVI BEZ GRANICA
Kako je Milan riskirao život i doveo Mary iz Sierra Leonea u Ljubuški
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • zeljkofukic:

    ako osoba od 20-tak godina nosi majicu sa rade končarom jedino pitanje je zašto on nema dijagnozu i zašto nije pod nadzorom?

  • NaDiMaK_:

    Centar za mirovne studije, Radnička fronta, Forum mladih SDP-a, Antifašistički front, Skupina 112, udruga Protagora te Centar za ženske studije...? Dežurni uhljebi koji se petljaju u sve i svašta, a ničemu konkretnom ne služe.

  • simekapulica:

    da li se na tom yu plenumu zaplesalo i kozaračko kolo?