Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijer o 2017.

Plenković otkrio ključan razlog zbog kojeg proračun za obranu neće biti 2 posto BDP-a

Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
22.11.2016.
u 15:25

Premijer Andrej Plenković potvrdio je da će u proračunu za iduću godinu biti povećana izdvajanja za sustav obrane, ali da taj iznos, s obzirom na to da je Hrvatska u proceduri izlaska iz prekomjernog proračunskog manjka, neće biti 2 posto BDP-a.

Premijer Andrej Plenković potvrdio je da će u proračunu za iduću godinu biti povećana izdvajanja za sustav obrane, ali da taj iznos, s obzirom na to da je Hrvatska u proceduri izlaska iz prekomjernog proračunskog manjka, neće biti 2 posto BDP-a, što je preporuka NATO-a.

Plenković je na 2. međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji u organizaciji Zaklade hrvatskog državnog zavjeta i Zaklade Konrad Adenauer u Hrvatskoj naglasio da je jedan od prioriteta njegove Vlade izrada Strategije nacionalne sigurnosti i nacrta prijedloga Zakona o sustavu domovinske sigurnosti, kako bi Hrvatska ojačala svoje obrambene sposobnosti i mogla odgovoriti na prijetnje sigurnosti kao članica NATO-a i EU-a.

Nije jednostavno dosegnuti 2 posto

Trudit ćemo se u okvirima mogućega da se to reflektira u proračunu za 2017. godine, rekao je i naglasio kako, u trenutku kada se Hrvatska trudi izaći iz procedure prekomjernog deficita, nije jednostavno dosegnuti tih 2 posto "što je ambicija". – Nastojat ćemo da se u mandatu ove Vlade učine iskoraci koji će obrambene sposobnosti Hrvatske i općenito sigurnosti podignuti na razinu pouzdanog, učinkovitog i brzog interoperabilnog partnera u međunarodnoj zajednici – poručio je Plenković. I u izjavi novinarima nakon obraćanja sudionicima konferencije potvrdio je da će u proračunu za 2017. godinu biti povećana izdvajanja za obranu, no nije realno očekivati da to bude 2 posto BDP-a. – Mislim da to nije realno u ovom trenutku, ali svi smo svjesni da moramo napraviti određeni iskorak. I kompromis koji ćemo postići bit će prvi korak ka daljnjem jačanju naših obrambenih kapaciteta u realnim okvirima – kazao je.

Plenković nije želio iznositi konkretne brojke niti postotke, kazavši kako će sve biti poznato nakon što bude pripremljen nacrt proračuna. Ističe važnost donošenja nove Strategije i novog zakonskog okvira jer su "izazovi migracija i terorizma teme s kojima ćemo se sigurno suočavati u godinama koje su pred nama".

Zaustaviti negativne trendove u izdvajanju za obranu

Podsjetivši na sudjelovanje Hrvatske u više misija pomaganja miru, Plenković je istaknuo da je Hrvatska transformirala svoj položaj od primatelja ka davatelju sigurnosti.

Važnost zaustavljanja dosadašnjih negativnih trendova u vezi izdvajanja za obranu ističe i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, koji naglašava sustavan pristup izradi Strategije i novoga zakona.

Treba reći, izjavio je Krstičević novinarima, koji su to nacionalni interesi i strategijski ciljevi koje Hrvatska želi ostvariti, koje su to ugroze i rizici s kojima je suočeno hrvatsko društvo, kakav je odgovor na te ugroze i koji su nam resursi potrebni. – Proračun je tu, jasno, vrlo bitan i u tom dijelu želimo učiniti najbolje, a moramo sagledati i sve ostale segmente. Želimo da naša Hrvatska bude sigurna. Ulaganje u obranu je ulaganje u vlastitu sigurnost i vjerujem da će ova Vlada zaustaviti negativne trendove u vezi obrambenog proračuna – rekao je.

>>'Današnji svijet treba više, a ne manje NATO-a, a Hrvatska treba povećati izdvajanja za obranu'

Komentara 4

NA
navijeke
17:28 22.11.2016.

Kad ostanemo bez ikakve obrane, procedura izlaska iz proračunskog manjka će nam biti još važnija. Pogotovo u situaciji u kojoj nam stari istočni "prijatelji" sve otvorenije iskazuju "naklonost".

GV
golub Vaso
08:53 23.11.2016.

znanost i obrazovanje nitko ne spominje, opasno je kad su ljudi obrazovani i kad misle kritički, glavno je zadovoljiti strane sponzore svojih političkih karijera i po mogućnosti poslati ljude na istočni front kao topovsko meso

DU
Deleted user
08:04 23.11.2016.

Strategija obrambene sigurnosti i kao i strategija hrvatskih oružanih snaga mora imati jedan osnovni i najvažniji cilj,a to je obrana teritorija od moguće agresije. Hrvatska pobjednička vojska mora imati sve na raspolaganju da se to eventualno ostvari učinkovito. Govoriti i i pričati o prekomjernom deficitu je priča za sebe svaki deficit je prekomjeran i u svim državama pa i eu je različit i što onda učiniti. Ekonomski i ini eksperti neka analiziraju stavku po stavku državnog proračuna a ne da se daju ocjene ovo ćemo ovako ono ćemo onako etc.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije