Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković otkrio ključan razlog zbog kojeg proračun za obranu neće biti 2 posto BDP-a

Premijer Andrej Plenković potvrdio je da će u proračunu za iduću godinu biti povećana izdvajanja za sustav obrane, ali da taj iznos, s obzirom na to da je Hrvatska u proceduri izlaska iz prekomjernog proračunskog manjka, neće biti 2 posto BDP-a.
22. studenoga 2016. u 15:25 4 komentara 2128 prikaza
Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Premijer Andrej Plenković potvrdio je da će u proračunu za iduću godinu biti povećana izdvajanja za sustav obrane, ali da taj iznos, s obzirom na to da je Hrvatska u proceduri izlaska iz prekomjernog proračunskog manjka, neće biti 2 posto BDP-a, što je preporuka NATO-a.

Plenković je na 2. međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji u organizaciji Zaklade hrvatskog državnog zavjeta i Zaklade Konrad Adenauer u Hrvatskoj naglasio da je jedan od prioriteta njegove Vlade izrada Strategije nacionalne sigurnosti i nacrta prijedloga Zakona o sustavu domovinske sigurnosti, kako bi Hrvatska ojačala svoje obrambene sposobnosti i mogla odgovoriti na prijetnje sigurnosti kao članica NATO-a i EU-a.

Hrvatska vojska 'Deklarirali smo sposobnost' VIDEO Šalje li Hrvatska vojnike na granicu s Rusijom? Evo što su rekli iz Ministarstva obrane Naslovnica 21.11. DANAS U VEČERNJEM Rat u Vladi za vojni proračun! Krstičević se bori s Marićem da vojska ne dobije dosad najmanje Plenković Krstičević Reakcija na pisanje Nacionala Plenković: Krstičevića žele diskreditirati. Krstičević: Taj tjednik vodi specijalni rat protiv mene

Nije jednostavno dosegnuti 2 posto

Trudit ćemo se u okvirima mogućega da se to reflektira u proračunu za 2017. godine, rekao je i naglasio kako, u trenutku kada se Hrvatska trudi izaći iz procedure prekomjernog deficita, nije jednostavno dosegnuti tih 2 posto "što je ambicija". – Nastojat ćemo da se u mandatu ove Vlade učine iskoraci koji će obrambene sposobnosti Hrvatske i općenito sigurnosti podignuti na razinu pouzdanog, učinkovitog i brzog interoperabilnog partnera u međunarodnoj zajednici – poručio je Plenković. I u izjavi novinarima nakon obraćanja sudionicima konferencije potvrdio je da će u proračunu za 2017. godinu biti povećana izdvajanja za obranu, no nije realno očekivati da to bude 2 posto BDP-a. – Mislim da to nije realno u ovom trenutku, ali svi smo svjesni da moramo napraviti određeni iskorak. I kompromis koji ćemo postići bit će prvi korak ka daljnjem jačanju naših obrambenih kapaciteta u realnim okvirima – kazao je.

Plenković nije želio iznositi konkretne brojke niti postotke, kazavši kako će sve biti poznato nakon što bude pripremljen nacrt proračuna. Ističe važnost donošenja nove Strategije i novog zakonskog okvira jer su "izazovi migracija i terorizma teme s kojima ćemo se sigurno suočavati u godinama koje su pred nama".

Zaustaviti negativne trendove u izdvajanju za obranu

Podsjetivši na sudjelovanje Hrvatske u više misija pomaganja miru, Plenković je istaknuo da je Hrvatska transformirala svoj položaj od primatelja ka davatelju sigurnosti.

Važnost zaustavljanja dosadašnjih negativnih trendova u vezi izdvajanja za obranu ističe i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, koji naglašava sustavan pristup izradi Strategije i novoga zakona.

Treba reći, izjavio je Krstičević novinarima, koji su to nacionalni interesi i strategijski ciljevi koje Hrvatska želi ostvariti, koje su to ugroze i rizici s kojima je suočeno hrvatsko društvo, kakav je odgovor na te ugroze i koji su nam resursi potrebni. – Proračun je tu, jasno, vrlo bitan i u tom dijelu želimo učiniti najbolje, a moramo sagledati i sve ostale segmente. Želimo da naša Hrvatska bude sigurna. Ulaganje u obranu je ulaganje u vlastitu sigurnost i vjerujem da će ova Vlada zaustaviti negativne trendove u vezi obrambenog proračuna – rekao je.

>>'Današnji svijet treba više, a ne manje NATO-a, a Hrvatska treba povećati izdvajanja za obranu'

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • navijeke:

    Kad ostanemo bez ikakve obrane, procedura izlaska iz proračunskog manjka će nam biti još važnija. Pogotovo u situaciji u kojoj nam stari istočni "prijatelji" sve otvorenije iskazuju "naklonost".

  • golub Vaso:

    znanost i obrazovanje nitko ne spominje, opasno je kad su ljudi obrazovani i kad misle kritički, glavno je zadovoljiti strane sponzore svojih političkih karijera i po mogućnosti poslati ljude na istočni front kao topovsko meso

  • Deleted user:

    Strategija obrambene sigurnosti i kao i strategija hrvatskih oružanih snaga mora imati jedan osnovni i najvažniji cilj,a to je obrana teritorija od moguće agresije. Hrvatska pobjednička vojska mora imati sve na raspolaganju da se to eventualno ostvari učinkovito. Govoriti i ... prikaži još! i pričati o prekomjernom deficitu je priča za sebe svaki deficit je prekomjeran i u svim državama pa i eu je različit i što onda učiniti. Ekonomski i ini eksperti neka analiziraju stavku po stavku državnog proračuna a ne da se daju ocjene ovo ćemo ovako ono ćemo onako etc.