Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ribić prozvao premijera: 'Plenković ili ne razumije ili namjerno štiti Marića i Dalić'

Javni dug je smanjen, kaže Vilim Ribić, zato što je došlo da rasta proizvodnje, a ne zato što su Plenkovićevi ministri povukli posebno odgovorne, stručne ili hrabre poteze
26. svibnja 2017. u 14:33 28 komentara 6034 prikaza
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata (MHS) Vilim Ribić danas je prozvao premijera Andreja Plenkovića da ili ne razumije, pa mu ministar financija Zdravko Marić i ministrica gospodarstva Martina Dalić tuđe zasluge u pogledu smanjenja deficita i javnog duga "serviraju kao svoje, ili namjerno štiti reprezentativni dvojac krupnog i financijskog kapitala koji odražava suštinu i domete njegove politike".

Andrej Plenković Premijer Plenković: 'Izbori 16. srpnja? Ne, odakle vam ta informacija?'

Ribić reagira, kako navodi u priopćenju na to što premijer Plenković uporno hvali svoju Vladu, "a posebno ministra Marića i ministricu Dalić, za 'izvrsno odrađeni posao' u pogledu smanjenja deficita i javnog duga što će omogućiti Hrvatskoj da izađe iz procedure prekomjernog deficita".

"Ne radi se o tome da li je netko izvrsno odradio posao, već da li je uopće odradio taj posao za kojega ga se hvali. Naime, javni dug je smanjen zato što je došlo da rasta proizvodnje a ne zato što su Plenkovićevi ministri povukli posebno odgovorne, stručne ili hrabre poteze, kako se to sugerira između redaka", navodi Ribić.

Kada se govori o visini javnog duga, nije bitno da li sam dug raste ili pada, već da je rast proizvodnje veći od rasta javnog duga, ističe predsjednik MHS-a te kaže da je "doprinos dvojca Marić-Dalić rastu proizvodnje identičan učinku povećanog broja roda na dimnjacima na povećani broj novorođene djece".

Rast proizvodnje, objašnjava, posljedica je rasta neto primanja stanovništva nakon povećanja poreznih olakšica i smanjenja zaduženja građana u švicarcima, a sve zahvaljujući ministru financija iz SDP-ove Vlade Borisu Lalovcu. Dodaje da je na rast proizvodnje utjecala još i povećana potražnja iz EU, turizam i pad cijena nafte.

Deficit je, pak, smanjen "isto tako zahvaljujući rastu proizvodnje i povećanom punjenju državnog proračuna, što je rezultiralo i povećanim prihodima i rashodima Državnog proračuna", dodaje.

"Ostaje dilema, ili to sve Plenković ne razumije, pa mu Marić i Dalić tuđe zasluge serviraju kao svoje ili namjerno štiti reprezentativni dvojac krupnog i financijskog kapitala koji odražava suštinu i domete njegove politike", navodi Ribić.

Na kraju upozorava i da je "medijska produkcija hijerarhije prioriteta" od kreditnog rejtinga, procedure prekomjernog deficita, i javnog duga stvorila "najvažnije sadržaje i ciljeve hrvatskog ekonomsko-socijalnog života", umjesto masovnog iseljavanja i smanjenja demografskog potencijala naroda.

"Potonje nisu brige europske birokracije, ali je neshvatljivo da nisu niti okupacija domaće politike i javnosti. Ti problemi ne rješavaju se brigom o prekomjernom deficitu, već ih je ta opsesivna briga kroz skoro cijelo jedno desetljeće i stvorila", zaključuje.

Gradske sredine kažnjavaju despotsku samovolju vođe koji nameće svoga kandidata Milan Ivkošić Katastrofa urbanog Plenkovića u gradovima i trijumf u vukojebinama Plenković će na svojoj strani nastojati zadržati 76 zastupnika koji su izglasali Jandrokovića za novog šefa Sabora i pridobiti još dva ili tri dodatna zastupnika Preslagivanje većine Plenkovićev plan: većina sa 77-79 ruku ili izbori u srpnju Martina Dalić Potpredsjednica Vlade Dalić o Agrokoru: Razgovor u terminima ultimatuma nije primjeren situaciji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
 • Avatar Hummer
  Hummer:

  Vilim Ribic ima samo jednu veliku ljubav – novac....... Malo je cudno da je sve ove godine samo on predsjednik sindikata te da nema drugih kandidata...

 • Avatar Hummer
  Hummer:

  Vilim Ribic.... Putuje u Brussels lovom sindikata.... Zivi u sindikalnom stanu... Vozi se sindikalnim autom... Prima sindikalnu placu izmedju 18.000 do 21 tisuce kuna... A sindikat nikakav....

 • Hrvatska:

  Ribic je jedini koji je uhljebljen 30 godina na sve vrste vlasti. Maric je najbolji.