Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uvođenje eura

Plenković i Vujčić: 'Mnogo štednje i kredita u euru olakšava prelazak na EU valutu'

Zagreb: Plenković predsjedao sjednicom Nacionalnog vijeća za uvođenje eura
Robert Anic/PIXSELL
20.01.2022.
u 18:34

U zakonu je sadržano načelo prema kojem ugovori i drugi pravni instrumenti u kojima se poziva na kunu i dalje vrijede

Sjednicom Nacionalnog vijeća za uvođenje eura u Hrvatskoj predsjedao je jučer premijer Andrej Plenković, a na njoj je socijalnim partnerima i javnosti predstavljen prijedlog zakona o uvođenju eura kao službene valute u RH. Prijedlog zakona u javnom je savjetovanju do 15. veljače, a konačni prijedlog trebao bi biti upućen na drugo čitanje u Sabor u drugoj polovici travnja.

Plenković je apostrofirao da se nalazimo u razdoblju kraćem od godine dana prije uvođenja eura.

Izvijestio je da je Nacionalni plan zamjene kune eurom u fazi provedbe, prije svega u smislu tehničkih priprema koje se zahtijevaju od HNB-a i države, a u tijeku je i završna faza provedbe preuzetih obaveza u sklopu Europskog tečajnog mehanizma II. Podsjetio je na prednosti uvođenja eura za gospodarstvo i građane, kao što su nestanak valutnog rizika i mjenjačkih troškova, pritisak na smanjenje kamatnih stopa, a tu je i činjenica da je 65 posto turista iz europodručja.

Kazao je i da visoka razina štednje i kredita u eurima jamči lakši prelazak na euro.

– Ono što je najvažnije u zakonu je da je u njemu sadržano načelo prema kojem postojeći ugovori i drugi pravni instrumenti u kojima se navodi pozivanje na kunu i dalje vrijede.

Uklanjamo bilo kakvu mogućnost pravne nesigurnosti tijekom prelaska na euro – istaknuo je guverner HNB-a Boris
Vujčić
.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije