Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HOĆE LI PORASTI CIJENE?

Ekonomski stručnjak o uvođenju eura: Cijene neće dodatno rasti, suština je ono o čemu se najmanje govori

HRT
18.01.2022.
u 08:42

Ekonomski stručnjak Mladen Vedriš rekao je da euro neće dovesti do veće razine porasta cijena, ali i da je suština kod uvođenja eura ono o čemu se najmanje govori - kako će utjecati na poslovanje gospodarstva, pojedine industrijske grane, pojedine grane ekonomije u cjelini

Prema Vladinom planu, od 5. rujna u cijeloj bi zemlji cijene trebale biti iskazane i u kunama i u eurima, a to će se protegnuti i na cijelu 2023. Kako će uvođenje eura utjecati na hrvatske građane i njihov standard života, razgovarali su danas gostu U mreži Prvog.

Posebni savjetnik predsjednika Vlade Zvonimir Savić rekao je da su iskustva drugih država pokazala da je jedan od najvećih strahova stanovništva pritisak na rast cijena zbog same činjenice uvođenja eura. Upravo zbog toga posebnu pozornost pridali su zaštiti potrošača, dodao je.

- Točno je da su iskustva drugih država pokazala da postoji određeni blagi pritisak na porast cijena, ali jednokratni, u trenucima uvođenja. Ne očekujemo da ulazak u eurozonu zbog same te činjenice kreira dodatni inflacijskih pritisak, ali posebnu pozornost posvetit ćemo svim mehanizmima koji utječu na neopravdano povećanje cijena zbog ulaska u europodručje, rekao je.

Viceguverner HNB-a Michael Faulend ispričao je priču iz Njemačke iz vremena kad je ta zemlja uvodila euro - cijene određenih usluga u restoranima bitno su porasle, možda čak i 30-ak, 40 posto.

- Jedan moj kolega Nijemac mi je rekao kako mu svi njegovi prijatelji pričaju o tome kako su strahovito porasle cijene. On je isto bio ekonomist kao ja, rekoh: "Hans, gledaj, mi smo ekonomisti, ako vrijedi tržišna ekonomija, jednostavno, potražnja će se smanjiti i ponuda će biti prisiljena spustiti cijene". Nije prošlo šest mjeseci i to se zaista i dogodilo, rekao je Faulend, dodavši da "konkurencija radi svoj posao".

Poručio je kako uvođenje eura neće iole bitno utjecati na opći rast cijena, te da je to pokazao slučaj svih drugih zemalja koje su uvodile euro u dosadašnjem razdoblju.

- I ono što se jasno vidi je da uvođenje eura nije utjecalo na životni standard ljudi, rekao je Faulend, dodavši da to potvrđuju ankete pokazuju da nakon uvođenja eura postoji ogromna podrška euru.

- Znači, ljudi nisu izgubili životni standard, poručio je.

Ekonomski stručnjak Mladen Vedriš rekao je da euro neće dovesti do veće razine porasta cijena, ali i da je suština kod uvođenja eura ono o čemu se najmanje govori - kako će utjecati na poslovanje gospodarstva, pojedine industrijske grane, pojedine grane ekonomije u cjelini. Upitan hoće li euro doprinijeti kvaliteti ekonomije, Vedriš je odgovorio da nije optimist.

- Za mene je još uvijek pravi čas da prvenstveno Vlada naruči od ozbiljne adrese, recimo, Ekonomskog instituta, sektorsku analizu kako će utjecati euro, od turizma, IT-a, drvne industrije, na pojedine sektore. Ako je, recimo, Malta bila spremna učiniti takav jedan napor, svaka država napravila je ozbiljnu analizu što znači uvođenje eura za konkurentnost njene ekonomije, zapošljavanje, izvoz... Kad dobijemo takav dokument, onda me pitajte ima li euro smisla ili nema, rekao je Vedriš.

Savić je rekao kako pripreme za ulazak u europodručje traju već jako dugo, da je proanalizirano na nacionalnoj razini koji su koristi i troškovi uvođenja eura, te da analiza pokazuje da su koristi veće, značajnije i dugotrajnije od troškova uvođenja.

 

Komentara 16

ST
stefj
09:38 18.01.2022.

Hm, sjećam se Savića kako više puta govori o tome kako vlada sad kreće u rezanje parafiskalnih nameta, kako je taj program predala EK, kako evo samo što nisu oslobodili poduzetništvo i građane od tih besmislenih davanja... Eto, i nakon 4 godine čekamo da dođe taj sad, da se krene u rezanje parafiskalnih nameta. Otprilike kao što čekamo i reforme... Toliko o vjerodostojnosti ekipe iz vlade...

PV
prcko.vitamincic
14:01 18.01.2022.

nama je već sada sve poskupjelo, plin ide 80 posto gore 1.4. benzin svaki tjedan ide gore. o čemu vi pričate? da li smo na istoj planeti?

Avatar kenshi
kenshi
15:40 18.01.2022.

Hrvatska srlja u financijsku propast. Akteri koji uvode euro će se skloniti na sigurno kako bi bili izvan dometa bijesnog naroda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije