Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odžak izgubio život

Pirotehničari imaju najvišu policu, odšteta obitelji iznosi 540.000 kuna

marko odžak
Foto: MORH
1/9
Autori: Frane Šarić, dai
10.07.2013.
u 20:30

Preminuo je skupnik Marko Odžak, jedini koji je u eksploziji bio teško ozlijeđen

Vojni pirotehničar skupnik Marko Odžak izgubio je život, a još dvojica – nadnarednik Dalibor Batinić i vojnik Davor Perković – lakše su ozlijeđeni u jučerašnjoj eksploziji minsko-eksplozivnog sredstva u bivšoj vojarni Stara straža u selu Pađene nedaleko od Knina. Batinić je otpušten iz bolnice nakon obavljene medicinske obrade, a Perković je zadržan na promatranju.

Kotromanovićeva sućut

“Pripadnik OS RH skupnik Marko Odžak koji je teško ozlijeđen tijekom sanacije prostora Vojnog skladišnog kompleksa Pađene, unatoč naporima liječnika Opće bolnice Knin preminuo je u 15.15 sati. Skupnik Odžak rođen je 19. travnja 1970. godine u Pribudama kod Muća. Bio je sudionik Domovinskog rata od 1991., a radio je na poslovima pirotehničara od 1996. Ministar obrane Ante Kotromanović uputio je obitelji stradalog pirotehničara izraze najdublje sućuti”, izvijestio je MORH. U Registru branitelja navedeno je da je smrtno stradali Odžak u Domovinskom ratu u MORH-u i MUP-u proveo 1547 dana, sve u borbenom sektoru.

General-bojnik Mate Ostović, koji je stigao u Pađene kako bi ustanovio što se i kako dogodilo, rekao nam je da je tragično stradali pirotehničar najvjerojatnije poginuo od zaostale granate. – Razgovarao sam s ozlijeđenim djelatnikom Perkovićem koji mi je rekao da im je bio kraj radnog dana i da se sjeća samo eksplozije. U posljednjih godinu dana u Pađenama smo prikupili više od 40.000 ostataka projektila koji su bili u skladištu te 2000 zaostalih iz 2. svjetskog rata. Naši pirotehničari su i danas prikupljali sredstva, a pravilo je bilo da se sredstva koja se ne mogu prikupiti uništavaju na licu mjesta. Svi pirotehničari bili su adekvatno zaštićeni zaštitnom opremom, no, na žalost, svaki je dan ovog posla rizičan. Pokojni Odžak bio je jedan od naših najboljih pirotehničara – rekao nam je Ostović.

Šibenska policija dojavu o eksploziji dobila je oko 11.30 sati, a iz MORH-a je priopćeno da je u 10.40 sati došlo do nekontrolirane eksplozije zaostalog minsko-eksplozivnog sredstva, koje se nalazilo u visokom raslinju u skladišnom kompleksu.

Ravnatelj kninske bolnice Oliver Ojdanić rekao nam je da su učinili sve što su mogli, ali su ozljede bile preteške. – Ozljede lijeve noge bile su masovne, ali je presudilo to što je pirotehničar na mjestu događaja već toliko iskrvario da ga se više nije moglo vratiti u život – rekao je Ojdanić.

Susjedi žive u strahu

U Pađenima ispred vojarne rampa je bila spuštena i pristup zabranjen.

– Začula sam eksploziju i imala ružan predosjećaj. Odmah sam pomislila da je netko stradao. Pomislila sam da ćemo opet morati bježati kao prije dvije godine. Tada mi je tisuću predmeta letjelo iznad kuće i uništilo dio dvorišta pa smo tri dana morali biti izvan svojih kuća. Užasno je ovdje živjeti uz detonacije – rekla nam je prva susjeda vojarne Milica Samardžija.

Bivša vojarna Stara straža gorjela je 13. rujna 2011., a satima su se čule detonacije zaostalog streljiva. Tada je eksplodiralo 1800 tona streljiva. Evakuirano je 130 ljudi. MORH je tada potvrdio da se u skladištu nalazilo “neperspektivno streljivo”, odnosno streljivo koje vojska ne koristi.

>> Kod mjesta Žagrović suklja veliki dim, očekuje se kanader

>>Požar u Pađenama još aktivan, nema tragova radijacije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije