Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRI godine Robije

‘Ovim je suđenjem Putin Rusiju vratio u srednji vijek’

pussy riot
Reuters/PIXSELL
07.08.2012.
u 21:41

U kampanju za slobodu pankerica, uz mnoge glazbenike, pisce, političare i glumce, uključila se i Madonna

Tužitelj je zatražio tri godine zatvora za tri Ruskinje iz punk sastava “Pusy Riot” koje su u sabornoj crkvi u središtu Moskve pjevale “Majko Božja spasi nas od Putina”. “Riječ je o huliganstvu iz mržnje prema religiji”, objasnio je jučer tužitelj svoj zahtjev da se tri mlade pankerice, od kojih su dvije i majke, pošalju na trogodišnju robiju.

“Suci su poludjeli”

Paralelno sa sudskim procesom u Rusiji i svijetu širi se kampanja u kojoj mnogi poznati glazbenici, pisci, političari, glumci... traže da se pankerice puste na slobodu. Najaktivniji u borbi za slobodu kolegica upravo su glazbenici. Sting, Franz Ferdinand, Pet Shop Boys, Pulp, Peter Gabriel, Red Hot Chili Peppers... samo su neka od zvučnih imena koja su digla svoj glas protiv političkog suđenja i kazne iz verbalnog delikta. U kampanju “sloboda za Pusy Riot” jučer se uključila i pop ikona Madonna (53).

– Cijeli život bila sam protiv cenzure i borila se za slobodu riječi. Nadam se da će sudac biti milostiv i osloboditi djevojke – kazala je Madonna, koja je na ruskoj turneji. Predsjednica nevladine Helsinške organizacije za zaštitu ljudskih prava Ljudmila Aleksejeva također se nada da će sud odbiti zahtjev tužiteljstva i osloboditi djevojke.

– Poludjeli su. Ako ih optuže, to će biti sramota i za državu i za Rusku pravoslavnu crkvu – kazala je Aleksejeva.

Pismom podrške iz zatvora javio se i najpoznatiji ruski politički zatvorenik Mihail Hodorkovski, kojega je Putinova vlast osudila na višegodišnju robiju zbog “utaje poreza i pronevjere”.

Sramota za Rusiju

– Ovaj slučaj je sramota za zemlju svjetski priznatih humanista i znanstvenika, a koja se pretvara u zaostalu azijsku provinciju. Ovo suđenje vraća nas u srednji vijek i inkviziciju – poručio je Hodorkovski.

Ključne riječi

Komentara 38

Avatar My Style
My Style
10:55 08.08.2012.

Postupak clanica Pussy Riot pred crkvenim oltarom je ogavan, odvratan i teska uvreda za vernike ! Nema opravdanja za takvo skrnavljenje svetog mesta ni u kakvoj "slobodi izrazavanja". Jednako bi odvratno bilo da su to uradile u katolickoj crkvi, sinagogi ili dzamiji ! Ipak, ja sam za to da budu blago kaznjene - drustveno korisni rad u trajanju od 6 meseci i javna sramota !!

DU
Deleted user
21:50 07.08.2012.

"Majka Rusija" - ha,ha.... Da li ce "komsije" ikada shvatiti da Rusija nije majka ni svom narodu a kamoli nekom drugom ?

TR
traktorijada
08:53 08.08.2012.

neka ove idu u rusku djamiju ako se usude, a neka onda eu politicari podrze ove vragove koji skacu pred muhamedom, bile bi kamenovane a politicar si niti jedan ne bi smio otvorit ni ggubicu, kod krscana je na zalost sve moguce pa to i da "seru" po katedralama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije