Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Otvorena vrata Europskog socijalnog fonda

Mirando Mrsić
Foto: Marko Prpić/PXSELL
PR
Autor
PR članak
21.10.2015.
u 08:30

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava organizator je konferencije pod nazivom – „Otvorena vrata Europskog socijalnog fonda - Osnovno i srednjoškolsko obrazovanje, obrazovanje odraslih i strukovno obrazovanje i osposobljavanje“ , koja će se održati u petak, 23. listopada 2015. godine u Puli, u Visokoj tehničko-poslovnoj školi s pravom javnosti – Politehnika Pula, Dvorana „Luciano Delbianco“, Riva 6, s početkom u 09:30 sati. Konferenciju će otvoriti ministar rada i mirovinskoga sustava, prof. dr. sc. Mirando Mrsić, dr. med.

Provedba Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020. pruža veliku priliku i predstavlja važan izazov za mnoge institucije i organizacije koje će podnositi svoje projektne prijave, stoga je Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava odlučilo informirati što je više moguće potencijalnih korisnika o novom Operativnom programu i motivirati sve potencijalne prijavitelje da iskoriste ovu priliku. Neka od važnih područja koja su uključena u Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“ upravo su područja cjeloživotnog obrazovanja i strukovnog obrazovanja i osposobljavanja.

Glavni ciljevi razvoja obrazovanja i cjeloživotnog učenja utvrđeni Strategijom Europa 2020 su smanjenje stope ranog odustajanja od obrazovanja na manje od 10% i završetak tercijarnog ili ekvivalentnog obrazovanja barem u postotku od 40% za osobe životne dobi od 30 do 40 godine. Sadašnji postotak ranog odustajanja od obrazovanja u Hrvatskoj iznosi 4,5%, što je bolje od prosjeka EU-a, međutim samo 25,6% osoba životne dobi od 30 do 34 godine završava tercijarno ili ekvivalentno obrazovanje (Eurostat 2013). Hrvatska se suočava s ozbiljnim izazovima u procesu reforme obrazovnog sektora kojoj je cilj poboljšati kvalitetu obrazovanja u cijelom obrazovnom sustavu te ga uskladiti s potrebama tržišta rada.

Obrazovanje odraslih važna je komponenta cjeloživotnog učenja. Potrebno je izraditi i provoditi programe osposobljavanja te ponuditi i druge različite oblike učenja usmjerene na postizanje dva glavna cilja, a to su stjecanje transverzalnih kompetencija i stjecanje znanja i vještina koje omogućuju ciljanu zapošljivost, veću fleksibilnost te mobilnost na tržištu rada. Udio odraslih koji sudjeluju u cjeloživotnom učenju iznosi samo 2,4%. Ključni je problem nemotiviranost zbog ograničene ponude kvalitetnih programa obrazovanja i osposobljavanja na svim razinama, a koji bi odgovarali potrebama na tržištu rada i financijskim mogućnostima svih dionika.

Strukovno obrazovanje i osposobljavanje u Hrvatskoj je iznimno važno s obzirom na to da je 70,7% redovnih učenika srednjih škola u 2011. godini bilo upisano u jedan od programa strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Odnosno, 43% njih bilo je upisano u četverogodišnje strukovne programe, a 26% njih je bilo upisano u trogodišnje programe Na žalost, hrvatski sustav strukovnog obrazovanja i osposobljavanja je zastario te bi Hrvatska trebala provesti mjere za poboljšanje relevantnosti tržišta rada i kvalitete ishoda obrazovanja moderniziranjem kvalifikacijskih sustava, uspostavljanjem mehanizama osiguranja kvalitete i poboljšanjem prijelaza iz škole na posao, osobito kroz jačanje strukovnog obrazovanja i učenja temeljenog na radu.

Upravo zbog svega navedenoga, na konferenciji će biti predstavljeno kako će se sredstva Europskog socijalnog fonda moći ulagati u obrazovanje u Hrvatskoj do 2023. godine. Bit će predstavljeni primjeri dobre prakse iz drugih zemalja članica Europske unije u području obrazovanja i sudionici će imati priliku postaviti pitanja i razmijeniti mišljenja s predstavnicima tijela u Sustavu upravljanja i kontrole za korištenje sredstava Europskog socijalnog fonda.

Sve dodatne informacije o aktivnostima Europskog socijalnog fonda u Republici Hrvatskoj možete pronaći na internetskoj stranici www.esf.hr

Želite prijaviti greške?