Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Siniša Varga:

Otkad sam nezavisni zastupnik zakoni mi prolaze i radim projekte za Kujundžića

Siniša Varga
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/3
15.05.2019.
u 17:29

Za ulazak u neki saborski klub ključan je , tvrdi, upravo konsenzus oko projekata za zdravstveni sustav za koji će u ovom razgovoru reći da je u glibu

Bivši SDP-ov ministar zdravstva, Siniša Varga, danas neovisni saborski zastupnik, radi na specifičnim zdravstvenim projektima koje će ponuditi Vladi odnosno Ministarstvu. Negira da je tu riječ o njegovom političkom angažmanu s vladajućima ili nekom drugom političkom opcijom. Za ulazak u neki saborski klub ključan je , tvrdi, upravo konsenzus oko projekata za zdravstveni sustav za koji će u ovom razgovoru reći da je u glibu. Na poziciji ministra odradio je pola mandata, a promjene koje je gurao nisu prošle jer je bilo predizborno vrijeme te su, govori nam, opstrukcije za mandata prvenstveno mu dolazile iz vlastite stranke.

Nakon deset godina istupili ste u ožujku iz SDP-a, što je prevagnulo za takvu odluku?

Pričati o ovome nakon dva mjeseca mi je kao podgrijavati sarmu, ali je činjenica da sam izašao iz SDP-a jer sam stekao dojam iz odnosa vrha stranke prema meni i mojim idejama da im ne treba moje znanje i političko iskustvo i da će moji potencijali ostati neiskorišteni. Moja je misija da kao liječnik i političar služim građanima, a ne da nevješto glumim oporbenog političara. Zato trenutno radim na više projekata koje smatram da mogu donijeti boljitak hrvatskom zdravstvenom sustavu, a time i građanima.

Koji su to projekti konkretno?

Nekoliko ih je. Jedan su centri za majku i dijete prema francuskom modelu koji se pokazao vrlo učinkovitim i za koje mi u Hrvatskoj imamo odlične preduvjete. Drugi je vezan za hitnu pomoć i ima dva dijela: ambulante za akutna stanja i hitna helikopterska medicinska služba. Svake godine pred turističku sezonu otvara se rasprava o potrebi hitne helikopterske službe kao da je ona samo važna za turiste, a ja sam taj projekt u neku ruku zaokružio kao ministar no moj ga je nasljednik naprosto ugasio. I konačno radim na pitanju liječenja raka, jer sam, kao što znate, inicijator i predsjednik neformalne skupine u Saboru, “Zastupnici u borbi protiv raka”. Smatram da trebamo poput svih ostalih zemalja članica EU ponovno imati naš Institut za tumore kao centralno mjesto gdje se povezuje i istraživanja i najmoderniji načini liječenja tumora.

Neovisan ste zastupnik, pa za koga radite te projekte?

Za hrvatsko zdravstvo i građane. Trenutno na razini informiranja i ideja s Ministarstvom zdravstva, a ukoliko ne bude podrške iz izvršne vlasti onda idem prema lokalnoj upravi i samoupravi, odnosno županijama i gradovima koji su to voljni provesti. Svi će ti projekti biti financirani iz fondova EU.

Niste ušli u nijednu stranku, ali vas se gura i u HDZ i u MB 365?

Pričaju se različite priče, ali izvori tih priča meni se nisu obratili. Nema stranke koja me nije zvala da se priključim njihovom klubu, izuzev manjinaca, što mi je čudno obzirom da mi je prezime mađarskog porijekla. Politički sam za sada zadovoljan pozicijom nezavisnog, a u narednom razdoblju moguće pristupanje nekom klubu ovisit će, prije svega, o potpori provedbi projekata na kojima radim. Moja pozicija nezavisnog zastupnika omogućuje mi da sada mogu razgovarati sa svim političkim strankama. Nemam više ograničenja kao isključivo oporbeni zastupnik. Najbolji primjer za to je pitanje proizvodnje medicinskog kanabisa u Hrvatskoj. Dok je to bio moj prijedlog kao oporbenog zastupnika nije mogao proći. Onog trenutka kad sam prestao biti oporbeni imamo izglasano u Saboru da se u Hrvatskoj može proizvoditi medicinski kanabis. Slijedeći će test biti drugo čitanje mog prijedloga o osnivanju Zaklade za zdravlje. Sada to predlažem kao nezavisni zastupnik, a već prvi razgovori upućuju da bi sada to moglo proći.

Kako to komentirate?

To je dokaz da nam je još uvijek dalek put do konsenzusa u zdravstvu. A zdravlje je pitanje budućnosti nacije. Zdravlje, odnosno bolest i potreba za medicinskim uslugama jednako pogađa i lijeve i desne, i crvene i plave, i vaše i moje dijete ili roditelje. Oko zdravlja i zdravstvene politike ne bi smjelo biti strančarenja i odmjeravanja političkih snaga ni u Saboru ni izvan njega.

O konsenzusu se priča godinama no nema ga, kako danas gledate na zdravstvo?

Imamo u osnovi dobar sustav koji je izgladnjen, izmanipuliran, iscrpljen i sve više zaostao. Izuzev sa par pojedinaca u Ministarstvu koji imaju znanje i moć nešto učiniti, sustav stagnira ili nazaduje i Ministarstvo treba puno poticati i nuditi im projekte i rješenja kako da izađe iz trenutnog gliba.

Zvuči kao da imate kontakte sa Ministarstvom zdravstva?

Kada su neki bitni zakonski prijedlozi i projekti onda imam kontakte sa pojedincima u Ministarstvu zdravstva.

Za mandata vam nisu prošli tada bitni zakonski prijedlozi, štoviše prozivalo vas se za amerikanizaciju zdravstva?

To se kasnije pokazalo da je više rušilačke retorike dolazilo iz redova SDP-a, a HDZ je tada to iskoristio i sam još potencirao, obzirom da sam imao nezahvalni zadatak provoditi reforme u predizbornoj godini. Iako sam znao što se dešava, nisam mogao adekvatno odgovoriti. Izmjene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o zdravstvenom osiguranju trebale su napraviti veliki iskorak u sustavu hrvatskog zdravstva, a neki su išli tako daleko da su predložene izmjene okarakterizirali kao “Štampar 21. stoljeća”. Od naizgled sitnih promjena poput da umjesto pasivnog ravnatelja bolnice svode poslovni i medicinski direktor, do krupnih reformi poput boljeg uređenja primarne zdravstvene zaštite, pitanja komora…

Tada ste htjeli ograničiti funkcije komore, što kažete na aktualne izbore za HLK?

Već dugo je Hrvatska liječnička komora izgubila funkciju svog osnovnog razloga postojanja, a to je da štite pacijente. Obzirom da danas Ministarstvo nema zakonske ovlasti nad funkcioniranjem HLK imamo situaciju da se liječnici unutar HLK bave sami sobom, vrte se ogromni novci od obveznih članarina koje većina liječnika ne bi uplaćivala kad bi Komora bila dobrovoljna. Sami akteri koji pretendiraju na vođenje HLK ponašaju se politički, a ne strukovno, za interese pacijenata.

Okupili ste saborske zastupnike upravo u borbi protiv raka, koji vam je plan?

Kroz “Zastupnike u borbi protiv raka” nastojim educirati zastupnike u hrvatskom saboru o raku te ih povezati s pacijentima i strukom. Zastupnici kroz odbore imaju utjecaj na zakone koji utječu na rak, a nisu direktno povezani sa zdravstvom. Osobno kroz vlastiti angažman tražim izgradnju konsenzusa po dva pitanja; zabrana pušenja na javnim mjestima i uvođenje obveze cijepljenja protiv HPV virusa.

Video: Susreti za Rudija

Komentara 8

SM
san.martino
18:05 15.05.2019.

Znaci,nije vazno koliko si kvalitetan nego ciji si!?

DU
Deleted user
18:12 15.05.2019.

Da, da, prolaze ti ni manje ni više nego zato što si "nezavisni"...

Avatar alexandarkeller
alexandarkeller
18:24 15.05.2019.

Postaneš potrkušac vladajućih i to nazoveš nezavisnošću...zanimljiva jezična gimnastika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije