Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti EU izbori

HDZ pada, SDP-u najbolji rezultat od studenog

Velika borba za EU parlament i na lijevom i desnom krilu
08. svibnja 2019. u 19:39 31 komentara 3947 prikaza

HDZ pada, SDP raste. Pokazuje to novi Crodemoskop koji je za RTL izradila Promocija plus i prema kojemu HDZ u ovom trenutku ima potporu od 27,3 posto, a SDP od 17,4 posto, što je najviši rejting SDP-a od studenog lani.

Ivan Čehok Pobjednici su - svi Neobična situacija u Varaždinu: Nakon izbora slave i ljevica i desnica i nezavisni

Treća snaga je Živi zid s 9,6 posto birača, Most je na 6,6 posto podrške. Slijede Neovisni za Hrvatsku s 3,8 posto, HSS s 3,3 posto, stranka Bandić Milan 365 s 3 posto te nezavisna lista Mislava Kolakušića s 2,8 posto, koliko ima i HNS. Start je na 2,6 posto. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović najpozitivnija je političarka, a premijer Andrej Plenković na drugome mjestu. I Davor Bernardić “upao” je konačno među deset najpozitivnijih domaćih političara.

Još su zanimljiviji podaci o preferencijama lista za EU parlament. Najveću podršku bilježi samostalna lista HDZ-a s izborom od 26% (26,9% iz travnja), dok je lista SDP-a na drugome mjestu s izborom od 16,2 posto (16,5 posto).

Živi zid je treći sa 7,9 posto (8,3 posto). Amsterdamska koalicija zabilježila je najveći međumjesečni pad izborne potpore i sad ima 7 posto (8,2 posto). Još jedino lista Mosta prelazi izborni prag i to s izborom od 5,6 posto.

Sabor Petra Maretić Žonja Obećavaju kao da su 26. svibnja izbori za Sabor, a ne za Bruxelles

Dvije su se liste približile izbornom pragu, i to obje liste grupe građana (neovisne liste) koje predvode Marijana Petir i Mislav Kolakušić. Petir ima 4,4 posto, a Mislav Kolakušić 4,2 posto (u odnosu na 2,8 posto iz travnja).

Koalicija NHR-HSP zabilježila izbornu potporu od 3,4 posto, BM 365 bilježi izbor od 3,3, a koalicijska lista pod nazivom Suverenisti bilježi izbor od 3,1%.

Start je na 2,9 posto, HNS 2,8 i koalicija Pametno – Unija Kvarnera na 2,3 posto. Gledano po mandatima, HDZ ima 5, SDP 3, a Amsterdamska, Živi zid i Most po jedan mandat. Na jedan granični mandat pretendira osam lista – HDZ, Živi zid, NL Marijane Petir, NL Mislava Kolakušića, SDP, NHR-HSP, BM 365 i Suverenisti.


DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama
 • imperatoriso:

  Promocija plus u vlasništvu Agana Begića iz Bihača je prognizirala HDZ-u 27,8% samo 5 dana uoči parlamentarnih izbora 2016., a HDZ osvojio 36%. Nedavno uoči izbora u Ličko-senjskoj županiji je ta agencija preko RTL-a prognozirala HDZ-u 28%, a HDZ osvojio ... prikaži još!o 35%. Postavlja se pitanje zašto RTL i HRT angažiraju anketarsku agenciju koja ciljano obmanjuje javnost uoči svakih izbora, odnosno HDZ-u uzimaju 7 do 10 postotnih bodova, a HDZ-ovu konkurenciju redovito napuhuju? Zašto se ljevičari vole hraniti lažima, čemu to, zar ne vidite da na nikoga nemate utjecaja?

 • imperatoriso:

  Pokušavaju RTL, Večernjak i vlasnik anketarske agencije promocije plus Agan Begić malo dignuti partiju uoči izbora nebuloznim naslovima, ali uzalud vam, SDP gubi i propada!

 • Avatar dalmos Zadar
  dalmos Zadar:

  HDZ osvaja 6 mandata sigurniiiiiiiii.Stabilan je HDZ RTL kaze 5 mandata to je onda 6_7 sigurni.