Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izmjene Zakona o privatizaciji Ine

Oštre poruke Vladi: Ovo je neviđena pljačka, nemojte biti mađaroni

Nikola Grmoja i Miro Bulj
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
25.01.2019.
u 13:50

Saborska oporba usprotivila se raspravi o Zakonu o privatizacije Ine po hitnom postupku

Saborska oporba danas se oštro usprotivila planu vladajućih da se izmjene Zakona o privatizaciji Ine rasprave po hitnom postupku. Uoči glasovanja, prilikom dopune dnevnog reda, zastupnici su jedan za drugim tražili stanke kako bi prigovorili hitnoj proceduri.

Zbog aktualnog Zakona o privatizaciji Ine, Europska komisija pokrenula je postupak protiv Hrvatske jer se njime krši pravo EU, podsjetio je SDP-ov Peđa Grbin zatraživši da se rasprava o spomenutom zakonu provede u dva čitanja, kako to uobičajena procedura i predviđa.

– Nakon što smo prije dvije godine imali priliku slušati hvalospjeve postojećem zakonu, nakon što smo imali prilike slušati izljeve domoljublja, sada se preko blagdana provodi savjetovanje s javnošću. Sadržaj zakona se pokušava prikriti od hrvatske javnosti, a danas doznajemo da želite o tom zakonu raspravljati po hitnom postupku. Nedavno smo mogli čuti da se zatvara rafinerija, a neki od vas slavodobitno su tvrdili da će se prestati baviti politikom ako se to dogodi ili da svakoga tko to učini treba proglasiti veleizdajnikom, a sada u hitnom postupku u prikrivenom savjetovanju s javnošću pokušavate proturiti zakon kojim se privatnom partneru omogućuje povlašteni položaj. Ako ste mislili da će to proći ispod radara, neće – ustvrdio je Grbin.

Čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić dodaje kako je Ina firma koja konstantno propada.

– Zgradu u Šubićevoj, gdje smo proglasili neovisnost, prodali smo umjesto da je pretvorimo u spomenik ovoj državi. Riješili smo se tisuća i tisuća najboljih radnika, prodali smo odmarališta, dopustili smo da se nezakonito izdvoji maloprodaja iz Ine. Premijer Andrej Plenković i ova Vlada dopustit će sve MOL-u, pa i zatvaranje rafinerije u Rijeci. Ina će se pretvoriti u skladište iz kojeg će se prodavati proizvodi koje će MOL dovoziti iz rafinerija u Mađarskoj. A sve to da bi lopov Sanader mogao dobiti pet milijuna eura, a za milijarde je upropastio ovu državu – smatra Sinčić.

Mostov Miro Bulj tvrdi da Vlada pogoduje interesima Mađara.

– Nije pošteno da ovaj zakon ide po hitnoj proceduri, radi se o strateškom nacionalnom interesu. Prije dvije godine Vlada je obećavala otkupiti Inu, a sada pogodujete interesima Mađara. Ovo je neviđena pljačka. Nemojte biti mađaroni, štitite hrvatske interese, zaustavimo pljačku i privatizaciju nacionalnih interesa – rekao je Bulj.

HSS-ov Željko Lenart ustvrdio je da će privatizacijom Ine nestati Rafinerija u Sisku koja je hranila mnoge obitelji, dok je nezavisni Tomislav Žagar dodao kako je Ina prevažna da bi se ovako donosio zakon koji će omogućiti njezinu privatizaciju.
HDZ-ov Ivan Šuker poručio je oporbi kako se o novom zakonu može raspravljati, međutim, naglasio je, ne može se govoriti da je HDZ Mađarima prodao ijednu dionicu. SDP-ova Vlada, dodaje, 2002. donijela je taj zakon o privatizaciji Ine.
– U članku 4. kaže se da od trenutka ulaska Hrvatske u EU, Hrvatska će u Ini imati 25 posto plus jednu dionicu, a po ulasku u EU tih 25 plus zlatna dionica bit će privatizirane po posebnom zakonu koji će biti usvojen u Hrvatskom saboru. Godine 2993. prodano je 25 posto plus jedna dionica, a za IPO koji je bio 2007. – zna se koliko su kupili institucionalni ulagači, koliko građani, a koliko zaposlenici – poručio je Šuker.

Video: Marasov šou u Saboru: Hrvatski F-16 izgledat će ovako

Ključne riječi

Komentara 62

KA
karlodrago
15:02 25.01.2019.

Ako pogledamo malo bolje ovu dvojicu Bulja i Grmoju ,ne treba biti veliki stručnjak da bi se vidjelo u njihovom pogledu mržnja i zavist preme ovoj vladi i Plemkoviću.Ustvari za sve su si sami krivi jer su se umislili daa su oni ti koji bi trebali vladati a ispalo je da su autsajderi.Ako su vjernici trebali bi se otići ispovjedati i pokajati za svoje grijehe.Ili ako to neće onda svakako neka posjete psihijatra ,ali ne Petrova jer je i on pun njohove bolesti.

KO
koraknaprijed
14:13 25.01.2019.

MOST-ovci su stručnjaci za prazne parole,pokazali su što znaju i mogu dok su bili u vladi.

Avatar Urbani
Urbani
16:19 25.01.2019.

Radi ovih mobstovaca krivokletnika smo vec izgubili jednu arbitrazu, kad ce Petrov platiti arbitrazne troskove?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije