Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija sindikalista

Osnivaju fond za novčanu i pravnu pomoć "šikaniranim" radnicima

Ivanka Dujmić
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/8
27.07.2016.
u 13:49

Želimo poslati snažnu poruku da zaposlenici poput Ivanke Dujmić nisu sami. Postoje oni koji neće prekriženih ruku promatrati što Bosiljko Stanić i slični u Hrvatskoj rade. Kada radnik odluči reći istinu, on mora imati zaštitu – rekao je Željko Stipić

Ivanki Dujmić, bivšoj radnici lanca trgovina Boso, pomoć od 10.000 kuna uplatili su školski i cestarski sindikat, svaki po 5000. Četiri su to, usporedili su, Ivankine plaće kao trgovkinje u Bosi. No, neće stati na tome. Ta dva sindikata inicirala su osnivanje sindikalnog fonda solidarnosti sa "šikaniranim" radnicima.

- Želimo poslati snažnu poruku da zaposlenici poput Ivanke Dujmić nisu sami. Postoje oni koji neće prekriženih ruku promatrati što Bosiljko Stanić i slični u Hrvatskoj rade. Kada radnik odluči reći istinu, on mora imati zaštitu – rekao je Željko Stipić, čelnik SZHŠ Preporod. Djelatnici će, dodao je, računati na novčanu, ali i na pravnu pomoć. Kroz fond će se boriti i za zaštitu ljudskih prava, a sindikalisti ističu kako nisu zakinuti samo radnici, već se u takvim situacijama krše zakoni pa trpi i država.

- Želimo preventivno djelovati. Kada budemo imali fond, neće biti ovakvog ponašanja – uvjeren je on. Fond mi trebao zaživjeti do konca godine, a pozivaju i žele u njega uključiti što širi krug – od sindikata do nevladinih udruga, pa "i onih koji nisu organizirani".

Kolega mu Mijat Stanić iz Nezavisnog cestarskog sindikata podsjetio je i na slučaj Tončija Drpića i Jadrankamena te da se već tada zakotrljala misao o osnivanju fonda.

- A moja ideja je da čak za te radnike pokušamo osigurati trajnu plaću dok se ne vrate na posao, i ona ne bi smjela biti manja od one koju su primali na svom radnjom mjestu. Organizacija bi se potom pozabavila s gazdom - pojasnio je Stanić. Pozabavit će se tako, najavio je, i Bosom, a pozvali su i DORH i ministra Vlahu Orepića da učine isto.

Svjesni su kako njihovi sindikati nemaju veze s trgovinom, no ističu kako "sindikati ne smiju biti zatvoreni u svoje središnjice". 

- Solidarnost je ili solidarnost ili nije, ona mora biti i s izbjeglicama, s udrugama koje se bave okolišem, s drugim sindikatima, tamo gdje god su problemi sindikati moraju stati uz ljude jer su najorganiziranije udruge u Hrvatskoj - poručili su.

Da će "pravna država nakon ovoga profunkcionirati", uvjerena je i Ivanka Dujmić.

- Bosiljko Stanić zatvorio je trgovinu u kojoj sam radila 1. srpnja samo da se mene riješi i osveti mi se, u rukama mi je plan rada trgovine do 31. srpnja, napisan samo dva-tri dana ranije. Kolegica i ja smo povećale promet, trgovina je odlučno poslovala – ustvrdila je trgovkinja. Pokazala je i ispis prometa koji su u Boso trgovinama napravili radnici, pa je njih 1017 samo u prosincu 2011., po tome, potrošilo 17 milijuna kuna u tim trgovinama.

- Ako ne bismo potrošili najmanje 700 kuna, dobili bismo opomenu "da će nam to zapamtiti", a znamo kako oni pamte – ponovila je Ivanka.

>> Tvrtka Boso: Odbacujemo navode da smo Dujmić ponudili posao koji mora odbiti

Komentara 1

LA
like_a_boss
15:04 27.07.2016.

Šikanirani radnici su uglavnom zaposleni kod privatnika. Dakle u ovoj priči, Mijat Stanić, koji brani parazite i uhljebe iz HAC-a, samo sakuplja nekakve političke bodove. Da može opravdavati cestarske lopove kad za to dođe vrijeme. I biti protiv vinjeta, jer mafija na naplatnim kućicama krade respektabilan novac...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije