Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mijenjao je devize i prodavao pizze za 13 kuna. Tako je započeo poslovno carstvo Bosiljko Stanić

Sjećaju ga se dok je vozio Renault 4 s antenom za mobitel na krovu, što je tada bila prava rijetkost. Ubrzo je počeo otvarati trgovine, koje danas ima svako selo u županiji
10. srpnja 2016. u 12:05 98 komentara 41927 prikaza
Bosiljko Stanić
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

"Dobar dan. Izvolite. Trebate li još nešto? Hvala vam lijepo. Doviđenja.”

To su otprilike riječi koje su kupci u prodavaonicama vinkovačke tvrtke “Boso” svakodnevno mogli čuti od ljubaznih trgovkinja. Gotovo ni po čemu običan kupac nije mogao pretpostaviti s kakvim se problemima neke od njih zapravo suočavaju na svom poslu. Tek kada je sada već bivša zaposlenica tvrtke Ivanka Dujmić iz Vinkovaca progovorila o mobingu u tvrtki koji je doživljavala, klupko se počelo odmatati i slučaj “Boso” došao je do medija, ali i do Državnoga odvjetništva.

Problemi bivše radnice

Svemu je pak prethodilo trovanje salmonelom u Sali “Barun Trenk“ koja je, kao i tvrtka “Boso”, u vlasništvu Bosiljka Stanića. Tada je želučane teškoće imalo dvjestotinjak ljudi.

– Nismo se pokajali što smo o svemu što se događa u tvrtki izašli u javnost. Sigurno nećemo odustati. Supruga je javno rekla što je sve proživljavala radeći u tvrtki tijekom tih 14 godina. Radi svega toga se i razboljela, a zato što je progovorila dobila je i otkaz – kaže Ivankin suprug Željko Dujmić.

Subotom na vjenčanja

Njegova supruga Ivanka teško se posljednjih dana nosi sa stresom. Često plače, zatvorila se u kuću. Svako prisjećanje na proživljeno dodatno je pogađa. Dujmić je javno progovorila o neplaćenim prekovremenim satima, kaznama od po nekoliko stotina kuna za razne prekršaje unutar tvrtke kao i činjenici da su radnici svaki mjesec obvezni po 700 kuna od svojih plaća potrošiti upravo u trgovinama “Boso“. Rekla je i kako radnici moraju kupovati neprodane proizvode te da je u nekoliko navrata kući tako donosila 10-20 kifli. Bile su to prave “hot-dog zabave“. Nikoga nije bilo briga ima li ona novca za to ili nema, ali su se proizvodi morali prodati. Zaposlenici su imali i obvezu vjenčanja članova svojih užih obitelji organizirati u sali “Barun Trenk“ jer bi u suprotnom dobili otkaz. Proširila se i priča o obvezi trgovkinja da petkom i subotom, barem dva puta mjesečno, nakon što su odradile posao u trgovini, poslužuju u istoj toj sali. O tome što se događa progovorili su još neki djelatnici tvrtke “Boso” koji su kazali i da radnici uklanjaju ispisane rokove trajanja, kako su i na koji način inspekcije kontrolirale i pogodovale, kako se pravio burek od mesa ostalog nakon svatova… Moglo se čuti i da su inspektori od radnika tražili da se sredstvima za čišćenje obriše samo jedan dio hladnjaka odakle su potom uzimani uzorci za analizu.

Tvrtka “Boso” spominjana je bila i u Saboru RH kada je zastupnik Stevo Culej pročitao pritužbu jedne od radnica koje su se žalile na to da na blagajnama rade žene dok su mlađe, a da ih kasnije prebacuju u skladišta. Optužbu za seksizam preuzela je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Za sve to zaposlenici su mjesečno plaćani 2500-3000 kuna. Prema najnovijim informacijama koje kruže Vinkovcima, Stanić je spreman platiti za informaciju o tome tko je od njegovih radnika pred kamerama, tako da mu je skriven identitet, progovorio o svemu.

Radi svega toga Bosiljko Stanić u proteklih je nekoliko dana postao jedan od najpoznatijih gospodarstvenika u Hrvatskoj. Nažalost, razlog tome nisu bili njegovi poslovni rezultati, uspjesi ili novo zapošljavanje nego upravo činjenica da je optužen za teški mobing i kršenje zakona o radu.

– Mediji dižu paniku ni zbog čega. Pokušao sam se obraniti šutnjom, ali ću uskoro o svemu izvijestiti javnost. Ne znam odakle pušu vjetrovi, ali znam da se ugrožava 1200 ljudi koji zajedno sa mnom 26 godina rade i stvaraju tvrtku – rekao je Stanić.

Poduzeće “Boso” osnovano je 1990. godine u Vinkovcima s osnovnom djelatnosti trgovine na malo i mjenjačkih poslova. Društvo BOSO d.o.o. danas povezuje 12 tvrtki koje se bave maloprodajnim, ugostiteljskim, proizvodnim i drugim djelatnostima. Tri najpoznatije sestrinske tvrtke su “Pekar”, “Stanić” i “Eko stočar”.

Stanićevi počeci

Danas “Boso” ima više od 1200 zaposlenika u 175 prodajnih objekata na području Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije. U poslovanje je uključena cijela obitelj. Poznato je i da je Stanić bio jedan od inicijatora obnove rodne kuće Ivana Kozarca koja je pretvorena u muzej.

Prisjećajući se njegovih početaka u poduzetništvu, vinkovački gospodarstvenici za Stanića kažu kako je početkom 90-ih godina mijenjao devize te prodavao sve što je donosilo novac. Sjećaju ga se i dok je vozio Renault 4 s antenom za mobitel na krovu što je tih godina bila prava rijetkost. Tada je otvorio i prvi kiosk, nakon čega su otvarani novi, a zatim i veleprodajno poslovanje s robom široke potrošnje. Zatim je poslovanje usmjereno na diskontnu prodaju, tako da danas u Vukovarsko-srijemskoj županiji nema sela gdje “Boso” nema barem jednu prodavaonicu mješovite robe.

Ponudu je stalno širio pa je počeo prodavati i svoj kruh i peciva, kolače. U jednom trenutku pri prodajnim objektima imao je 35 pizzerija, gdje su pizze prodavane po cijeni od 13 kuna.

Jedna od onih koje su radile u trgovini je i Vukovarka Jasminka Posanović (59).

– O tri godine koliko sam radila u trgovini “Boso” u Vukovaru mogu samo reći da je situacija bila prilično nesređena i da se sve lomilo preko leđa radnika. Sa Stanićem sam dva puta razgovarala i prema meni bio je korektan. Međutim, ne znam koliko je znao što poslovođe njegovih trgovina rade njemu iza leđa i kakve su on imali zapravo ovlasti – kaže Jasminka Posanović.

Prisjećajući se tih godina kaže kako je do posla došla preko veze, i to preko tri saborska zastupnika. Tijekom tri godine rada u trgovini, samo jednom ih je posjetila inspekcija iako bi, kako kaže, imala što vidjeti. I onda je postojala obveza kupnje u tvrtki, što ona ne smatram velikim Stanićevim grijehom jer, kako kaže, normalno je da kod onoga tko je plaća i kupuje. Sjeća se i kako je prilikom “punjenja” trgovine jedna djevojka dobila otkaz jer je pojela bananu koju nije platila. Kako su se u trgovini otkupljivale i stare boce, mogli su se vidjeti i miševi i štakori. Radilo se šest dana u tjednu i svaku drugu nedjelju. Vrlo često bilo je i duljeg ostajanja i prekovremenih sati, što im nije plaćano. Sve to mjesečno je plaćano 1820 kuna, koliko je tada iznosio minimalac.

Čudno je da se uvijek javlja pet-šest ljudi. Radi se o profesionalnim huškačima koji napadaju i tvrde da su nezadovoljni

Bosiljko Stanić

– To se valjda podrazumijevalo. Rezali smo deklaracije s rokom trajanja ili pak s istekom roka te proizvode sjekli i prodavali kao takve. Najčešće je to išlo u našu pizzeriju ili za doručak građevinskih radnika koji su ujutro rano dolazili i kupovali rezane salame, šunke... Međusobno smo se znale pohvaliti kako je sve otišlo i da smo sve “utopili” – kaže Posanović.

Politički skupovi

Dodaje i kako je to način na koji rade i mnogi drugi, a prije svega oni koji uz trgovine imaju i svoje kuhinje. Prema njezinim riječima, to je način na koji se rješavaju proizvodi s rokom trajanja, te da se tako radilo i prije rata. Posanović u cijeloj priči o tvrtki “Boso” najveću krivnju zapravo vidi u državi i njezinim institucijama koje ne rade svoj posao kako treba.

– Ništa od toga nije novo, tako da me malo iznenađuje sada sve ovo. Svi mi znamo i za prekovremene sate, i niske plaće, i za tih 700 kuna koje radnici moraju potrošiti kod njega i većinu toga drugoga. Nitko me ne može uvjeriti da država i razne inspekcije nisu znali za sve to. Pa većina političkih skupova u Vinkovcima održava se upravo kod njega. Većina ih se mnogo puta fotografirala s njima, ali sada ne čujem njihovo mišljenje. Što su inspekcije radile sve ove godine, a znamo isto tako svi da su radnici više puta anonimno slali pritužbe. Da su svi radili svoj posao kako treba, situacija bi bila mnogo sređenija – rekli su nam neki od Vinkovčana s kojima smo razgovarali o slučaju “Boso”.

Svih ovih dana nema nijedne reakcije iz političkih stranaka koje su upravo u dvorani “Barun Trenk“ organizirale svoje skupove. Nije se oglasila nijedna od inspekcija koje su zaposlenici izravno prozvali da su godinama pogodovale toj tvrtki.

– Nakon svih napisa o meni proteklih tjedana, dobio sam nekoliko prijetnji smrću, da će meni i obitelji ispaliti sto metaka u glavu. Nisam vjerovao da je to moguće, ali se sada sve to zamalo i dogodilo. Zatražio sam zbog toga i policijsku zaštitu. Moj život i životi članova moje obitelji su u opasnosti – rekao je Stanić.

Sve je kulminiralo u prošli četvrtak kada je Stanić fizički napadnut ispred sjedišta tvrtke “Boso”. Drvenom palicom napao ga je Ivan Dujmić, brat supruga Ivanke Dujmić. I njegova supruga je prijašnjih godina radila u tvrtki “Boso”, ali je dobila otkaz bez otpremnine. Staniću su u tome napadu ozlijeđene ruke, koljena i lakat, a napadač je ubrzo priveden. Kako navodi policija, protiv njega bit će podignuta prijava Državnom odvjetništvu.

– Čudno je da se uvijek javlja pet-šest ljudi. Radi se o profesionalnim huškačima koji napadaju i tvrde da su nezadovoljni – rekao je Stanić novinarima dodajući da je i on samo čovjek, da ima grijeha, ali i da se zbog njih kaje.

Radnici nemaju izbora

Ostat će zapamćena i njegova izjava da je “predvodnik stada” te da ga njegovi radnici trebaju slijediti. Te svoje riječi opravdao je činjenicom da radnicima redovito isplaćuje plaće i plaća sve doprinose. Kazao je i kako tvrtka ima aktivan samo jedan radni spor, te da se poštuju sva radnička prava.

Komentirajući optužbe da se prehrambeni proizvodi s isteklim rokom trajanja stavljaju ponovno u distribuciju, uprava tvrtke tvrdi da to nije točno te da se svi prehrambeni proizvodi s isteklim rokom trajanja zbrinjavaju na previđeni način. I za optužbe da su radnici dužni 700 kuna svaki mjesec potrošiti u prodavaonicama “Boso”, uprava kaže da nisu točne, da postoji samo preporuka radnicima da to čine, ali da nitko tko to ne čini nije dobio otkaz. Potvrdili su i da su inspekcije utvrdile neke nepravilnosti te da su one ubrzo uklonjene. Uprava demantira i glasine da im je poslije svih tih događaja pao promet te ističe kako tvrtka “Boso” sve svoje obveze prema radnicima, državi i trećim osobama redovito izvršava. Navodi i da je Ivanka Dujmić, kao i još troje radnika, dobila otkaz zbog zatvaranja nekih prodajnih mjesta i da će svi dobiti otpremnine.

ivanka dujmić RADNICA BOSE 'Supruga je otkaz dobila samo zato što je javno progovorila. Jednostavno se slomila' Bosiljko Stanić zatražio zaštitu od policije Napadnut Bosiljko Stanić, vlasnik tvrtke Boso kojeg su prozivali za mobing: Krenuo me udariti drvenim kolcem Boso Vlasnik vinkovačke tvrtke Boso VIDEO Bosiljko Stanić: Prijetili su da će mi ispaliti sto metaka u glavu

– Mi ne odustajemo, a od države i državnih institucija očekujemo da svoj posao obave kvalitetno i profesionalno. Već smo dali iskaz i Državnom odvjetništvu, a koliko smo čuli, neke se stvari i u tvrtki mijenjaju nabolje. Žao nam je što se sve to dogodilo – rekao nam je Ivankin suprug Željko Dujmić.

I nakon svih događaja u tvrtki trgovine nastavljaju normalno raditi, pri čemu trgovkinje i dalje ne žele govoriti. I dalje su ljubazne i spremne pomoći, no izbjegavaju bilo kakve razgovore o optužbama, uvjetima rada, plaćama...

– Plaće su nam takve kakve jesu i svi mi to dobro znamo. Svi također znamo i kakva je situacija u Slavoniji i da posla nema. Samim time i nemamo previše izbora jer ako bismo prestali ovdje raditi, ostali bismo bez posla. Ipak, račune moramo platiti a od nečega trebamo i živjeti. Šutimo i radimo. Nekada bude lakše, nekada teže, ali ide nekako. Svi se nadamo da će se neke stvari i promijeniti. Možda i ti istupi u medijima pomognu – rekle su nam radnice jedne trgovine “Boso” u 
Vukovaru.

>> Bivši radnik Bose: Meso koje se ne pojede na svadbama ide u burek

Aquaestil
PROMO
Preživjeli smo sve krize, stvorili međunarodni brend i proširili posao, a sada otvaramo nova radna mjesta
  • crvenipopivan:

    OVO JE KRAĐA, pustite provalnike u automobile, kradljivce jazetofona....!! http://pollitika.com/da-li-je-milanovic-prikriveni-vlasnik-offshore-tvrtke-kojoj-je-dodijelio-koncesiju-zracne-luke

  • crvenipopivan:

    http://pollitika.com/da-li-je-milanovic-prikriveni-vlasnik-offshore-tvrtke-kojoj-je-dodijelio-koncesiju-zracne-luke

  • markabecarina:

    Bandit! Začuđuje me da nije završio u Saboru, za ne povjerovati je da ga lopovi nisu ubacili u KLUB, lopova!!!!!!!!!!!!!!!!