Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Osim Vrhovnog, čelnike još nemaju ni zagrebački Županijski sud i VKS

Plenković o najavi Zorana Milanovića za Vrhovni sud: Moram ispitati jesmo li u nekoj široj utakmici
24. veljače 2021. u 17:18 1 komentara 1027 prikaza
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

U sjeni po svemu sudeći predstojeće političke krize oko izbora čelnog čovjeka Vrhovnog suda ostala je činjenica da još nisu izabrani ni predsjednici zagrebačkog Županijskog suda, koji je inače najveći sud u zemlji, te Visokog kaznenog suda (VKZ), koji je 1. siječnja ove godine počeo s radom.

cetinski oko krivotvorenih dokumenata Vrhovni sud ukinuo oslobađajuću presudu supružnicima Cetinski, iznova će se provesti rasprava

Oba ta suda trenutačno imaju vršitelje dužnosti pa je na zagrebačkom Županijskom sudu to sudac Vjeran Blažeković, a na VKZ-u sudac Ivan Turudić koji je do kraja prošle godine bio predsjednik zagrebačkog Županijskog suda. Natječaj za predsjednika zagrebačkog Županijskog suda raspisan je ljetos i na njega se javilo osam kandidata.

No neki su u međuvremenu, a među njima je i sudac Blažeković, povukli prijave pa će se novi predsjednik zagrebačkog Županijskog suda birati između pet sudaca zagrebačkog Županijskog suda. Riječ je o sutkinjama Maji Štampar Stipić i Vlasti Feuš te sucima Krešimir Devčiću, Tomislavu Aralici i dr. sc. Oliveru Mittermayeru.

Tko će od njih petero postati novi predsjednik(ica) zagrebačkog Županijskog suda, trebalo bi se, kažu u Državnom sudbenom vijeću, doznati uskoro. Od navedenih kandidata suci Devčić i Mittermayer su suci istrage, sutkinja Štampar Stipić je sutkinja kaznenog odjela, dok su sutkinja Feuš i sudac Aralica s građanskog odjela. Tko god od njih bude izabran, imat će pune ruke posla jer je zagrebački sud teško oštećen u potresima, obnova još traje, a kada se tome doda sada već jednogodišnja pandemija COVID-19, uvjeti rada na sudu baš nisu idealni, sud je raseljen na više lokacija.

ŠKORO O IZBORU PREDSJEDNIKA 'Treba ići prema stvaranju koncenzusa oko puno stvari, ali i predsjednika Vrhovnog suda'

Lako neće biti ni onome tko bude izabran za predsjednika VKS-a, koji je tek počeo s radom i to u prostoru zagrebačkog Županijskog suda. Oko osnivanja tog suda bilo je puno prijepora u pravnoj javnosti, čak se i od Ustavnog suda tražilo da ocijeni je li osnivanje novog suda u skladu s Ustavom. Ustavni sud kazao je da jest, pa se sada čeka tko će doći na čelo novog suda koji bi se trebao baviti žalbama u drugom stupnju.

Osim suca Turudića, koji od ožujka 2019. obavlja poslove sudske uprave vezano uz VKS, na raspisani natječaj još su se javili i suci tog suda Lana Petö Kujundžić i sudac Željko Horvatović. Prije dolaska na VKS oboje su bili suci zagrebačkog Županijskog suda. Sutkinja Petö Kujundžić bila je predsjednica Odjela za mladež zagrebačkog Županijskog suda te je jedna od vodećih stručnjakinja u Hrvatskoj za maloljetničko pravo. Sudac Horvatović je prije dolaska na VKS bio dugogodišnji sudac zagrebačkog Županijskog suda. U DSV-u kažu da su 2. veljače 2021. prijave kandidata poslane sudačkom vijeću radi davanja mišljenja o prijavljenim kandidatima, ocjene predloženih programa rada i ocjene obnašanja sudačke dužnosti.

Kada sudačko vijeće to napravi i njihova odluka postane pravomoćna, onda će DSV odlučiti tko će biti čelna osoba novoosnovanog suda pa bi se to možda moglo znati negdje do travnja. Inače, premijer Plenković  komentirao je jučer najavu predsjednika Milanovića da neće dati potporu ni jednom od kandidata za predsjednika Vrhovnoga suda nego će predložiti svog. Plenković drži da to nije u skladu sa zakonom. Želi utvrditi je li to “neka šira igra” upravo zbog toga što se Milanović u najavi poziva na Ustav.

predsjednik RH Zoran Milanović PREDLOŽIT ĆE NEKOG SVOG Zašto Milanović šalje ponižavajuće poruke prema kandidatima za Vrhovni sud: Imaju pravo biti dostojno odbijeni

– Je li to nekakvo igranje Ustavom, ustavnošću, ne znam... radom Stožera, pa sada ustavnošću izbora vrhovnog suca, jesmo li u nekoj široj utakmici ili ne, moram to ispitati – rekao je Plenković.

JAKO GA JE VOLIO
Posljednji Cicini dani: Smrt prijatelja ga je dotukla, tada je sve krenulo nizbrdo
A1 Hrvatska
ČINE PRAVU STVAR
Oni su dokaz da je Solidarno naše Novo Normalno