Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vrhovni sud ukinuo oslobađajuću presudu supružnicima Cetinski, iznova će se provesti rasprava

Vrhovni sud precizirao je da je ukinuo prvostupanjsku presudu koja se odnosi na supružnike Cetinski koji su tijekom poreznog nadzora predali dvije nevjerodostojne pismene oporuke i darovnicu s neistinitim potpisima
19. veljače 2021. u 11:39 2 komentara 4854 prikaza
cetinski
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Vrhovni sud ukinuo je presudu Županijskog suda u Rijeci kojom su supružnici Vinka i Mirko Cetinski oslobođeni optužbe da su tijekom poreznog nadzora predali krivotvorene oporuke i darovnicu te će prvostupanjski sud iznova provesti raspravu.

Trostruko ubojstvo Suđenje Zavadlavu: Nisam kriv, oslobodite me i nominirajte za Nobelovu nagradu za mir!

Najviši sud je u priopćenju, u kojem navodi samo inicijale optuženika, istaknuo da je u povodu žalbe državnog odvjetnika djelomično ukinuo, a djelomično potvrdio nepravomoćnu presudu riječkog Županijskog suda kojom su poreznici Marijana Grijak i Silvo Jelenčić oslobođeni optužbe da su u dogovoru s bivšom ministricom turizma Vinkom Cetinski i njezinim suprugom, poznatim pjevačem Mirkom Cetinskim, na temelju nevjerodostojne i krivotvorene dokumentacije, zakonitima utvrdili imovinu Cetinskih od gotovo 25 milijuna kuna.

Vrhovni sud je precizirao da je ukinuo prvostupanjsku presudu koja se odnosi na supružnike Cetinski koji su tijekom poreznog nadzora predali dvije nevjerodostojne pismene oporuke i darovnicu s neistinitim potpisima. Sud smatra da su za sada pogrešni zaključci o rezultatima provedenog grafološkog vještačenja i da je nejasno zašto je uopće bilo potrebno sačinjavati takve dokumente s obzirom na odnos oporučitelja i nasljednika te naravi dara.

''Prvostupanjski sud će iznova provesti raspravu te više pozornosti posvetiti nalazu i mišljenju grafološkog vještačenja, povezujući ga s dokumentacijom koja je priložena u spisu, a potom utvrditi odlučno činjenično stanje na kojem će zasnovati svoju novu presudu'', stoji u odluci Vrhovnog suda.

NATO O REFORMAMA I AFGANISTANU Hrvati se povukli ne mareći puno za načelo ‘zajedno smo ušli, zajedno ćemo izaći’

Najviši sud je u preostalom dijelu potvrdio prvostupanjsku oslobađajuću odluku koja se odnosi na optužbu da su Grijak i Jelenčić iskoristili svoj položaj kao porezni inspektori prilikom poreznog nadzora nad supružnicima Cetinski.

Prema optužnici, porezni inspektori su postupali u dogovoru i na traženje optuženih supružnika kako u poreznom nadzoru ne bi utvrdili nerazmjer u njihovoj imovini i zakonitim prihodima. Optuženici se terete da su međusobno dogovorili način dokazivanja izvora stjecanja imovine i prihoda i u tu svrhu sastavljanja isprava. Dvoje optuženih supružnika su te planirane dokaze i pribavili, a optuženi porezni inspektori prihvatili kao vjerodostojne isprave i izjave i utvrdili da ne postoji nerazmjer u njihovoj imovini i zakonitim prihodima.

Vrhovni sud smatra da je prvostupanjski sud pravilno zaključio da ni jedan izvedeni dokaz ne govori s izvjesnošću o sastancima i dogovorima kako to navodi optužba, niti da je postojao dogovor radi prikrivanja stvarnih izvora imovine. ''Stoga nije utvrđeno da su optuženi porezni inspektori počinili kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti na koje djelo da su ih potaknuli optuženi supružnici. Indicije koje postoje nisu dostatne za zaključivanje izvan svake razumne sumnje o postojanju dogovora'', zaključio je najviši sud.

ucjene i prijetnje Ornela Vištica ogorčena: 'Dobila sam pljusku iz rodnog grada, sram vas bilo! Ovo je za tužbu'

Suđenje riječkim poreznicima i supružnicima Cetinski, koji su se izjasnili da se ne smatraju krivima, počelo je u lipnju 2016. Uskok, iz kojega su najavili žalbu na presudu, poreznike je teretio da su od 29. kolovoza 2011. do 12. srpnja 2013. u Rijeci i Rovinju, na traženje supružnika Cetinski, tijekom nadzora koje su bili dužni provesti sukladno Zakonu o porezu na dohodak, prihvatili neistinite izjave te nevjerodostojne i krivotvorene isprave o zakonitosti stjecanja imovine i izvorima prihoda koje su im Cetinski predavali.

Uskok je tvrdio i da su, sukladno prethodnom dogovoru te ne provjeravajući vjerodostojnosti izjava i isprava, poreznici prihvatili nevjerodostojnu i krivotvorenu dokumentaciju kako bi prikazali da su izvori za imovinu Cetinskih dokazani te da ne postoji nesrazmjer između imovine i zakonitih prihoda. U optužnici im se na teret stavljalo i da su na temelju oporuka, darovnice i potvrda, kao zakonite prihode Mirka i Vinke Cetinski prihvatili iznose od ukupno 2.230.000 eura, 1,055.000 američkih dolara i 460.000 njemačkih maraka.  

ARHIVA - Srebro u kombinaciji, povijesna olimpijska medalja Ivice Kostelića
TEŠKA ODLUKA
Pavlek u suzama umirovio Antu Kostelića: 'Tako je trenutno najbolje...'
Ivanić-Grad
Grad po svačijoj mjeri
Ivanić-Grad: Moderna sredina pogodna za svakoga