Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE MEĐU HRVATSKIM GRADOVIMA

Osijek je od velikih gradova najspremniji za zelenu tranziciju

Panorama Osijeka u večernjim satima
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/3
29.06.2021.
u 17:11

Proizvodnja energije iz obnovljivih izvora najučinkovitija je u Zagrebu, Karlovcu, Šibeniku i Vinkovcima

Osijek, Velika Gorica, Karlovac, Šibenik i Đakovo najspremniji su za energetsku tranziciju u Hrvatskoj. Rezultat je to analize spremnosti hrvatskih gradova na zelenu (energetsku) tranziciju, koju je prvi put u Hrvatskoj provela konzultantska kuća Apsolon.

Prema kriteriju donošenja strateških dokumenata na području energetike te njihove javne dostupnosti, među velikim gradovima iskazali su se Zagreb, Rijeka i Osijek, koji imaju jednaki broj bodova. Među srednjim gradovima prednjače Karlovac i Velika Gorica, a od malih Varaždin. Proizvodnja energije iz obnovljivih izvora najučinkovitija je u Zagrebu, Karlovcu, Šibeniku i Vinkovcima, a prema potrošnji energije u javnim zgradama na području grada te po trošku za energente i emisiju CO2, najboljima su se pokazali Split, Zadar, Samobor i Đakovo.

Zagreb, Rijeka, Velika Gorica, Šibenik i Koprivnica dominiraju u sektoru prometa, u kojem se analizirala potrošnja energije, emisije CO2, broj linija javnog gradskog prijevoza te broj punionica za alternativna goriva na području grada. Prema potrošnji energije u sektoru javne rasvjete te njenom trošku i emisijama CO2, u kategoriji velikih gradova najbolji je Osijek, od srednjih Karlovac, a među malim gradovima najbolji su Sisak i Đakovo. Prema kompozitnom indeksu, koji je sastavljen kao ponderirana kombinacija prethodnih pet indeksa, u kategoriji velikih gradova istaknuo se Osijek, među srednjima Karlovac i Velika Gorica, a kod malih gradova Šibenik.

VIDEO Dva automobila sletjela u provaliju nedaleko Dubrovnika

Komentara 1

DU
Deleted user
17:20 29.06.2021.

Bravo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije