Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PAD BDP-a

Optimizam presušio i kod Grčića: Može se dogoditi da oporavka ne bude ni ove godine

Branko Grčić
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/2
28.02.2014.
u 14:33

Grčić je potvrdio da je povećanje stope zdravstvenog doprinosa sa 13 na 15 posto jedna od opcija za smanjenje deficita.

Optimizam je presušio i kod potpredsjednika Vlade Branka Grčića. Prvi put u dvije godine Grčić je kazao kako bi se moglo dogoditi da oporavka ne bude ni u ovoj godini.

– Puno je ozbiljnih zapreka da se oporavak ostvari u 2014. godini – kazao je Grčić i objasnio da nas čekaju prilično radikalna fiskalna konsolidacija te smanjenje javne potrošnje za gotovo osam milijardi kuna, odnosno 2,3 posto BDP-a.  

Grčić je potvrdio da je povećanje stope zdravstvenog doprinosa sa 13 na 15 posto jedna od opcija za smanjenje deficita. 

– To bi bila stalna mjera za zatvaranje rupe u zdravstvenom proračunu koja se objektivno otvorila – kazao je Grčić i istaknuo da će Vlada još pregovarati s Europskom komisijom o prenošenju sredstava iz drugog stupa u proračun, no taj se novac ne može koristiti za smanjenje strukturnog deficita pa se tražila rezervna mjera s kojom bi se moglo odmah krenuti.

Procjenjuje se da će povećanje stope doprinosa na 15 posto godišnje u proračun donijeti oko 2,5 milijardi kuna.

– Računamo na oporavak izvoza i Europe, ali jedino bi investicije privatnog sektora mogle kompenzirati smanjenje javnih prihoda do kojega će doći kroz rebalans. Oporavak privatnog sektora uvjet je rasta – kazao je Grčić.

>>BDP u 2013. godini realno manji za 1 posto

Komentara 37

AJ
ajmo
14:48 28.02.2014.

Znači genijalci nemaju riješenjei pak smo naje bali. Odite onda u vražju mater ak ste nesposobni. Ne želim biti neugodan al šta ovima reči drugo nego krenite od kuda ste došli.

MA
matador007
15:06 28.02.2014.

Ajde,sjašite već jednom sa tom jeftinom propagandom da će biti bolje iduće godine!To više ne prolazi ni kod djece u vrtiću.Vrijeme je da se prizna da je plan 21 bio samo mrtvo slovo na papiru da se dođe na vlast!A sad,adio!I nikada više!!!!!!

Avatar Robert28
Robert28
15:41 28.02.2014.

Ajmo ostavke kukurikavci, dosta je više vašeg lopovluka, demagogije i izopačene ideologije koju pokušavate nametnuti Hrvatima. Državu ste uvukli u depresiju svojim potezima i mjerama, dosta je gubljenja vremena i novca s vama!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije