Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
znanstveno otkriće

Oprez! Perilice i aparati za kavu savršeno mjesto za ubojite gljivice

MAŠINA, rublje
Arhivska fotografija
22.06.2011.
u 10:17

Exophiala dermatitidis česti je "posrednik" u bolestima, a poznato je kako se njezine kolonije često stvaraju u plućima oboljelih od cistične fibroze

Perilice suđa "uzgajališta" su potencijalno ubojitih gljivica. Kako tvrde znanstvenici, vlaga i cijela "okolina" perilice savršeno su stanište za dvije vrste opasnih gljivica koje također mogu biti pronađene i u perilicama rublja i aparatima za kavu.

Istraživanje je, kako prenosi britanski Daily Mail, pokazalo kako se gljivice Exophiala dermatitidis i E. phaeomuriformis mogu pronaći u 62 posto perilica i to na gumici vrata. Ove gljivice, poznato je od ranije, opasne su za ljudsko zdravlje.

Znanstvenici smatraju kako su gljivice mutirale i to je jedini razlog zašto mogu preživjeti visoke temperature i sredstva za pranje posuđa.

Exophiala dermatitidis često je "posrednik" u raznim bolestima, a njezine kolonije stvaraju se u plućima oboljelih od cistične fibroze. I rijetkim slučajevima i sama je bila glavni uzrok smrti.

Komentara 7

TM
tesla moj ponos
14:33 22.06.2011.

Mislim da najviše ubojitih gljivica ima u novinskim člancima.Odoh ja na granu.Najbolje je biti i ostati majmun.

TM
tesla moj ponos
15:07 22.06.2011.

Još sam u šoku. Oprao sam vrata od perilice a više mi se i ne pije kava. Zabrinjava me kolika će zarada biti na kraju turističke sezone. Opasno je i pomisliti na privatni smještaj i na sve perilice i sve aparate za kavu.Što će tek biti sa zaradom u kafićima ? Stvarno treba na stablo ili prestati negativnim mislima privlačiti sve negativno !

TM
tesla moj ponos
15:25 22.06.2011.

Još nisam popio kavu.Šta je to BRENER ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije