Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vide, trpe, ali ne prijavljuju

Okolina i dalje misli da je nasilje obiteljski problem

Nasilje nad ženama
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/6
21.09.2016.
u 15:04

'Društvo, obitelj i institucije sputavaju nas da razgovaramo o temama koje su vrlo bitne za žene'

Žene se u Hrvatskoj i dalje zlostavljaju od strane muških partnera. Prisutno je i seksualno nasilje, koje je tabu tema u Hrvatskoj, baš kao i psihičko i ekonomsko nasilje.

Istaknuto je to na današnjoj tematskoj sjednici koja je u povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama održana u Slavonskom Brodu. Naglasak u radu skupa bio je stavljen na institucionalnu pomoć ženama žrtvama seksualnog nasilja te na poražavajuću činjenicu da žene zbog prijetnji partnera i raznih manipulacija često godinama trpe taj teški oblik nasilja, umjesto da ga prijavljuju.

- Društvo, obitelj i institucije sputavaju nas da razgovaramo o temama koje su vrlo bitne za žene. Nasilje kod nas ne postoji zadnjih 20 ili 30 godina, nego smo patrijarhalno društvo koje je stoljećima prihvaćalo činjenicu da je ženu moguće istući. To je ključni problem kojeg mogu riješiti samo institucije, ali i mediji i Vladin sektor – kazala je Gordana Matanović iz Ženske grupe Brod.

U ovoj udruzi pomoć godišnje zatraži 800 žena izloženih raznim oblicima nasilja, a kroz brodsku sigurnu kuću dosad je prošlo oko 400 žena. Ondje žrtve mogu ostati najviše godinu dana, a za to vrijeme pruža im se psihološka i pravna pomoć.

Radi se na njihovu osnaživanju i potiče na samostalno donošenje ispravnih životnih odluka. - Užasno su prisutne predrasude okoline koja smatra da je nasilje obiteljski problem, problem neke individue u koji se ne treba miješati. Iako se može prijaviti i anonimno, okolina to i dalje ne radi – istaknula je Anamarija Matanović, moderatorica skupa.

>> Najveći tabu svakog roditelja: Žene otkrivaju koliko žale zbog odluke da imaju djecu

Komentara 1

DU
Deleted user
17:11 21.09.2016.

I treba ih zlostavljati, možda se opamete... ne jednom su susjedi branili ženu, a onda se muž i njegova žrtva ( žena) udružili i napali branitelja.... imam primjer u susjedstvu.... kolje ženu?... ok, nek" kolje, sama to dozvoljava... i mirnoirno prebaciš tv program na sport....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije