Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INCIDENT U TERMOELEKTRANI

Golema naftna mrlja širi se po Sredozemlju: Veličine je New Yorka i danas stiže do Cipra

Foto: Orbital EOS
01.09.2021.
u 10:34

Sirijske vlasti kazale su kako je do izlijevanja spremnika punog 15.000 tona goriva došlo 23. kolovoza u termoelektrani u gradu Baniyasu

Naftna mrlja veličine New Yorka širi se po Sredozemlju, a do srijede bi mogla doći do Cipra, najavile su tamošnje vlasti. 

Sirijske vlasti kazale su kako je do izlijevanja spremnika punog 15.000 tona goriva došlo 23. kolovoza u termoelektrani u gradu Baniyasu, no da je u međuvremenu sve stavljeno pod kontrolu. Satelitske snimke pokazuju kako je izlijevanje bilo mnogo veće nego što se isprva mislilo te sada pokriva oko 800 kilometara četvornih – veličine američkog grada New Yorka. 

Mrlja se nalazi 7 kilometara od ciparske obale, kazali su za CNN iz tvrtke u utorak navečer, a do Cipra bi trebala stići u iduća 24 sata.

– Ljudima ovo nije trebalo, ovdje je već teško zarađivati ​​za život, a to je zasigurno utjecalo na živote mnogih obitelji i učinilo da izgube prihod, kazao je jedan stanovnik Baniyasa koji smatra kako je veći dio obale zagađen zbog ovog izlijevanja. 

– Vlada je poslala samo timove sa spužvama i crijevima za vodu; oni nemaju kapacitet za rješavanje ovoga ... ne možete čistiti more spužvama – dodao je stanovnik.

Ovo izlijevanje nafte u istočnom Sredozemlju već je drugo ove godine. U veljači je izlijevanje nafte uz izraelsku obalu onečistilo plaže u zemlji i ostavilo naslage katrana diljem libanonske obale.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar TvojUjko
TvojUjko
10:46 01.09.2021.

Znaci jos prije skoro 10 dana je pocelo curiti i sad su se sjetili zatvoriti ventil.

DU
Deleted user
10:54 01.09.2021.

Stručnjaci i to u raznim područjima, tako sebe nazivaju, odgovorni su što nam je planeta zagađena, a posljedično tome i mi ljudi. Tako i ovo? Mislim, ako je do izlijevanja došlo u termoelektrani, nije ona valjda na samoj obali mora? Na karti tako ne izgleda. Što se čekalo? Što čekaju ostale zemlje? Da se bez kazne radi što god se hoće i još k tome, da će se to samo od sebe nekako riješiti?

Avatar Agramer000
Agramer000
10:55 01.09.2021.

Bravo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije