Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Odbor za nacionalnu sigurnost konačno Saboru predložio listu kandidata za Vijeće za građanski nadzor tajnih službi

Gotovo svi članovi odbora izrazili su zadovoljstvo načinom kojim su ovi kandidati birani, dogovorom oporbe i vladajućih, jedini je prigovorio Branimir Bunjac iz Živog zida koji je rekao da on nije sudjelovao u tom dogovoru.
17. ožujka 2017. u 12:26 2 komentara 663 prikaza
ostojić ranko
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost konačno je utvrdio listu kandidata za imenovanje predsjednika i šest članova Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija, nakon što je nekoliko puta ponavljan natječaj, a mandat prethodnom sastavu Vijeća istekao još krajem 2015. godine. Zajedničkim dogovorom vladajućih i oporbe između 30 kandidata koji su udovoljavali uvjetima natječaja, odbor Saboru na glasovanje predlaže da za predsjednika Vijeća imenuje profesora Krunoslava Antoliša, a za šest članova Gordana Bosanca, dr.sc. Josipa Čerinu, dipl. ing. elektrotehnike Alberta Jurišića, dipl. pravnika Krešimira Margaletića, dipl. pravnika Nikolu Mijatovića te dipl. politologinju Nenada Vukman. Antoliš je Vijeće vodio i u prošlom mandatu, a i Mijatović i Vukman su bili članovi u prošlom mandatu.

Gotovo svi članovi odbora izrazili su zadovoljstvo načinom kojim su ovi kandidati birani, dogovorom oporbe i vladajućih, jedini je prigovorio Branimir Bunjac iz Živog zida koji je rekao da on nije sudjelovao u tom dogovoru.

Živi zid nije sudjelovao u nikakvim međustranačkim razgovorima. Izražavam sumnju da je izbor prošao bez politiziranja, što mi potvrđuje i sam vijek trajanja i poništavanje natječaja – kazao je Bunjac, a reagirala je Mostova Ines Strenja Linić koja se ne slaže s njegovom ocjenom kako izbor nije prošao transparentno.

- Ja sam bila i sada, a i u prošlom sazivu Sabora u pododboru koji je pregledao životopise svih 80 prijavljenih kandidata. U prošlom sazivu nismo uspjeli izabrati novi sastav Vijeća jer je Vlada pala, ali većina se prijavila i sada. Drago mi je da je izabrana neovisna grupacija koja će moći odraditi sve što treba – kaže Strenja Linić te dodaje kako prije samog izbora trebalo provjeriti udovoljavaju li svi prijavljeni svemu što zakon zahtjeva, primjerice članovi ne smiju biti djelatni časnici, niti u parnicama s obavještajnim sustavom. I HDZ-ov Darko Milinović nije se složio s Bunjcem te naglasio kako je vladajuća većina, iako realno imala većinu, dogovorno s oporbom izabrala najbolje kandidate. Poručio mu je da se treba žaliti oporbi, jer oni su ga trebali uključiti u dogovore.

- Ja sam krivac, kad ste mi rekli da vas to ne interesira, smatrao sam da vas ne treba zvati. Nemojte se ljutiti, mislim da smo napravili pozitivnu stvar i izabrali najbolje ljude – kazao je predsjednik Odbora, SDP-ov Ranko Ostojić.

Milinović je zaključio kako u Vijeću koje su birali politici nema mjesta te kako su izabrani visokoobrazovani stručni ljudi.

>> Nitko neće u Vijeće za građanski nadzor nad primjenom pojedinih policijskih ovlasti bez honorara

>> Odbor za nacionalnu sigurnost završio nadzor policije i PNUSKOK-a zbog Linića

EKSKLUZIVNO
Večernji objavljuje: Ovo su najopasniji trenuci na cestama snimljeni HAC-ovim kamerama
AUTOFLOTA
Jednostavno do vozila
Poslovni najam: Prava ušteda kod nabave vozila, a evo i zašto
  • Korisniche:

    molba Vladi i Predsjednici... Molimo radi zdravlja starijih osoba i djece da Peđu Grbina ne puštate u eter prije 22 h ! Hvala

  • dedač:

    ranko-rakija, pa đe si!