Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PONAVLJALI NATJEČAJ

Odbor za nacionalnu sigurnost konačno Saboru predložio listu kandidata za Vijeće za građanski nadzor tajnih službi

ostojić ranko
Patrik Macek/PIXSELL
17.03.2017.
u 12:26

Gotovo svi članovi odbora izrazili su zadovoljstvo načinom kojim su ovi kandidati birani, dogovorom oporbe i vladajućih, jedini je prigovorio Branimir Bunjac iz Živog zida koji je rekao da on nije sudjelovao u tom dogovoru.

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost konačno je utvrdio listu kandidata za imenovanje predsjednika i šest članova Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija, nakon što je nekoliko puta ponavljan natječaj, a mandat prethodnom sastavu Vijeća istekao još krajem 2015. godine. Zajedničkim dogovorom vladajućih i oporbe između 30 kandidata koji su udovoljavali uvjetima natječaja, odbor Saboru na glasovanje predlaže da za predsjednika Vijeća imenuje profesora Krunoslava Antoliša, a za šest članova Gordana Bosanca, dr.sc. Josipa Čerinu, dipl. ing. elektrotehnike Alberta Jurišića, dipl. pravnika Krešimira Margaletića, dipl. pravnika Nikolu Mijatovića te dipl. politologinju Nenada Vukman. Antoliš je Vijeće vodio i u prošlom mandatu, a i Mijatović i Vukman su bili članovi u prošlom mandatu.

Gotovo svi članovi odbora izrazili su zadovoljstvo načinom kojim su ovi kandidati birani, dogovorom oporbe i vladajućih, jedini je prigovorio Branimir Bunjac iz Živog zida koji je rekao da on nije sudjelovao u tom dogovoru.

Živi zid nije sudjelovao u nikakvim međustranačkim razgovorima. Izražavam sumnju da je izbor prošao bez politiziranja, što mi potvrđuje i sam vijek trajanja i poništavanje natječaja – kazao je Bunjac, a reagirala je Mostova Ines Strenja Linić koja se ne slaže s njegovom ocjenom kako izbor nije prošao transparentno.

- Ja sam bila i sada, a i u prošlom sazivu Sabora u pododboru koji je pregledao životopise svih 80 prijavljenih kandidata. U prošlom sazivu nismo uspjeli izabrati novi sastav Vijeća jer je Vlada pala, ali većina se prijavila i sada. Drago mi je da je izabrana neovisna grupacija koja će moći odraditi sve što treba – kaže Strenja Linić te dodaje kako prije samog izbora trebalo provjeriti udovoljavaju li svi prijavljeni svemu što zakon zahtjeva, primjerice članovi ne smiju biti djelatni časnici, niti u parnicama s obavještajnim sustavom. I HDZ-ov Darko Milinović nije se složio s Bunjcem te naglasio kako je vladajuća većina, iako realno imala većinu, dogovorno s oporbom izabrala najbolje kandidate. Poručio mu je da se treba žaliti oporbi, jer oni su ga trebali uključiti u dogovore.

- Ja sam krivac, kad ste mi rekli da vas to ne interesira, smatrao sam da vas ne treba zvati. Nemojte se ljutiti, mislim da smo napravili pozitivnu stvar i izabrali najbolje ljude – kazao je predsjednik Odbora, SDP-ov Ranko Ostojić.

Milinović je zaključio kako u Vijeću koje su birali politici nema mjesta te kako su izabrani visokoobrazovani stručni ljudi.

>> Nitko neće u Vijeće za građanski nadzor nad primjenom pojedinih policijskih ovlasti bez honorara

>> Odbor za nacionalnu sigurnost završio nadzor policije i PNUSKOK-a zbog Linića

Komentara 2

KO
Korisniche
13:26 17.03.2017.

molba Vladi i Predsjednici... Molimo radi zdravlja starijih osoba i djece da Peđu Grbina ne puštate u eter prije 22 h ! Hvala

DE
dedač
14:04 17.03.2017.

ranko-rakija, pa đe si!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije