Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Odbijena Avaxova žalba da Strabag gradi prvi dio pristupnih cesta Pelješkom mostu

Žalba grčkog Avaxa u kojoj osporava zakonitost postupanja Hrvatskih cesta kod pregleda i ocjene odabrane ponude, odnosno zakonitost isključenja vlastite ponude te valjanost ponude odabranog ponuditelja, odbijena je kao neosnovana.
19. rujna 2019. u 17:53 1 komentara 722 prikaza
Pelješki most
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOMRH) u četvrtak je objavila da je kao neosnovanu odbila žalbu grčkog Avaxa na izbor austrijskog Strabaga za izgradnju pristupnih cesta Pelješkom mostu, odnosno dionice Duboka-Sparagovići (Zaredeže). 

Pelješki most u izgradnji Komisija odlučila Odbijena žalba Strabaga na odluku da Avax gradi obilaznicu Pelješkog mosta

Ta je objava uslijedila dan nakon što je Komisija objavila da je kao neosnovanu odbacila žalbu Strabaga na odabir Avaxa za izvođača radova na izgradnji južnoga dijela pristupnih cesta Pelješkom mostu odnosno izgradnji stonske obilaznice (DC414), poddionice Sparagovići/Zaradeže - Prapratno i Prapratno - Doli. 

Komentirajući jutros odbacivanje žalbe Strabaga, ministar mora, prometa i infrastrukture je najavio da će se u sljedećih nekoliko dana potpisati ugovori s izvođačima radova na pristupnim cestama Pelješkom mostu

"Odbijena je žalba na treću i četvrtu fazu odabira, vezano uz pristupne ceste Pelješkoga mosta, to je obilaznica Stona, i  očekujem vrlo brzo odluku i na drugu fazu. Nakon ovoga, budući da je ugovor bio sastavni dio natječaja, vrlo će se brzo potpisati ugovor i početi sa radom ", naglasio je Butković nakon sjednice Vlade, dodavši da će se sljedećih dana potpisati ugovor sa izvođačima, a budući da više nema niti jednog pravnog lijeka koji bi mogao zaustaviti početak radova. 

Naime, ni na rješenje Državne komisije kojim je odbijena žalba Avaxa na izbor Strabaga za izgradnju dionice Duboka-Sparagovići (Zaredže) nije dopuštena žalba, ali se može pokrenuti upravni spor pred Visokim upravnim sudom RH. 

FOTO Evo kako će izgledati kompletni projekt Pelješkog mosta

Pelješki most
1 / 5
3D vizualizacija mosta Pelješac

Inače, Hrvatske ceste su 26. srpnja odlučile da stonsku obilaznicu, poddionice Sparagovići (Zaradeže) - Prapratno i Prapratno - Doli gradi grčki Avax, koji je dao ponudu od 511,5 milijuna kuna, a da dionicu Duboka - Sparagovići (Zaradežde) gradi Strabag, čija ponuda iznosi 478,3 milijuna kuna. No, obje su se tvrtke žalile na izbor one druge, a Državna je komisija jučer objavila rješenje kojim je odbila žalbu Strabaga na izbor Avaxa, da bi danas objavila i rješenje kojim je odbijena žalba Avaxa na izbor Strabaga. 

"Postupajući po službenoj dužnosti temeljem članka 404. Zakona o javnoj nabavi 2016., a u odnosu na osobito bitne povrede postupka javne nabave iz članka 404. stavaka 2. i 3. toga Zakona, ovo državno tijelo nije utvrdilo postojanje osobito bitnih povreda", zaključak je opsežnog obrazloženja Državne komisije, koja je odbila žalbu Avaxa i njegov zahtjev za naknadom troškova žalbenog postupka. 

Inače, javni natječaji za izgradnju poddionice Sparagovići - Prapratno i Prapratno - Doli, koji čini južni dio pristupnih cesta Pelješkom mostu i dužine je 18 kilometara, te Duboka - Sparagovići, dugačku 12 kilometara, bili su otvoreni još lani, no žalbe sudionika natječaja na odluke o izboru izvođača onemogućavale su potpisivanje ugovora i početak njihove izgradnje

Pelješki most TVRTKA AVAX I Grci se žale zbog Pelješkog mosta: 'Nezakonito smo isključeni'

Upitan danas koliko će zbog toga kasniti završetak gradnje pristupnih cesta u odnosu na završetak gradnje Pelješkog mosta, ministar Butković je rekao kako po njemu završetak pristupnih cesta neće kasniti

"U ovom trenutku teško je procjenjivati što će se događati i u gradnji mosta i u gradnji pristupnih cesta. Postoje neke situacije koje mogu odužiti sam postupak gradnje, ali mi smo optimisti. Konačno, završavaju i ti žalbeni postupci koji su problem javne nabave, ali nažalost to je tako, imamo Zakon o javnoj nabavi kojeg se moramo pridržavati", kazao je ministar, istaknuvši da nema bojazni da će most biti gotov prije pristupnih cesta.  

VIDEO Pogledajte snimku Pelješkog mosta dronom

 

PREKRŠAJNO PRIJAVLJEN
Detalji drame u obitelji Štimac: Sinu Luki nestalo je novca za biznis u Abu Dhabiju
PBZ
#ostanidoma i dalje
Koje nove navike ćemo zadržati u narednim mjesecima kako bi sačuvali zdravlje
  • Ruby:

    A kad rokovi budu probijeni onda im treba opalit paprene penale i više nećemo imat problema sa profi žaliteljima