Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TVRTKA AVAX

I Grci se žale zbog Pelješkog mosta: 'Nezakonito smo isključeni'

Pelješki most
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/8
09.08.2019.
u 19:44

Grci tvrde da je Strabag lažno naveo da nema iskustva s raskidom ugovora kad je odgovarao na pitanje o tome u natječajnoj dokumentaciji za pristupne ceste.

Grčki Avax podnio je žalbu na odluku da pristupne ceste Pelješkom mostu, dionicu Duboka - Sparagovići, gradi austrijski Strabag. Ta je žalba u Državnu komisiju za kontrolu postupaka javna nabave (DKOM) stigla jučer, dva dana nakon što je zaprimljena Strabagova žalba na odluku da drugi dio pristupnih cesta, stonsku obilaznicu, gradi Avax. Grčka kompanija je inače bila prvi izbor Hrvatskih cesta za gradnju dionice Duboka - Sparagovići, ali Strabag se žalio, a DKOM je usvojio tu žalbu i poništio odluku o odabiru. Hrvatske ceste su zatim donijele novu odluku i taj posao dodijelile Strabagu.

Zavrzlama oko izbora graditelja pristupnih cesta mostu koji će spojiti Hrvatsku novim se žalbama dodatno zakomplicirala. Nakon što je DKOM poništio odluku da Avax gradi dionicu Duboka - Sparagovići, Grci su protiv tog rješenja podnijeli tužbu na Visokom upravnom sudu, no taj su spor izgubili. Strabagov argument za oduzimanje tog posla Avaxu bilo je sudjelovanje te tvrtke u kartelu u Grčkoj između 2005. i 2012., a Grci su u dokumentaciji na tom nadmetanju naveli da ne postoji razlog za njihovo isključenje zbog profesionalnog propusta.

Grci su se branili da su proveli mjere korekcije koje im je odredila tamošnja Komisija za zaštitu tržišnog natjecanja te da je ionako u međuvremenu nastupila zastara. Nakon što je Visoki upravni sud odbio Avaxovu tužbu, Hrvatske ceste dodijelile su posao Strabagu. Pritom su Avax isključile iz nadmetanja. No i prije nego što je donesena ta nova odluka, Avax je u pismu koje je uputio upravi Hrvatskih cesta, premijeru Andreju Plenkoviću i ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću tražio da se Strabag isključi iz tog natječaja.

A kao razlog za to naveo je, među ostalim, slučaj raskida ugovora talijanske tvrtke Autostrada Pedemontana Lombarda sa Strabagom zbog neispunjenja ugovornih obveza. Talijani su pritom od austrijske tvrtke naplatili 260 milijuna eura jamstva za dobro izvršenje radova. U tom pismu naveli su i slučaj Strabagova jednostranog raskidanja ugovora s Elektroprivredom BiH za gradnju hidroelektrane Vranduk zbog čega je naručitelj naplatio 5,7 milijuna eura na ime garancije.

Grci tvrde da je Strabag lažno naveo da nema iskustva s raskidom ugovora kad je odgovarao na pitanje o tome u natječajnoj dokumentaciji za pristupne ceste.

Kako doznajemo, navedeni slučajevi su jedan od argumenata Avaxa u žalbi koja je jučer stigla u DKOM. Uz to, Grci smatraju i da nisu trebali biti isključeni iz nadmetanja, odnosno da su poduzeli korektivne mjere te da je zbog toga njihovo isključenje nezakonito. Smatraju da im treba ponovno dodijeliti gradnju dionice Duboka - Sparagovići. U žalbi navode i da Strabag nije produljio jamstvo te da je samoinicijativno mijenjao podizvođače radova. Stoga je, smatraju, Strabagova ponuda trebala biti odbijena kao nevaljana.

VIDEO Radovi na Pelješkom mostu

Komentara 3

HR
hr76
22:46 09.08.2019.

Treba i Grke i Austrijance potjerat i ponudit Kinezima da dovrše sve. Ovaj rat žalbama je prevršio svaku mjeru.

SM
siki_miki
12:28 24.08.2019.

A da ih se posjedne za stol i dogovori da svatko radi tu dionicu koju je dobio? Ovo se samo kod nas dopusta.

CR
CroZrakomlatNo1
23:27 09.08.2019.

Nadam se da ce gradit RKC vjernici, najbolje domaći i hercegovci. Tako bude i naš Bog prihvatia i cuva most i ljudi. Molimo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije