Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žrtve raspadnutih obitelji: Zbog prepucavanja roditelja, na sudovima trpe djeca

Od želje djece važnije je što napišu psihijatri

Katarina s ocem koji ne posustaje u nakani da malena živi s njim
import
11.08.2006.
u 21:10

Milan manipulira našom kćeri. O meni govori sve najgore, a okrenuo je Katarinu i protiv mog novog partnera. U početku su se odlično slagali, malena mu je bila privržena, a sada, navodno, za njega ne želi ni čuti. Rekli su m i ljudi da joj otac govori da ću je odbaciti i zaboraviti zbog "novog tate". Ja samo želim da se poštuje odluka Centra i da mi se dijete vrati. On je prekršio zakon, a ne ja. Da misli na Katarinu, ne bi dao da je slikaju za novine  reagirala je Kristina S., majka osmogodišnjakinje, kojoj je dijete u četvrtak ovrhom trebalo biti vraćeno.

Prepucavanje roditelja
Mučna scena koja se odvijala pred susedgradskim centrom vjerojatno će se ponoviti i treći i četvrti put, a  tortura djeteta može trajati unedogled. Malena Katarina našla se u sivoj zoni  ustavno je pravo njezine majke da tuži i traži da se poštuje odluka Centra, sud se oglušio na prijedlog oca da se dijete dodijeli njemu, a otac ne posustaje u želji da djevojčica živi s njim. I dok se odrasli prepucavaju, dijete trpi.
Prema Obiteljskom zakonu, sudovi moraju omogućiti djetetu da izrazi svoje mišljenje pred centrom za socijalnu skrb ili pred sudom. No na duši je suca ostavljeno da odluči hoće li to i učiniti, a kod  odluke mišljenje psihijatra često je važnije od želje djeteta.
 Ako dijete te dobi ne želi ići k jednom od roditelja, ovrha se ne može izvršiti i slučaj je zreo za donošenje nove odluke. Ja bih dijete svakako saslušao  kaže sudac Ante Ujević iz Županijskog suda u Karlovcu.
Navodi slučaj kada je majka kazneno prijavila oca da joj ne želi dati dijete. No tijekom postupka utvrdio je da dijete zapravo ne želi majci pa je oca oslobodio kaznene odgovornosti i dijete je ostalo s tatom. Iz Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, čiji stručnjaci često provode vještačenja, ističu da se pri procjeni sasluša dijete, no u obzir se uzimaju i druge okolnosti.

Kupovanje djece
 U djece starije od 12 godina većinom se slušaju njihove želje, dok su mlađi više pod utjecajem roditelja pa je moguća i manipulacija.  Djecu je lako "kupiti", kao kad im se, na primjer, daruju stvari koje žele. Isto tako, ogovaranje drugog roditelja može u djetetovoj psihi stvoriti otpor prema njemu  objašnjava psihijatar Domagoj Štimac.


Milan manipulira našom kćeri. O meni govori sve najgore, a okrenuo je

Splitski Centar za socijalnu skrb podnio je protiv Katarinina tate kaznenu prijavu zbog sprečavanja i neizvršavanja mjere za zaštitu djeteta. Učinjeno je to nakon što je djevojčica zaustavila autobus da se vrati ocu i nije došla majci. U nalazu Poliklinike za zaštitu djece zabilježeno je da je djevojčica privržena ocu i povrijeđena postojanjem majčina novog partnera pa se osjeća iznevjerenom. (D. T.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije