Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Ulaganje u obrazovanje

Od iduće školske godine kreće obvezna informatika

Nastavnici informatike sami će moći odabrati kojim će se programima koristiti
29. kolovoza 2017. u 11:35 28 komentara 1565 prikaza
Ministrica Blaženka Divjak i pomoćnica ministrice Lidija Kralj o uvođenju informatike
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Školske 2018./1019. godine diskete i nastavni program informatike pisan 1994. godine odlaze u povijest. Učenici koji će te školske godine upisati pete i šeste razrede imat će obveznu informatiku, i to dva sata tjedno. U Ministarstvu obrazovanja uvjeravaju kako za dodatna dva sata ima dovoljno mjesta u satnici tako da to neće utjecati na druge obvezne i izborne predmete, pa tako ni na vjeronauk.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak REFORMA Deset milijuna kuna za opremu informatičkih učionica

Kako naglašavaju, novi kurikulum informatike omogućit će učenicima pripremu za učenje, život i rad u društvu koje se razvojem digitalnih tehnologija vrlo brzo mijenja. Cilj im je, kažu, da učenici gradivo koje svladavaju na informatici ne trebaju učiti kod kuće, da na satu uče programirati i nauče dolaziti do rješenja, pri čemu će nastavnicima informatike na izbor biti dano kojim će se programima koristiti. Upravo je to ključna promjena u dosadašnjem nastavnom programu. No ono što još uvijek nije riješeno, a za što u Ministarstvu predviđaju da će biti dovoljno vremena, jest vrijeme u satnici koje se mora osigurati u sedmom i osmom razredu u kojem bi informatika postala obvezna. Za to je, kažu, potrebna promjena propisanih pedagoških standarda.

Prema predviđenim planovima, već ove godine kreće prvi dio opremanja škola, koje će se nastaviti i sljedeće godine. Samo u državnom proračunu za 2017. osigurano je 8 milijuna kuna za opremanje, pripremu plana i programe, dok je za 2018. plan osigurati 20 milijuna kuna, uz koje je na raspolaganju i novac iz Europskog socijalnog fonda, kao i novac uložen u projekt e-Škole.

Ministrica Blaženka Divjak i pomoćnica ministrice Lidija Kralj o uvođenju informatike
1 / 12
Ministrica Blaženka Divjak i pomoćnica ministrice Lidija Kralj o uvođenju informatike
škola MZO: Povećana izdvajanja za pomoćnike u nastavi

Informatika će tako biti jedini predmet koji će se u sve hrvatske škole uvesti bez eksperimentalnog provođenja, a, kako su danas poručili u Ministarstvu, nakon njezina uvođenja kreće eksperimentalno uvođenje svih ostalih predmeta Kurikularne reforme.

Na pitanje zašto se uvodi samo informatika, ministrica Blaženka Divjak kaže kako hrvatske škole nemaju vremena za čekanje i kako je na informatiku stiglo najmanje primjedbi. Ipak, taj predmet nije jedini na koji je pristiglo malo primjedbi. U ministarstvu se planira formirati i radnu skupinu za kurikulum informatike, nakon što je već imenovano povjerenstvo za uvođenje obvezne informatike. No zašto sada formiraju dva dodatna tijela kada već postoji ekspertna radna skupina zadužena za provođenje kurikuluma? Ministrica odgovara kako ta ekspertna skupina ne funkcionira i da radi ono što je u njezinoj ingerenciji.

Boris Jokić Milan Ivkošić Tko će demontirati tempiranu Šuvarovu bombu prije nego li eksplodira Predrag Štromar HNS odlučio: 'Od iduće školske godine moramo početi s pilotom kurikularne reforme' škola NE KRIJU Crna Gora poslala objašnjenje zašto je iskopirala kurikulum iz Hrvatske
Masoni
U HRVATSKOJ VIŠE OD 10 LOŽA
Bandić zatajio prijam za masone: Ugostio tri masonske lože s područja bivše Jugoslavije
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
 • Avatar southman
  southman:

  Nekako mi u ovome malo previše imrpovizacije, ali namjera se OK !?

 • Avatar U_hljeb U gsg vg
  U_hljeb U gsg vg:

  Ideja je sigurno dobra. Samo nam još trebaju profesori i računala. I jedno i drugo možemo imati vrlo brzo. Ako organiziramo večernju ili vikend školu profesori spremni za mjesec dana. Računalnih stručnjaka je prepuna burza. Svi će doći u školu ... prikaži još!kolu .... Posao iz snova za njih...Šta nije?

 • Shaman:

  Eto i poneka dobra vijest.