Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Crna Gora poslala objašnjenje zašto je iskopirala kurikulum iz Hrvatske

Zavod za školstvo Crne Gore poslao je priopćenje o reformi obrazovanja, a u vezi s preuzimanjem hrvatskog kurikuluma
23. kolovoza 2017. u 18:35 70 komentara 5600 prikaza
škola
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

"Autentični napori pri obrazovanju ne isključuju razmatranje kvalitetnih iskustava drugih u želji za ostvarenjem punih potencijala sve djece", stoji u priopćenju Zavoda za školstvo Crne Gore

Boris Jokić Kopirali reformu Jokić: Trebamo tražiti odštetu od Crne Gore

Kažu da je crnogorski metodološki okvir za izradu i unaprjeđenje predmetnih programa zasnovan ponajprije na njihovoj prethodnoj metodologiji iz 2009. godine, dodajući da je sistem kompatibilan sa slovenskim obrazovnim sustavom.

Dodaju da cijene ono što je u Hrvatskoj napravljeno na tom području te da njihove odgovorne službe bez sumnje koriste i iščitavaju sve ono za što smatraju da je dobra praksa koja je primjenljiva i u njihovim uvjetima. 

"Stoga je kod određenih programa moguće da se pojave umjerene identičnosti, prije svega kod tjelesnog odgoja. Točnije, pripremajući se za izradu programa za tjelesni odgoj, tražili smo uzore iz zemalja u okruženju. U stvaranju programa su korišteni: Predmetni program Fizičko vaspitanje Crne Gore iz 2011. godine, prijedlog Nacionalnog kurikuluma nastavnog predmeta Tjelesna i zdravstvena kultura Hrvatske iz 2016. godine i Učni načrt Športna vzgoja Slovenije iz 2011. godine. Našim potrebama i mogućnostima najviše je odgovarao model koji je napravljen u Hrvatskoj, pa smo ga u znatnoj mjeri koristili i prilagodili našim uvjetima", stoji u priopćenju.

Na kraju se dodaje da se pojam literatura ne odnosi na onu koja je korištena u stvaranju programa, već je navedena predložena literatura koju nastavnici trebaju koristiti pri izvođenju nastave.

Zajedničko priopćenje Ministarstva znanosti i obrazovanja RH i Ministarstva prosvjete Crne
Gore

Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH i Ministarstvo prosvjete Crne Gore stupilo je u kontakt vezano uz izradu dijela predmetnih programa Crne Gore na temelju kurikularnih dokumenata Republike Hrvatske od strane Zavoda za školstvo Crne Gore. Ministarstvo prosvjete Crne Gore izrazilo je žaljenje zbog nastale situacije, uz uvjerenje obiju strana kako to neće utjecati na dosadašnju izuzetno kvalitetnu suradnju dviju država u području obrazovanja.

Istaknuto je kako je riječ o dokumentima koji su i dalje podloga za hrvatsku obrazovnu reformu, ali i kako je Republika Hrvatska spremna dijeliti svoja iskustva u reformskim procesima, u skladu s uvriježenim modusima suradnje. Zaključeno je i da je rezultat rada više od pet stotina stručnjaka Republike Hrvatske pokazao kvalitetu koji je prepoznata i izvan granica Republike Hrvatske.

Obaveza svakog državnog tijela jest kreiranje vlastitih rješenja, uz mogućnost oslanjanja na praksu drugih, vodeći računa o zaštiti njihovog intelektualnog vlasništva. Stoga oba ministarstva očekuju dodatne informacije nadležnih službi vezano uz ovo pitanje, s ciljem brzog rješenja situacije u korist prije svega djece, kao najvažnije strane, čija je dobrobit u svakom trenutku prioritet.

Blaženka Divjak Reforma na čekanju Sukob Vican – Divjak može raspetljati jedino premijer Bismarckov recept Reformu obrazovanja ne treba depolitizirati, već pluralizirati! Andrej Plenković 'bio sam upoznat' Plenković: Obrazovna reforma ide dalje, analiza radne skupine kurikularne reforme je 'ljetna tema koja će se brzo prebroditi'
Masoni
U HRVATSKOJ VIŠE OD 10 LOŽA
Bandić zatajio prijam za masone: Ugostio tri masonske lože s područja bivše Jugoslavije
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
  • Deleted user:

    Jesu li iskopirali dio i o Domovinskom ratu?

  • paric:

    Krađa tuđeg intelektualnog vlasništva jednaka je svakoj drugoj krađi. Samo plaće, dnevnice i putni troškovi za 500 hrvatskih nastavnika koji su radili na hrvatskoj reformi školstva iznose milijune kuna iz hrvatskog državnog proračuna.

  • Deleted user:

    Kad će poslati objašnjenje zašto su mi 1991. spalili kuću i uništili svu imovinu.