Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'mentalna tortura'

Od Grčke traže da preda 50 milijardi eura na upravljanje stranom fondu ili da uzme 'time-out'

Alexis Tsipras
Foto: Reuters/ PIXSELL
1/3
12.07.2015.
u 23:51

Grčki dužnosnik upoznat s pregovorima koji su se odvijali na summitu lidera eurozone izjavio je za Večernji list da se Tsipras "100 posto" protivi ideji "time-outa", a da ideju o predaji javne imovine vrijedne 50 milijardi eura nekakvom stranom fondu Tsipras doživljava kao "s drugog planeta"

Grčki premijer Alexis Tsipras suočen je večeras u Bruxellesu sa zahtjevom da preda grčku javnu imovinu vrijednu 50 milijardi eura na upravljanje stranom fondu u Luksemburgu ili da, ako ne želi pristati na tako radikalne mjere, a i dalje inzistira na otpisu dijela grčkog duga, odabere "time-out", privremeni izlazak iz eurozone na barem pet godina.

Grčki dužnosnik upoznat s pregovorima koji su se odvijali na summitu lidera eurozone izjavio je za Večernji list da se Tsipras "100 posto" protivi ideji "time-outa", a da ideju o predaji javne imovine vrijedne 50 milijardi eura nekakvom stranom fondu Tsipras doživljava kao "s drugog planeta". No, činjenica da je Tsipras suočen s objema idejama otkrivala je koliko se dramatična bitka odvijala iza zatvorenih vrata na summitu premijera i predsjednika 19 država eurozone u nedjelju u Bruxellesu. Ne samo da je bio suočen sa zahtjevom za još radikalnijim reformama, mjerama štednje i nadzorom EU institucija nad radom njegove vlade nego je od Tsiprasa zatraženo da na sve to pristane i njegova vlada, ali i grčki parlament u roku od tri dana - do srijede.

Hollande: Učinit ću sve da Grčka ostane u eurozoni; Renzi Njemačkoj: Sad je dosta!

Ministri financija eurozone, koji su premijerima trebali pripremiti odluku, zasjedali su na sastanku Eurogrupe čitav vikend, ali nisu uspjeli postići dogovor. U nacrtu zaključaka, koji je Večernji list imao priliku neslužbeno vidjeti u Bruxellesu, na čak 13 mjesta tekst je napisan u uglatim zagradama, što znači da se radi o tekstu koji nije usuglašen. No, po prvi put je, barem i u uglatim zagradama, u nacrt zaključaka Eurogrupe ušla rečenica koja se bavi mogućim izlaskom Grčke iz eurozone: "U slučaju da se ne može postići dogovor, Grčkoj bi trebali biti ponuđeni brzi pregovori o time-outu iz eurozone, uz mogućnost restrukturiranja duga". Izvori iz Europske komisije na to su reagirali tvrdnjom da privremeni izlazak iz eurozone nije pravno moguć, no Nijemci smatraju da restrukturiranje grčkog duga nije pravno moguće unutar eurozone, pa predlažu da Grci pregovaraju o otpisu duga izvan eurozone. Predsjednik Francuske i premijer Italije su, međutim, protiv takvog njemačkog prijedloga.

- Učinit ću sve da Grčka ostane u eurozoni. Nema privremenog "grexita", ili će ga biti, ili ga neće biti - rekao je predsjednik Francois Hollande, koristeći na francuskom jeziku englesku riječ "grexit" koja označava izlazak Grčke iz eurozone. - Eurozona bez Grčke, to je Europa koja ide natrag, a ne naprijed. A ja to ne želim - dodao je Hollande. Talijanski premijer Renzi bio je još rječitiji: - Italija ne želi da Grčka izađe iz eurozone i poručujem Njemačkoj: sad je dosta! Sad kad je Tsipras dao prijedloge u skladu s europskim zahtjevima, apsolutno moramo potpisati sporazum. Nezamislivo je ponižavanje jednog europskog partnera, nakon što je Grčka popustila u praktički svemu - izjavio je premijer Renzi za list Il Messagero. Grčki premijer Alexis Tsipras na ulasku na summit izjavio je da se dogovor može postići još iste večeri pod uvjetom da to žele sve strane.

- Dolazim ovamo spreman na kompromis - rekao je Tsipras, koji je prije dva tjedna odbio zahtjeve vjerovnika, raspisao referendum na kojem je tražio Grke da i oni to odbiju, a zatim pristao na sve ranije odbijene mjere štednje i dobio za svoj zaokret podršku parlamenta. Njemačka kancelarka Angela Merkel novinarima je na ulasku govorila o jednoj drugoj valuti, ne o euru. - Izgubili smo najvažniju valutu, a to je povjerenje - rekla je Merkel. Tijekom summita, Merkel, Hollande i Tsipras povremeno su se izdvajali u posebnu sobu. Izvori su te razgovore opisivali kao "mentalnu torturu" nad Tsiprasom, no grčki premijer nije popuštao.

>> Dok Grčka propada, Varoufakis odmara u svojoj vili s bazenom

>> Večernji neslužbeno vidio nacrt zaključaka Eurogrupe, evo što je napisano

Komentara 66

ST
steiner
01:14 13.07.2015.

Pa kako se zivi kod nas nego sve na kredit, osudjujemo Grcku a mi u dugovima do vrata. Mi smo sljededi pacijent.

KL
klanjcan
00:02 13.07.2015.

zivjeli mi grci,ugurali su vam dugove da vas porobe,isto i nas ceka bez brige,uskoro

Avatar bambus
bambus
00:37 13.07.2015.

...EU-o....zašto svojim članicama jednostavno ne priznate poraz...tko još vjeruje u vas...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije