Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
razdoblje označeno izbjegličkom krizom

Objavljen novi Eurobarometar: Evo kako Hrvati doživljavaju Europsku uniju!

Zastave Hrvatske i Europske unije
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
29.02.2016.
u 17:21

Hrvatski ispitanici kao najveći problem u Hrvatskoj vide nezaposlenost, dok na razini EU vide useljavanje kao najveću poteškoću

Objavljeno je nacionalno izvješće standardnog istraživanja Eurobarometra za Hrvatsku – javno mnijenje u Europskoj uniji za jesen 2015.

U Hrvatskoj je istraživanje provedeno u razdoblju od 7. do 16. studenoga 2015., na reprezentativnom uzorku građana starijih od 15 godina, a u Hrvatskoj je obuhvatilo 1008 građana. Ovo je 84. po redu izvješće Eurobarometra, a 23. po redu koje je obuhvatilo i Hrvatsku. Istraživanje u Hrvatskoj provedeno je u izbornoj godini i u trenutku kad je Hrvatske počela izlaziti iz recesije. Osim toga, vrijeme u kojem je istraživanje provedeno označeno je i izbjegličkom krizom.

Hrvatski ispitanici u iznadpolovičnoj većini doživljavaju Europsku uniju pozitivno, dok u prosjeku EU28 prevladava neutralan stav. Samo 12% ispitanika misli negativno o Europskoj uniji, dok je u prosjeku EU takvih 23% ispitanika. Od prethodnog istraživanja, broj ispitanika u Hrvatskoj koji o EU misle pozitivno povećao se za četiri postotna boda, dok je postotak onih koji negativno misle ostao jednak. Za razliku od Hrvatske, broj onih koji Europsku uniju vide pozitivno smanjio se za četiri postotna boda, za koliko je porastao broj onih koji na nju gledaju negativno.

I hrvatski, kao i prosječni europski ispitanici, u iznadpolovičnoj se većini gotovo podjednako zalažu za jaču Europsku uniju s jedinstvenim politikama na europskoj razini. Tri petine hrvatskih građana  zalaže se za proširenje, dok se proširenju protivi iznadpolovična većina ispitanika u prosjeku EU.

Također, hrvatski ispitanici među najoptimističnijima su glede budućnosti Europske unije, a znatno su optimističniji od onih u prosjeku EU28 u vezi sa  smjerom u kojem idu stvari u EU. Hrvatski ispitanici kao najveći problem u Hrvatskoj vide nezaposlenost, dok na razini EU vide useljavanje kao najveću poteškoću.

Što se tiče kakvoće života u svojoj zemlji, hrvatski ispitanici ocjenjuju je lošom, dok prosječni Europljani kakvoću života u svojim zemljama u prosjeku ocjenjuju dobrom. Unatoč tome na idućih 12 mjeseci ne gledaju s pesimizmom, ali više je onih koji ne očekuju nikakve promjene stanja nego onih koji se nadaju promjenama na bolje.

Istraživanje je obuhvatilo i poglede na gospodarska pitanja, useljavanje i borbu protiv nezakonitog useljavanja, informiranje o Europskoj uniji, kao i na pitanja građanstva te životnih vrijednosti.

Hrvatima su ljudska prava najvažnija, a slijede poštovanje ljudskog života i mira. Prosječnim Europljanima na prvom mjestu među vrijednostima je mir.

Više detalja pogledajte u prilogu:

Standardni Eurobarometar 84 – Nacionalni izvještaj za Hrvatsku – javno mnijenje u Europskoj uniji

>>  Koji su najsretniji gradovi u Europi i gdje je najlakše pronaći posao? Evo odgovora

Komentara 39

Avatar dmitarX
dmitarX
18:26 29.02.2016.

Europska unija je, figuriram, zgrada s cca 1000-1500 ljudi, dakle, uhljeba, koji tamo nešto piskaraju besmislene zakone, loču, žderu i ku.rvaju se na račun europskog naroda. A iza kulise stoji par židova.. I to je to, ni više ni manje.

AG
Agricola
17:52 29.02.2016.

Što se mene tiče, kad su izručeni Perković i Mustač EU je ispunila svoju svrhu, i mogli smo odmah nakon toga i izaći, meni to ne bi bio problem.

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
21:54 29.02.2016.

Mi njima trebamo samo da plasiraju svoje proizvode a niskim cijenama ( bar u početku to si mogu dozvolit ) nastoje ugasit domaću proizvodnju .. s druge strane mi imamo ono što oni nemaju, čisto more i naročito - pitku vodu... mnogi ne mogu pretpostavit šta znači kupovanje vode u plastičnoj boci ako ju želiš pit mada ima i kod nas .udala koji to rade no oni su na to primorani jer u špinama njima teče industrijska voda ...netaknuta priroda je priča za sebe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije