Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLAGANJE VIJENACA

Obilježava se Dan Hrvatske vojske: Plenković i ministri na Svečanoj akademiji

Zagreb: Svečana akademija povodom Dana Hrvatske vojske
Jurica Galoic/PIXSELL
28.05.2023.
u 08:19

Taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme HV-a te pokazne vježbe hrvatskih vojnika, prelet aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MiG-21 i letački program akrobatske skupine “Krila Oluje” održat će se od 10 do 20 sati na RSC “Jarun”, gdje je u 18 sati predviđen i koncert Jazz orkestra Hrvatske vojske.

Danas se obilježava Dan Hrvatske vojske, Dan Hrvatske kopnene vojske i 32. obljetnica ustrojavanja Hrvatske vojske, u spomen na 28. svibnja 1991., kada je održana prva smotra Zbora narodne garde (ZNG) na stadionu u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu i hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade ZNG-a. ZNG  je bio ustrojen kao odgovor na razoružavanje teritorijalne obrane u Hrvatskoj te zbog nemogućnosti nove hrvatske države da osigura teritorijalni integritet i funkcioniranje pravne države na svome cjelokupnome državnom području. Formiranjem ZNG-a stvorena je i vojna snaga koja je obranila napadnuta hrvatska područja.

VEZANI ČLANCI:

Obilježavanje će početi polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na zagrebačkom gradskom groblju Mirogoj i na krematoriju gdje će izaslanstva MORH-a i Glavnog stožera OS RH položiti vijence u spomen parku "Glas Hrvatske žrtve – Zid boli" te ispred središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja. Vijenci će biti položeni i na posljednjem počivalištu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve Domovinskog rata.

Najviša državna izaslanstva položit će vijenac kod spomen-ploče na mjestu prve smotre postrojbi ZNG-a na stadionu NK Zagreb. Svečana akademija održat će se u Domu Hrvatske vojske “Zvonimir” u Ministarstvu obrane, na kojoj će sudjelovati premijer Andrej Plenković, potpredsjednici Vlade, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj sa suradnicima te drugi visoki državni i vojni dužnosnici.

Na svečanosti će biti uručena odlikovanja, medalje, promaknuća, pohvale i nagrade pripadnicima HV-a. Predviđena su i prigodna obraćanja visokih uzvanika. Svečano misno slavlje  u Crkvi Sveta Mati Slobode predvodit će vojni ordinarij mons. Jure Bogdan. Taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme HV-a te pokazne vježbe hrvatskih vojnika, prelet aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MiG-21 i letački program akrobatske skupine “Krila Oluje” održat će se od 10 do 20 sati na RSC “Jarun”, gdje je u 18 sati predviđen i koncert Jazz orkestra Hrvatske vojske.

Komentara 1

Avatar HajdukLika
HajdukLika
09:51 28.05.2023.

Oluju treba godišnje obilježavati, prisjetiti se poginulih i zahvaliti se braniteljima. I to je to. Nikakve ostale dane svega i svačega, kao nekoć u socijalizmu. Umjesto dana armije, dan Hrvatske vojske. Umjesto dana republike, dan državnosti. Umjesto dana paprike, dan kozjeg mlijeka. Mentalno smo nažalost Hrvoslavija …

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije