Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28.09.2014. u 12:00

Papa Argentinac kazao je kako u toj zemlji za one koji uživaju privilegije su “tatini sinovi”

Nulta tolerancija prema svećenicima pedofilima, ali i prema onima koji su sakrivali zločine i zločince. Nakon što je u Vatikanu uhićen bivši apostolski nuncij Jozef Wesolowski zbog pedofilije, maknut je s položaja biskupa u paragvajskom gradu Siudad del Este mons. Rogelio Ricardo Livieres Plano, jer je pokrivao argentinskog svećenika optuženog za pedofiliju.

Događaji bez presedana. Ne samo što nikada do sada vatikanska žandarmerija nije uhitila nijednog prelata u Vatikanu osumnjičenog za zlostavljanje maloljetnika, već nije ni maknut s dužnosti neki svećenik, biskup, zbog prikrivanja kolege pedofila. Katolička crkva, premda to javno nije i neće priznati, prikrivala je slučajeve svećenika pedofila. Što je još gore, prebacivala je svećenike pedofile iz jedne u drugu biskupiju, kao da će time oni prestati sa svojim zlodjelima. Papa Franjo je u zrakoplovu na povratku iz Svete zemlje, koncem svibnja, kazao novinarima kako je za njega zlostavljanje maloljetnika “jako ružan zločin, a ako ga počini svećenik onda je to kao da je izdao Gospodinovo tijelo”. Svećenik bi trebao, kazao je Franjo, maloljetnika dovesti do svetosti, a ne zlostavljati ga, te je takvo ponašanje ocjeno kao “vođenje crne mise”. Istodobno je najavio nultu toleranciju prema takvim zločincima unutar Crkve. Kazao je kako su tada bila tri biskupa pod istragom za pedofiliju, te je jedan već bio osuđen. Papa Argentinac kazao je kako u toj zemlji za one koji uživaju privilegije su “tatini sinovi”, te kako više nitko neće biti zaštićen. Takva uzrečica o “tatinim sinovima” postoji i u Hrvatskoj...

Mons. Wesolowski je već dobio kanonsku kaznu smanjivanjem njegovog klerikalnog statusa, a prije nekoliko dana uhićen je pod optužbom da je zlostavljao djecu dok je bio nuncij u Dominikanskoj Republici. Jozefu Wesolowskom sudit će se na strogi način kakav zaslužuje. Wesolowskoga je prošle godine prijavio kardinal Nicolás de Jesús López Rodríguez (76), nadbiskup u Santo Domingu, pa ga je Papa u rujnu opozvao s dužnosti. Kongregacija za nauk vjere oduzela mu je u lipnju biskupski i svećenički čin zbog nedostojnosti, a sada je uhićen. Franjo je posegnuo za ovlastima koje ima, praktički kao neki monarh, i zatražio uhidbu zločinca. Takvu hrabrost nisu imali njegovi prethodnici.

Komentara 8

DU
Deleted user
07:49 29.09.2014.

koji kretenski naslov...pa nije ga papa dao uhitit...

2X
2Xgeneral
07:18 29.09.2014.

Bojim se za papu Franju!!!!

GO
govori
20:43 28.09.2014.

dva potpuno različita slučaja. Slučaj Wesolowskog je potpuno jasan, zna se da je on zlostavljao dječake, to je dokazano i zato je bio suspendiran sa službe još prošle godine. Slučaj Livieresa Plana nije jasan. Radi o uroti protiv njega. Takoo tvrde on i sve njegove pristalice u Paragvaju. Livieres Plano je pristalica tradicinolane konzervativne struje, rado je održavao mise na latinskom i inače zastupa sve pozicije katoličkog nauka. On kaže-Liberalno krilo ga je htjelo namjerno maknuti i namjerno su ga optužili i širili laži o njemu. Iako je Livieresova biskupija dostavila Vatikanu izvješće, da su optužbe protiv Livieresa Plana neutemeljene, da nema osnovice da ga se optužuje, a i vjernici su bili na njegovoj strani , on je ipak smjenjen. Livieres Plano je nakon toga bio ogorčen i u otvorenom pismu u kojem se oprostio od vjernika, okrivio je papu Franju i rekao mu: "za ovo ćete odgovarati pred Bogom!".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije